Zootekni Eğitimimize Bir Bakış ve Geleceğe Dönük Öneriler

Hayvancılığın gelişmesine mühendislik katkısı sağlayan tek meslek ziraat mühendisliğidir. Zootekni eğitimi alan ziraat mühendisleri Zooteknist ziraat mühendisi olarak sahada ve ilgili mevzuatların eklerinde belirtilmektedir. Ülkemizdeki mevcut zootekni eğitimi, Avrupa ülkelerinden farklı olup, üç yıl değil dört yıldır ve toplamda öğrenciler 240 AKTS’lik ders alır. Zootekni Lisans Programında öğrenim gören öğrenciler, çiftlik hayvanlarının bakımı, beslenmesi, üremesi ve ıslahı konusunda aldığı derslerin yanında sahadaki hayvancılık ve yem endüstrisine ilişkin dersler de alarak zootekni alanında yeterli beceri ve yetkinlikler kazanmaktadır. Ancak, yürürlükte olan 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde Zooteknist ziraat mühendislerinin yetkileri azaltılmıştır. Ülkemiz hayvancılığının bulunduğu durumdan daha ileriye taşımak için ziraat mühendislerimizin teknik bilgi ve donanımlarından daha fazla yararlanacak mevzuat iyileştirilmelerine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu iyileştirmeler, mevcut ziraat fakültelerimizdeki zootekni lisans programlarına daha fazla ve nitelikli öğrenci akışını sağlayacaktır.

A Look at our Animal Science Education and the Suggestions for Future

Agricultural engineering is the only profession that contributes to the development of animal production. Agricultural engineers, who receive animal science training, are mentioned in the field as a zootechnician agricultural engineer and in the annexes of relevant legislation. The current zootechnical education in our country is different from the European countries, not for three years but for four years, and the students take 240 ECTS. The students studying in the Animal Science Undergraduate Program also take courses related to the animal care, nutrition and breeding, as well as taking courses related to animal production and animal feed industry in the field and gain enough skills and competencies in the field of animal science. However, in the 5996 numbered Veterinary Services, Plant Health, Food and Feed Law and the regulations issued on the basis of this regulations, that have reduced the competence of zootechnician agricultural engineers. In order to move further from our country's animal production situation, there has been a need to improve the legislation that will benefit more than our agricultural engineers' technical knowledge and equipment. These improvements will provide more and more qualified student flows to zootechnical undergraduate programs in our existing faculties of agriculture.

___

  • Akman, N. 2003. Zootekni bilimi’nde araştırma öncelikleri. 3.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi Bildirisi, Ankara.
  • Anonim, 1992. Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük (24.1.1992 tarih ve 21121 sayılı Resmi Gazete).
  • Anonim, 2010. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazete).
  • Anonim, 2018a. Wageningen University & Research. Bachelor's Animal Sciences – WUR. https://www.wur.nl/en/Education-Programmes/Bachelor/bsc-programmes/bsc-animal-sciences/future-career.htm (Erişim Tarihi: 29.05.2018).
  • Anonim, 2018b. University of Nottingham. Animal Science BSc. https://www.nottingham.ac.uk/ugstudy/courses/biosciences/animal-science.aspx (Erişim Tarihi: 29.05.2018).
  • İŞKUR, 2018. Türk Meslekler Sözlüğü. https://www.turkiye.gov.tr/turk-meslek-sozlugu?submit, (Erişim tarihi: 28.05.2018).
  • YÖK, 2018. Program Atlası. https://yokatlas.yok.gov.tr/netler-tablo.php?b=10807 (Erişim tarihi: 30.05.2018).
Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Zootekni Federasyonu (ZF)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler

Esra DUMAN, Zafer ULUTAŞ

İstanbul'da Yetiştirilen Anadolu Mandalarının Laktasyon Süt Verimi, Laktasyon Uzunluğu ve Buzağılama Aralığı Üzerine Çevresel Faktörlerin Etkisi

Mehmet İhsan SOYSAL, Serdar GENÇ, Mehmet AKSEL, Emel ÖZKAN ÜNAL, Eser Kemal GÜRCAN

Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Koruma Süreçlerinde Yok Olma Risk Derecesini Değerlendirme Metotları

Mehmet İhsan SOYSAL, Emel ÖZKAN ÜNAL, Eser Kemal GÜRCAN

Zootekni Eğitimimize Bir Bakış ve Geleceğe Dönük Öneriler

Zafer ULUTAŞ, Arda YILDIRIM, Ahmet ŞAHİN

Arıcılar İçin Önemli Bir Güvenlik ve Verimlilik Sorunu: Ayılar

Cengiz ERKAN, Ayhan GÖSTERİT, Turgut AYGÜN

Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği

Hasan ÇELİKYÜREK, Kadir KARAKUŞ, Gürsel DELLAL, Turgut AYGÜN

Türkiye’de Kırmızı Et İhtiyacının Karşılanması

Kadir KARAKUŞ, Hasan ÇELİKYÜREK, Turgut AYGÜN

Çemen (Trigonella Foenum- Graecum L.) Otunun ve Tohumunun Besin Madde İçerikleri ve In Vitro Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi

Şefika Nur ÖZÇELİK, Ahmet ŞAHİN

Tulum Peynirinin Toplam Karbonil Madde İçeriği ile Bazı Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri

Özgür ERCEYES, Metin YILDIRIM, Zeliha YILDIRIM

Organik Hayvansal Üretimde Biyoteknolojik Uygulamalar

Kadir KARAKUŞ, Hasan ÇELİKYÜREK