Nadir Bir Eritema Nodusum Nedeni Olarak Epstein-Barr virüs; Bir Olgu Sunumu ve Literatür Taraması

Eritema nodozum (EN) en yaygın septal pannikülit şeklidir. Vakaların %50'sinde hiçbir neden bulunamaz. Tanımlanmış nedenlerin en önemlilerinden biri enfeksiyonlardır. Epstein-Barr virus (EBV) de nadir bir EN nedenidir. Onbeş yaşında kız hasta bir gün süren ateş ve bacaklarda daha belirgin ağrılı kızarık lezyon nedeni ile acil servise başvurdu. Fizik muayenesinde ön kol iç yüzünde ve bacaklarda en büyüğü 3*5 cm olan eritemli zemin üzerinde bulunan ağrılı nodüller dışında bulgu yoktu. Ön planda EN düşünülen hasta servise yatırıldı. Yapılan tetkiklerde tam kan sayımı normal idi. Akut faz reaktanları yüksek bulunan hastanın alınan boğaz, idrar ve kan kültürlerinde üreme saptanmadı. Etiyolojye yönelik yapılan mikrobiyolojik testlerden sadece anti-viral kapsid antijen (VCA)-IgM ve IgG testi pozitif saptandı. EBV’ye bağlı EN tanısı alan hasta semptomatik tedavi ile takip edildi. Yatışının 8. gününde ağrısı ve lezyonları gerileyen hasta taburcu edildi. EBV’nin en sık cilt bulgusu makulopapüler döküntü olsa da EN’nin saptandığı hastalarda EBV de akılda bulundurmalıdır.

A Rare Cause of Erythema Nodusum: Epstein-Barr virüs; a Case Report and Review of the Literature

Erythema nodosum (EN) is the most common form of septal panniculitis. In 50% of cases, no cause can be found. Epstein-Barr virus (EBV) is a rare cause of EN. A fifteen-year-old girl presented to the emergency department with fever and painful hyperemic lesions more prominent on the legs. Physical examination revealed no pathological findings except of the painful nodules, on the forearm and legs, the largest of which was 3*5 cm. The patient was hospitalized with diagnose of EN. Complete blood count was normal. Acute phase reactants were found elevated. Cultures were found negative. Only anti-viral capsid antigen-IgM and IgG tests were found to be positive. The patient was followed up with symptomatic treatment. The patient, whose pain and lesions regressed, was discharged (8th day). Although the most common skin manifestation of EBV is maculopapular rash, EBV should also be kept in mind when EN is detected.

___

  • 1. Leung AKC, Leong KF, Lam JM. Erythema nodosum. World J Pediatr 2018;14(6):548-54.
  • 2. Epstein-Barr Virus Infections. In: Carol J. Baker, editor. Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases. 4th Edition. American Academy of Pediatrics, 2020:196-8.
  • 3. Ciccarese G, Trave I, Herzum A, Parodi A, Drago F. Dermatological manifestations of Epstein-Barr virus systemic infection: a case report and literature review. Int J Dermatol. 2020 Apr 28.
  • 4. Sartori DS, Mombelli L, Sartori NS. Erythema Nodosum. In: R.R. Bonamigo, S.I.T. Dornelles editors. Dermatology in Public Health Environments. Switzerland: Springer International Publishing, 2018:1339-48.
  • 5. Schwartz RA, Nervi SJ. Erythema nodosum: a sign of systemic disease. Am Fam Physician 2007;75(5):695–700.
  • 6. Chowaniec M, Starba A, Wiland P. Erythema nodosum-review of the literature. Reumatologia 2016;54(2):79-82.
  • 7. Lernia DV, Mansouri Y. Epstein-Barr virus and skin manifestations in childhood. Int J Dermatol. 2013;52(10):1177-84.
  • 8. Dunmire SK, Verghese PS, Balfour HH. Primary Epstein-Barr virus infection. J Clin Virol 2018;102:84-92.
  • 9. Gümüşer F. 0-18 Yaş Grubunda Epstein-Barr Virüsü (EBV)’nün Serolojik Tanısında ELISA ve IFA Testlerinin Karşılaştırılması. FLORA 2018;23(3):102-7.
  • 10. Ardıç E, Karaali R, Yağmur O, et al. A case of acute cholestatic hepatitis due to Epstein-Barr virus infection. Klimik Derg 2020;33(1):100-2.
  • 11. Blake T, Manahan M, Rodins K. Erythema nodosum-a review of an uncommon panniculitis. Dermatol Online J 2014;20:22376.
Hitit Medical Journal-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2019
  • Yayıncı: Hitit Üniversitesi