OXFORD DICTIONARY OF IDIOMS ADLI SÖZLÜKTEKİ DEYİMLER VE DEYİM OLMAYAN SÖZ ÖBEKLERİYLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME (IV)

Daha önceki üç makalede olduğu gibi IV. çalışma olan bu çalışmada da “Oxford Dictionary Of İdioms” adlı sözlükteki deyimler incelenmiştir. Daha önceki çalışmalar şunlardır: Adı geçen sözlükteki deyimlerden A ve B harfleri altında madde başı olarak verilen deyimler daha önce Necmi Akyalçın ve Sercan Hamza Bağlama tarafından yazılan “Oxford Dictionary Of İdioms Adlı Sözlükteki Deyimler ve Deyim Olmayan Söz Öbekleri Üzerine Bir Değerlendirme I” adlı makale ile; C harfi altında madde başı olarak verilen deyimler ise Necmi Akyalçın ve Damla Aydoğan tarafından “III İnternational conferance of Awareness” adlı konferansta sunulan “Oxford Dıctıonary Of Idıoms Adlı Sözlükteki Deyimler ve Deyim Olmayan Söz Öbekleri Üzerine Bir Değerlendirme II” adlı bildiri ile son olarak da D ve E harfi altında madde başı olarak verilen Deyimler Oxford Dictionary Of Idıoms Adlı Sözlükteki Deyimler ve Deyim Olmayan Söz Öbekleriyle İlgili Bir Değerlendirme (III)” adlı makele ile Necmi Akyalçın ve Damla Aydoğan tarafından incelenmiştir. Bu çalışma da diğerlerinin bir devamı olduğu için, daha önce yapılan çalışmalar dikkate alınarak adı geçen sözlükteki F ve G madde başı olarak verilen yapılar incelenmiştir. Gerçek deyim olduğu düşünülen yapılar saptanarak sayısal veriler ile birlikte ortaya konmuş ve bir değerlendirmeye gidilmiştir.

AN EVALUATION OF IDIOMS AND OTHER WORD GROUPS IN OXFORD DICTIONARY OF IDIOMS (IV)

As in the three previous articles IV. In this study, the idioms in the dictionary named "Oxford Dictionary Of Idioms" were examined. Previous studies are as follows: The idioms given under the letter A and B, among the idioms in the mentioned dictionary, with the article "An Evaluation on Idioms and Non-Idiotic Phrases in the Dictionary of Idioms" written by Necmi Akyalçın and Sercan Hamza Bağlama. ; The terms given under the letter C under the letter are finally given by Necmi Akyalçın and Damla Aydoğan at the "III International Conferance of Awareness" conference, "An Evaluation on Idioms and Non-Idiotic Phrases in the Dictionary II" D and the Idioms given under the letter E were examined by Necmi Akyalçın and Damla Aydoğan in the article titled “An Assessment on Idioms and Non-Idiotic Phrases in the Dictionary of Oxford Dictionary Of Idioms”. Since this study is a continuation of the others, considering the previous studies, the structures given as F and G items in the mentioned dictionary were examined. The structures that are thought to be real idioms were determined and put together with numerical data and an evaluation was made.

___

  • AKSOY, Ö. A. (1998). Atasözleri ve Deyimler sözlüğü I, İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • AKYALÇIN, N. (2007). Türkçe İkilemeler Sözlüğü, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • AKYALÇIN, N. (2012a). Türkçemizin Anlamsal Zenginlikleri Deyimlerimiz, Ankara: Eğiten Kitap.
  • AKYALÇIN, N. (2012b). Türkçemizin İncileri Atasözlerimiz, Eğiten Kitap.
  • AKYALÇIN, N. & AYDOĞAN, D. (2019). Oxford Dictionary Of Idioms Adlı Sözlükteki Deyimler ve Deyim Olmayan Söz Öbekleri Üzerine Bir Değerlendirme II, III. Uluslararası Farkındalık Konferansı Bildileri, 5-7 Aralık; Çanakkale/Türkiye, s.488-502.
  • AYDOĞAN, D, & AKYALÇIN, N. (2020). “Oxford Dıctıonary Of Idıoms Adlı Sözlükteki Deyimler ve Deyim Olmayan Söz Öbekleriyle İlgili Bir Değerlendirme (III), Homeros Dergisi, Cilt/ Volume 3, Sayı/ Issue1, pp.41-52.
  • AKYALÇIN, N. BAĞLAMA, S. H. (2017). Oxford Dictionary of Idioms Adlı Sözlükteki Deyimler ve Deyim Olmayan Söz Öbekleriyle İlgili BirDeğerlendirme I, International Journal of Language Academy, Volume 5/8 December , p. 458 / 47.
  • BİLGİN, M. (2006). Anlamdan Anlatıma Türkçemiz, Ankara: Anı Yayınları.
  • GÖKDAYI, H. (2015). Türkçede Kalıp Sözler, İstanbul: Kriter Basın Yayım Dağıtım.
  • HENGİRMEN, M. (2007). Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü 2, Ankara: Engin Yayınevi.
  • Longman pocket Idioms Dictionary (2002). İngiltere: Person Education Limited.
  • Oxford Dictionary Of Idioms (2004). Second Edition, Published In The United States By Oxford University Press Inc., New York.
  • PARLATIR, İ. (2008). Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü II, Ankara: Yargı Yayınevi.
  • Redhouse Büyük El Sözlüğü (2019), İstanbul: SEV Yayıncılık.
  • TÜLBENTÇİ, F. F. (1963). Türk Atasözleri ve Deyimleri, İstanbul: İnkılâb ve Aka Kitabevleri.
  • Tureng Dictionary and Translation Ltd.: https://tureng.com/tr/turkce-ingilizce (Erişim Tarih: 15.10.2019)