İLK OKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİNİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ: HATAY İLİ ÖRNEĞİ

Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin ses temelli cümle yöntemine ilişkin görüşleri cinsiyet, mesleki kıdem ve mezun olunan bölüme göre incelenmiştir. Araştırma, Hatay il merkezinde bulunan 32 ilköğretim okulundan küme rastgele örneklem metodu ile seçilen 10 ilköğretim okulunda görev yapan 204 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında 22 maddeden oluşan likert tipi anket  formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel işlemlerden frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi ve tukey testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin Ses Temelli Cümle Yöntemine ilişkin görüşlerinde mesleki kıdeme göre anlamlı bir farklılık olduğu, cinsiyet ve mezun olunan bölüme göre ise anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ses Temelli Cümle Yöntemine ilişkin öğretmen görüşlerinde mesleki kıdeme göre anlamlı bir farklılık olmasının nedeni, mesleki kıdemi düşük olan öğretmenlerin Ses Temelli Cümle Yöntemi konusunda diğer öğretmenlere göre daha nitelikli bilgiye sahip olması olabilir.

___

  • Akyol, H. ve Temur, T. (2008). “Ses Temelli Cümle Yöntemi ve Cümle Yön-temi İle Okuma Yazma Öğrenen Öğrencilerin Okuma Becerilerinin Öğretmen Gö-rüşlerine Göre Değerlendirilmesi”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5, 78-95.
  • Bilir, A. (2005) “İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Özellikleri ve İlk okuma Yazma Öğretimi”. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38, 87-100.
  • Demirel, M. (2006). İlk Okuma Yazma Öğretimindeki Değişikler Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Durukan E. ve Alver, M. (2008). “Ses Temelli Cümle Yöntemi'nin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi”. Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(5), 274-289.
  • Ferah, A.(1999). İlk Okuma-Yazma Döneminde Görsel Algı ve Zeka ile Oku-ma-Yazma Arasındaki İlişkilerin Araştırılması. 4. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 327-341
  • Gelen, İ. ve Beyazıt, N. (2007). İlk Okuma Yazma Öğretiminin Kazandırılma-sında Cümle Çözümleme Yöntemi ve Ses Temelli Cümle Yönteminin Farklı Bakış Açılarıyla Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hatay: Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gün, A. (2006). Öğretmenlerin Ses Temelli Cümle Yöntemine İlişkin Algıları Ve Görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Güneş, F. (2005). “Niçin Ses Temelli Cümle Yöntemi?” Yeni İlköğretim Prog-ramlarını Değerlendirme Sempozyumu, 136–145.
  • Güneş, F. (2006). “İlk Okuma-Yazma Öğretiminde Yenilikler”. Çoluk Çocuk Aylık Anne Baba Eğitimci Dergisi, 57, 31-34.
  • Kerlinger F. N.(1973). Foundation of Behavioral Research (Second edition). New York: Holt Rinehart and Winston.
  • MEB, (2005). İlköğretim Türkçe Dersi (1- 5. Sınıflar) Öğretim Programı ve Kı-lavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.
  • Özcan, A.O. (1992). “İlk Okuma Yazma Öğretim Programlarını Geliştirilmesi”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 167-178.
  • Şahin, İ., İnci, S., Turan, H. ve Apak, Ö. (2006). “İlk Okuma Öğretiminde Ses Temelli Cümle Yöntemiyle Çözümleme Yönteminin Karşılaştırılması”. Milli Eğitim Dergisi, 171, 109 - 129.
  • Tok, Ş. ve Tok T. N. (2008). İlk okuma Yazma Öğretiminde Çözümleme ve Ses Temelli Cümle Yöntemlerinin Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 53, 123-144.
  • Turan, M ve Akpınar, B.(2008). İlköğretim Türkçe Dersi İlk Okuma Yazma Öğretiminde Kullanılan, Ses Temelli Cümle ve Bitişik Eğik Yazı Yöntemlerinin Değerlendirilmesi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18, 121-138.
  • Uğuz S. (2006). Ses Temelli Cümle Yönteminin Öğretmenler Tarafından Algı-lanma Biçimleri ve Uygulamada Karşılaşılan Güçlükler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yangın, B. (2006). “Yöneticilerin ve Öğretmenlerin İlk Okuma-Yazmaya Ha-zırlığa Yönelik Bilgileri ve Görüşleri”. MAKÜ-Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, 28-33
  • Yıldırım, K. (2007). “Yazılı Program ve Uygulanan Program Kavramları Açı-sından Ses Temelli Cümle Yönteminin Değerlendirilmesi”. Milli Eğitim Dergisi, 175, 25-46.
  • Yurduseven, S. (2007). İlk Okuma Yazma Programının Öğretmen Görüşleri Çerçevesinde Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Afyon: Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Alalakh'dan Antıokheıa'ya Hatay'da Kentleşme Süreci/Urbanization Process in Hatay From Alalakh To Antioch

Hatice PAMİR

1980 Sonrası Hatay İlinde Kamu Yatımları ve Kentleşmeye Etkisi: Nicel Bir Değerlendirme/The Public Investments and Its Effect On Urbanizatıon in Hatay After 1980: An Quantative Assesment

Murat TEK

İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Boş Zaman Değerlendirme Alışkanlıklarının Günlük Problem Çözme Becerilerine Etkisinin İncelenmesi/Examining the Impact of Primary Education 8th Graders' Habits of Utilising Spare Time Upon Problem Solving Skills

Bayram ÖZER, İsmail GELEN, Sabahat ÖCAL

XVI. YÜZYILDA ANTAKYA NAHİYESİ (1526-1584)

Ahmet GÜNDÜZ, Erdinç GÜLCÜ

Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisinin Geliştirilmesi Üzerindeki Etkisi/The Effect of Peer Assessment on the Development of Speaking Skill

Mehmet TEMİZKAN

Altınözü'nden Ermence Fıkraları/Anecdotes of Ermence from Altınozu

Bülent ARI

20. Yüzyıl Antakyalı Şairlerden Yahya-Zade Âsaf'ın Şiirlerinde Divan Şiiri Geleneği Unsurları/Traditional Features of Divan Poetry in The Poems of the 20th Century Antiochian Poets Yahya-Zade Asaf

Hüseyin GÜFTA

Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yazılı Anlatımlarında Deyim Kullanımı: Hatay Ve Sivas Örneği/Usage Of Idioms of Pre-Service Turkish Language Teachers in Their Compositions: The Sample of Hatay and Sivas

Bilginer ONAN, Bayram BAŞ

ASİ NEHRİ’NDE SU YÖNETİMİ VE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR

Hüseyin KORKMAZ, Atilla KARATAŞ

Alanya Bölgesi Otellerinin Göreli Etkinliğinin Belirlenmesi: Bir Veri Zarflama Analizi Tekniği Uygulaması/Research of Alanya Region Hotels' Relative Efficiency: An Application of Data Envelopment Analysis Technique

Adem BABACAN, Selami ÖZCAN