Bir Asilzadenin Çöküşü: İppolit Matveyeviç Vorobyaninov

1928 yılında kaleme alınan On İki Sandalye adlı roman, iki önemli karakter üzerine kurgulanmış bir komedi gibi gözükmesine rağmen temelde sert eleştiriler barındıran bir hiciv romanıdır. Sovyet Rusya’sının yeni düzeni ve çarlığın silinmeyen izleriyle eserde karşımıza yepyeni bir Rusya çıkar. Bu Rusya ahlaki ve ruhsal açıdan büyük bir çöküş içerisindedir. Eser boyunca neredeyse bir tane olumlu örnek olarak gösterilecek kimse yoktur. Hepsi zaaflarının esiri olmuş insanlardır. Ancak bu kokuşmuş düzen içerisinde en büyük çöküşü, romanın başkahramanı İppolit Matveyeviç Vorobyaninov yaşar. Bir asilzade olan Vorobyaninov’un Ekim Devrimi’yle beraber tüm düzeni değişir. Kayınvalidesinin sakladığı sırrın ortaya çıkmasına kadar sakince kaderine boyun eğen Vorobyaninov, Soylular Birliği Başkanı olarak başladığı kariyerini hırsız, dilenci ve hatta katil olarak tamamlar. En sonunda elinde kalan tek şeyi olan aklını da yitirir. Temsil ettiği eski düzen gibi yok olup gider.

___

  • Aksüt, L. (2009). İlya İlf ve Yevgeni Petrov’un edebi kişilikleri ve Altın Buzağı romanı (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara. Aksüt, L. (2015, Sentyabre). Stambul v zapisnıh knijkah İlfa i Petrova. Russkiy yazık i literatura v prostranstve mirovoy kulturı: Materialı 13. Kongrecca Mapryal, Granada.
  • Aksüt, L. (2018). Sovyet Edebiyatı’nın milyoneri ve organizatörü: Ostap Bender. Roman Kahramanları Dergisi, 35, 68-73.
  • Anisimova, Ye.Ye. (2013). Kogda luna podnyalas i yeyo myatniy svet ozaril miniatyurniy byustik Jukovskogo: Jukovskiy kod v romane İ. İlfa i Ye. Petrova Dvenadtsat Stulyev. vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta Filologiya. 1(21), 68-79.
  • Antsışkin, İ. (2019). Yevrei na Nikopolşine. https://www.nibu.kyiv.ua/media/uploads/2019/03/14/evrey_nykopolcschyny.pdf
  • Büker, Y. (2011). İlya İlf ve Yevgeni Petrov'un “On İki Sandalye” adlı romanındaki hiciv sanatı (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • İlf, İ. ve Petrov, Y. (2008). Podarak ot Ostapa Bendera: Dvenadtsat Stulyev. Tom I. (Zolotaya kollektsiya). Moskva: Ripol Klasik.
  • Karagözlü, T. (2009). İsaak Babel’in öykü sanatı (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Kuzmin, A.İ. (1981). Gogolyeskiye traditsii v romanah İ. İlfa i ye. Petrova Dvenadtsat Stulyev i Zolotoy Telenok.
  • Lihaçov, D.S.; Hırapçenko, M. B. (Ed.), Klassicheskoe nasledie i sovremennost içinde (s. 285-293). Leningrad: Nauka.
  • Ostrogorskaya, V. D. (Ed.). (1963). Sbornik vospominaniy ob İlye İlfe i Yevgenii Petrove. Moskva: İzdatelsvo Sovetskiy pisatel.
  • Yanıkören, F. (2019). İlya Grigoryeviç Eerenburg'un Fırtına ve Buzlar Çözülürken romanlarında Rus toplumu (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.