İslam Düşüncesinde Selefilik – Genel Karakteristiği ve Günümüzdeki Motivasyonları

        Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ferhat Koca’nın neşrettiği bu eser 2016 yılında Ankara Okulu Yayınları vesilesiyle ilim dünyasına kazandırılmıştır. Yazar “İslam Düşünce Tarihinde Selefilik: Tarihsel Serüveni ve Genel Karakteristiği” (Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Akademi Dergisi, I/1-2, 2015, s. 15-70) isimli makalesini genişletmiş; tarihsel süreç ve inanç esaslarının yanı sıra bireylerin Selefi gruplara katılmalarını teşvik eden sebep ve faktörleri de değerlendirmeye tabi tutarak elimizdeki eseri neşretmiştir. Ülkemizde gün be gün artmakta olan Selefîlik-IŞİD tartışmalarının anlaşılmasına katkı sağlamak isteyen yazar, selefîlerin artık bir “ateş topu”na dönüştüğünü söylemekte, kendi deyimiyle “bizim mahallemize de düşen bu ateş topunu söndürebilmek ve sebep olduğu yangınları ve tahribatı önleyebilmek” amacıyla bu meseleleri araştırmaya çalıştığını belirtmektedir.
Anahtar Kelimeler:

selefilik, Işid, Din, Savaş

Salafism in Islamic Thought

This article is the review of the book, "Islamic Salafism in the History of Thought: Historical Adventure and General Characteristic”.

___

  • Ferhat Koca, İslam Düşüncesinde SELEFİLİK – Genel Karakteristiği ve Günümüzdeki Motivasyonları, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2016.