AZOTLU GÜBRELERİN GALERİSİNEKLERİ (DİPTERA: AGROMYZIDAE)’NİN BAZI BİYOLOJİK DÖNEM VE MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR İNCELEME

Bu çalışmada bazı galerisineği türlerinin beslendiği bitkilere uygulanan azot içeren gübrelerin bu türlerin bazı biyolojik ve morfolojik özelliklerini nasıl etkilediği ile ilgili araştırmalar incelenmiştir. İncelemeler sonucunda, galerisineği türlerinin yüksek azot içeren bitkilerde, düşük azot içeren bitkilere göre, düşük azot içeren bitkilerde de hiç azot içermeyen bitkilere göre daha fazla yumurta bıraktığı, yumurtadan çıkan larvaların canlı kalma oranlarının daha yüksek olduğu, oluşan pupa boyutlarının daha iri olduğu ve çıkan ergin sayısının daha fazla olduğu anlaşılmıştır. Bu da bitkilerin azot içeriğiyle doğrudan orantılı olarak her iki türün daha yoğun poulasyonlar ve daha şiddetli zararlar meydana getirdikleri sonucunu ortaya koymaktadır. Azot dozlarının ekonomik bir bitkisel üretim için kullanılması gereken dengeli ve önerilen oranlarda uygulanması durumunda ise zararlılar üzerinde dengeleyici bir etken olarak tarımsal savaş masraflarını da azaltabileceği anlaşılmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

-

An Evaluation the Effects of Nitrogen Fertilizers on Some Biological Stages and Morphological Properties of Leafminers (Diptera: Agromyzidae)

In this study, the effects of nitrogen fertilizers on some biological morphological properties of leafminers after application on their host plants were evaluated. Results showed that the nitrogen content has significant impact on the numbers of eggs deposited, the numbers of survived larvae as well as the size of pupae and density of adult population of leafminer species, i.e. the higher the nitrogen content, the higher the number of eggs and larvae as well as the size of pupae and adult population density. A significant link between the nitrogen content and the population density as well as the extent of damage caused by both species was observed. It should be noted that use of nitrogen in the recommended dozes within a balanced and economic production will also prevent unnecessary spending on pest control.
Keywords:

-,