İngiliz Romantik Şiirinin Yapay Zekâ Teknolojisiyle Görselleştirilmesi

Yapay zekâ teknolojisi gerek bireylerin gerek doğadaki diğer canlıların davranışlarını ve onların yararlandıkları araçları taklit edebilmesinden dolayı çağımızda ekonomi, spor, sanat, eğitim gibi birçok mecrada etkin olarak kullanılmaktadır. Bu teknoloji temelde bilgisayar bilimleriyle alakalı olmakla birlikte, interdisipliner bir kavram olarak da kabul görmektedir. Aynı doğrultuda, sanatın doğuşundan bugüne değin insanoğlunun yeni olana duyduğu merak ve keşfetme dürtüsü de bireylerin ait oldukları çağda var olan teknolojik araçlarla etkileşime girmelerine yol açmıştır. Nitekim dijital sanatların ortaya çıkmasında bilgi çağının mühim araçlarından olan bilgisayar ile sanatın iş birliği rol oynamıştır. Bu bağlamda, bu çalışma, edebiyat ürünlerinde bulunan doğa betimlemelerinin yapay zekâ uygulaması tarafından nasıl görselleştirildiğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada, doğa ve insan arasındaki temasa odaklanan 19. yüzyıl İngiliz Romantik döneminde kaleme alınmış şiir türüne mensup belirli örnekler seçilmiştir. Şiirlerdeki doğa betimlemeleri yapay zekâ uygulaması ile görselleştirilmiştir. İlgili şiirlerde tasvir edilen doğanın yapay zekâ ile ne şekilde resmedildiği ele alınmıştır.

Visualising English Romantic Poetry with Artificial Intelligence Technology

Artificial intelligence technology, which models the movements of people and all living beings in nature, is widely used in several fields such as economy, fine arts, sports, and education. AI is related to software engineering, but it also emerges as an interdisciplinary concept as it reduces the workload by replicating people’s behaviour. Since the emergence of fine arts, people have interacted with the technological tools of their age owing to their desire for new discoveries. The interaction of computing technology with fine arts has been equally effective in the formation of digital arts. Within this framework, the article aims to discuss how artificial intelligence technology visualizes nature descriptions in literary works. To this end, it focuses on select poems from the 19th century English Romantic poetry dealing with human-nature relationships. The nature and landscape depictions in the selected poems have been illustrated via AI technology.

___

  • Acemoğlu, D. ve Restrepo, P. (2020). Robots and jobs: evidence from US labor markets. Journal of Political Economy, 128(6), 2188-2244.
  • Altunay, D. A. (2012). Kes-kopyala-yapıştır: bir sanat yüzeyi olarak ekran. D. Yengin (Ed.) Yeni medya ve... içinde (s. 13-41). İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.
  • Artbreeder. www.artbreeder.com
  • Aydoğan, D., Yengin, D. ve Bayrak, T. (2022). Sanatın hibrit gerçeklik alanı: ‘metaverse’. Yedi: Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi, 28, 53-66.
  • Bayrak, T. (2021). Transformation of digital games in the context of simulation. T. Bayrak (Ed.) Digital future içinde (s. 495-511). Berlin: Peter Lang GmbH.
  • Bostrom, N. (2018). Süper zekâ: yapay zekâ uygulamaları, tehlikeler ve stratejiler. (F. B. Aydar, Çev.). İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
  • Çelik, Y. (2020). Dijitalleşme sürecinde e-devlet kapısı. A. Övür (Ed.) Korona günlerinde dijital toplum içinde (s. 210-235). İstanbul: Der Yayınları.
  • Çelik, Y. (2022). Kurumsal iletişimde yapay zekâ kullanımı. H. Çiftçi ve H. Ö. Ilgın (Ed.) A’dan Z’ye iletişim çalışmaları-7 içinde (s. 91-114). Ankara: İksad Yayınevi.
  • Doğan, A. (2002). Yapay zekâ. Ankara: Kariyer.
  • Ergen, M. (2019). What is artificial intelligence? Technical considerations and future perception. The Anatolian Journal of Cardiology, 22(2), 5-7.
  • Ferguson, M., Salter, M. J. Ve Stallworthy, J. (Ed.). (2005) The Norton anthology of poetry. (5. baskı). New York & London: W.W. Norton & Company.
  • GauGAN2. http://gaugan.org/gaugan2/
  • Gök, K. (2017). Romantizm ve romantizm akımının fotoğraf sanatına etkisi. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2(2), 41-72
  • Kaya, İ. ve Engin, O. (2005). Kalite iyileştirme sürecinde yapay zekâ tekniklerinin kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 11(1), 103-114.
  • Köse, U. (2018). Are we safe enough in the future of artificial intelligence? A discussion on machine ethics and artificial intelligence safety. Broad Research in Artificial Intelligence and Neuroscience, 9(2), 184-197.
  • Tavşancıl, E. ve Aslan, A.E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Urgan, M. (2019). İngiliz edebiyatı tarihi (12. baskı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Yengin, D. (2022). Dijital hastalık olarak phantom vibration. A. Övür (Ed.) Dijital devrim içinde (s. 93-108). İstanbul: Der Yayınları.