ORTAÖĞRETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN DÖNÜŞÜMSEL LİDERLİK ÖZELLİKLERİNİN ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINA ETKİSİ

Bilim ve teknolojideki ilerlemeye bağlı olarak günümüz toplumlarında ve kurumlarında birçok değişim gerçekleşmektedir. Eğitim örgütü de bazen değişimi sağlamakta bazen de değişimin sonuçlarından etkilenmektedir. Eğitim örgütlerinin değişimi sağlaması birçok faktöre bağlıdır. Ancak yöneticilerin bu değişimdeki rolü yadsınamaz. Değişim için eğitim yöneticileri ve özellikle okul yöneticilerinin bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir. Bu niteliklerden biri dönüşümsel lider olmalarıdır. Bu araştırma;ortaöğretim okulu yöneticilerinin dönüşümsel liderlik özellikleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasında öğretmen görüşlerine göre nasıl bir ilişki olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Amaç doğrultusunda kullanılan ölçek;Bolu Merkez ilçede eğitim ve öğretim yapan tüm ortaöğretim okulu öğretmenlerine uygulanmış, geçerli bulunan 465 ölçek değerlendirilmiştir. Ölçek sonuçlarını değerlendirmede tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmış,değişkenlerin birbirine etkisinin belirlenmesinde regresyon analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; yöneticilerin dönüşümsel liderlik özelliklerinden bireysel ilgi ve zihinsel teşvik ile öğretmenlerin duygusal bağlılıkları arasında, yöneticilerin dönüşümsel liderlik özelliklerinden ilham verici motivasyon, bireysel ilgi ve zihinsel teşvik ile öğretmenlerin devam bağlılığı arasında,yöneticilerin bireysel ilgi ve öğretmenlerin normatif bağlılıkları arasında anlamlı ilişkiler ortaya çıkmıştır.

___

  • Akınaltuğ, E. (2003). Yöneticilerde İş Stresi, İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: TEDAŞ Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi,Kırıkkale.
  • Allen, N andJ. Meyer. (1990). “TheMeasurementAndAntecedent Of Affective, ContinuanceAndNormativeCommitmentToTheOrganization”, Journal ofOccupationalPsychology, 63, 1-18.
  • Balay, R.(2000). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Ankara:Nobel Yayıncılık.
  • Balcı, A. (1985). Eğitim Yöneticisinin İş Doyumu. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi,Ankara.
  • Balcı, A. (2003).Örgütsel Sosyalleşme Kuram Strateji ve Taktikler. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Bass, B. M.,andSteidlmeier, P. (1999). Ethics, Character, AndAuthenticTransformationalLeadershipBehavior, BinghamtonUniversity, Binghamton, Ny Usa.
  • Bingöl, D. veAtılhan, N. (2002). “Algılanan Cinsel Tacizin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi”.10. Ulusal Yönetim Organizasyon Kongresi. Antalya: Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F.
  • Celep,C.(2000). Eğitimde Örgütsel Adanmave Öğretmenler.Ankara:Anı Yayıncılık.
  • Çelik, V.(1998). “Eğitimde Dönüşümsel Liderlik”.Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 4 (16), 423-442.
  • Çetin, M. Ö. (2004). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık.Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Eraslan, L. (2003). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Dönüşümsel Liderlik ÖzellikleriYayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Sosyal BilimlerEnstitüsü,Kırıkkale.
  • Erol, V. (1998). İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Gönenli, A. A. (2004). Örgüt Kültürünün İş Tatmini Üzerine Etkisi ve Anatolia Seramik A.Ş.'de Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi,Kütahya.
  • Handy, C. B. (1985). UnderstandingOrganisations.Londra: Penguin.
  • Karatepe, O ve Ali H.(1998). “İş Tatmininin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkilerine Yönelik Ampirik Bir Değerlendirme”. 6. Ulusal Yönetim Organizasyon Kongresi (139-158)Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İ.I.B.F.
  • Kırel, Ç.(1999). “Esnek Çalışma Saati Uygulamalarında Cinsiyet, İş Tatmini Ve İş Bağlılığı İlişkisi”.İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, 28(2), 115-136.
  • Leadership: An Overview (2001). SouthwestEducational Development Laboratoryhttp://www.sedl.org/change/leadership/history.html, (Erişim: 25.05.2009)
  • Leithwood, K. A. (1992). “TheMoveTowardTransformationalLeadership”. EducationalLeadership, 49 (5),8-12.
  • Lord, Alan. and F. Todd D. (2001). “TheImpact Of CommitmentAnd Moral Reasoning On Auditors' ResponsesToSocialInfluencePressure”. Accounting, OrganizationsandSociety, 26, 215-235.
  • Luthans, F. (1992). OrganizationalBehavior(6. Edition).International Edition, - Singapore : McGraw-HıllInc.
  • Nauman, E. (1993). “AntecedentsandConcequences of SatisfactionAndCommitmentsAmongExpatriateManagers”. GroupOrganizationManagament, 18 (2),153-187.
  • O'reilly, C.,and J. Chatman. (1986). “OrganizationalCommitmentAndPsychologicalAttachment: TheEffects Of Compliance, IdentificationAndInternalization On ProsocialBehavior”. Journal of AppliedPsychology, 71 (3), 492-499.
  • Ordun, G. (2001). Örgütsel Tutumların Çalışan Davranışına Etkisinin İncelenmesi ve Analizine Yönelik Bir Çalışma. Yayınlanmamış Doktora Tezi,İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Pehlivan, İ. (2000). İş YaşamındaStres. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Stroh, L.K. andat all. (2002). OrganizationalBehavior. Third Editon,New Jersey: Lawrence ErlbaumAssociatesPublishers.
  • Tiryaki, T. (2005). ÖrgütKültürünün Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkileri.Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Tuncer, A. (1995). M.E.B. Bilgisayar Eğitimi Ve Hizmetleri Genel Müdürlüğü Personelinin İş Doyumu Ve Örgütsel Bağlılık Durumları. Yayınlanmamış Lisansüstü Uzmanlık Tezi, TODAİE, Ankara.
  • Vatansever,Ç. (1994). İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalara YönelikTutumların Örgüte Bağlılığa Etkisi.Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi,Marmara Üniversitesi,İstanbul.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bir Vakıf Üniversitesi Akademik Personelinin Bireysel Emeklilik Sistemine Bakış Açısının Değerlendirilmesi/ Evaluation Of A Foundation University Academic Personal Perspective To Private Pension System

