8. SINIF BASİT MAKİNELER ÜNİTESİNE YÖNELİK BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Bu araştırmanın amacı, Fen Bilimleri öğretim programı 8. Sınıf “Basit Makineler” ünitesinde yer alan konu kazanımları dikkate alınarak, çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir ünite başarı testi geliştirmektir. 2016 – 2017 TEOG konuları kapsamında yapılan değişiklik, Fen Bilimleri dersinde mevcut ünitelere “Basit Makineler” ünitesinin de eklenmesi yönündedir. Bu değişiklikle beraber konu kazanımlarını tam ve sınıf seviyesine uygun olarak içermeyen konu başarı testleri olmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada MEB tarafından belirlenen konu kazanımlarına uygun çoktan seçmeli Basit Makineler Ünite Başarı Testi (BMÜBT) geliştirilmiştir. İlk olarak seçilen ünite kapsamında MEB tarafından belirlenen kazanımlar dikkate alınarak, her kazanıma en az üç adet soru gelecek şekilde madde havuzu oluşturulmuştur. Kazanımlara uygunluk için belirtke tablosu oluşturulmuştur. Oluşturulan madde havuzunun kapsam geçerliliğini sağlamak için bir uzman görüş formu oluşturulmuş ve hazırlanan sorular uzman görüşüne sunulmuştur. Uzman görüşü sağlandıktan sonra 243 öğrenciyle pilot çalışması yapılmıştır. Test sonuçlarının güvenirlik katsayı (KR-20) ,882 olarak bulunmuştur. Yapılan madde analizi (Iteman) sonucunda BMÜBT’nin geçerli ve güvenilir sonuçlara ulaşıldığını göstermektedir. Sonuç olarak BMÜBT hem bilimsel çalışmalarda hem de öğretmenlerin sınıf içi değerlendirme süreçlerinde kullanabilecekleri geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.    

___

  • Akbulut, H. İ. & Çepni, S. (2013). Bir üniteye yönelik başarı testi nasıl geliştirilir? İlköğretim 7. sınıf kuvvet ve hareket ünitesi. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 18-44.
  • Atılgan, H. (Ed.) (2009). Eğitimde ölçme ve değerlendirme (4. Baskı). Ankara: Anı.
  • Büyüköztürk, Ş. (2015). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (21. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Demir, N., Kızılay, E. & Bektaş, O. (2016). 7. Sınıf çözeltiler konusunda başarı testi geliştirme: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitim Dergisi, 10(1), 209-237.
  • Eryılmaz, Ö. (2014). Lise modern fizik konularının iki farklı öğretim programına göre öğrenilme durumlarının karşılaştırılması. Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Gönen, S., Kocakaya F. & Kocakaya S. (2011). Dinamik konusunda geçerliliği ve güvenilirliği sağlanmış bir başarı testi geliştirme çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 40-57.
  • Kan, A. (2009). Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Hakan Atılgan (Ed.), Eğitimde ölçme ve değerlendirme içinde (s. 23-80). Ankara: Anı.
  • İdin, Ş. & Aydoğdu, C. (2016). Kuvvet ve hareket ünitesi başarı testi geçerlik ve güvenirlik araştırması. Eğitim, bilim ve teknoloji araştırmaları Dergisi, 1(1), 14-33.
  • Özçelik, D. A. (2010). Test hazırlama kılavuzu (4. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Şeker, H. & Gençdoğan, B. (2006). Psikolojide ve eğitimde ölçme aracı geliştirme, Ankara: Nobel.
  • Şen, H. C. & Eryılmaz, A. (2011). Bir başarı testi geliştirme çalışması: Basit elektrik devreleri başarı testi geçerlik ve güvenirlik araştırması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 1-39.
  • Turgut, F. & Baykul, Y. (2010). Eğitimde ölçme ve değerlendirme (2. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (9. Baskı). Ankara: Seçkin.