Özlem Özer, Evren Çınar

YEREL MEDYA ÇALIŞANLARININ SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE SEKTÖR SORUNLARINA BAKIŞI: KAYSERİ VE NEVŞEHİR YEREL MEDYASINA YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI

Mustafa Temel, Ali Korkmaz, Ali KORKMAZ, Burak Somuncu, Burak SOMUNCU, Kenan Şilen

1950-1960 Arası Türkiye'de Uygulanan Sosyo-Ekonomik Politikalar/ Socıo-Economıc Polıcıes Applıed In Turkey Between The Years Of 1950-1960

Osman Kanca

Epistemolojik İnançlar: Öğretmen Adaylarının Öğrenme Yaklaşımlarını Yordayıcı Bir Değişken/ Epıstemologıcal Belıefs: As Predıctors Of Preservıce Teachers' Learnıng Aprroaches

Çiğdem Şahin Taşkın

İnanç Turizmi Kapsamında Aziz Pavlus Evinin Önemi Ve Tanıtım Faaliyetlerine İlişkin Ziyaretçi Görüşlerinin Değerlendirilmesi/ The Importance Of St. Paul's House Within The Scope Of The Religious Tourism And Evaluation Of The Visitors' Views Related To The

Furkan Başer, Ayhan Başçı

Yabancılara Türkçe Öğretiminde Karikatür Kullanımı/ The Use Of Cartoons in Teachıng Turkısh as a Foreıgn Language

Deniz Melanlıoğlu, Esra Karakuş Tayşi, Banu Özdemir

Türkiye'de Siyasi Partilerin Yerel Özerkliğe Bakışı/ Polıtıcal Party Polıcıes About Local Autonomy In Turkey

Veysel Eren, Yakup Bulut, Yakup Bulut, Şaban Tanıyıcı

Ergenlerde Karar Verme Ölçeği'nin Ortaöğretim Öğrencileri İçin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması/ The Relıabılıty And Valıdıty Study Of Adolescent Decısıon Makıng Questıonnaıre For The Hıgh School Students

Oğuzhan Çolakkadıoğlu

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ, KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ÇOKLU DURUM ÇALIŞMASI

Kubilay Özyer, Ufuk Orhan, Demet Dönmez Orhan

Türklerde Hukuk Devleti Anlayışının Tarihsel Gelişimi/The Development of the Rule of Law Throughout Turkish History

Ali KUYAKSİL, Ali ALTUNBAŞ