TEHLİKELİ MADDE OLAYLARI RİSK YÖNETİMİNDE ACİL ÇAĞRI MERKEZLERİNİN ROLÜ

Tehlikeli maddeler ve bunlardan kaynaklı büyük afetler dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemiz için de bir takım güvenlik sorularını akıllara getirmektedir. Zira bu maddeler barındırdıkları büyük tehlikelere rağmen, sanayi başta olmak üzere gündelik hayatta yaygın bir şekilde kullanılmakta ve bunlardan kaynaklı olaylar da her geçen gün artmaktadır. Tehlikeli madde olayları nitelikleri gereği doğal afetler gibi birçok farklı müdahale ekibinin birlikte çalışmasını zorunlu kılan karmaşık olaylardır. Bu nedenle tehlikeli madde olaylarına etkin ve zamanında müdahale edilebilmesi, olay yeri yönetimin iyi bir şekilde sürdürülmesi ve ortaya çıkabilecek potansiyel risklerin belirlenebilmesi için son derece dikkatle çalışılması gerekmektedir. Olay yeri yönetiminin ilk basamağını oluşturan ve tehlikeli maddelerin tespit edilmesi ile tanımlanmasında üzerine büyük sorumluluklar düşen acil çağrı merkezlerinin tehlikeli madde olaylarında çok önemli bir işlevi bulunmaktadır. Bu çalışmada, günümüz dünyasında her an karşılaşabileceğimiz tehlikeli maddelerden kaynaklı olaylarda olay yeri ve risk yönetiminde Acil Çağrı Merkezlerinin rolü ve Acil Çağrı Merkezleri çalışanlarının etkinliklerinin artırılması için yapılması gerekenler üzerinde durularak eksikliklerin giderilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

THE ROLE OF EMERGENCY CALL CENTERS IN RISK MANAGEMENT OF HAZARDOUS MATERIALS INCIDENTS

Hazardous materials and great disasters caused by them raise some security questions for our country akin to many others. Despite these materials contain great security concerns, they are widely used in daily life, especially in industry, and the incidents arising from them are increasing day by day. Hazardous materials incidents such as natural disasters are complex events that require many different response teams to work together. For this reason, it is necessary to work very carefully to be able to intervene in hazardous materials in an effective and timely manner, to maintain good accident scene management, and to identify potential risks that may arise. Emergency call centers, which are the first step of crime scene management and have great responsibilities in the detection and identification of hazardous materials, have a very important function in hazardous materials incidents. The aim of this study is to contribute to the elimination of deficiencies by emphasizing the role of Emergency Call Centers in the crime scene and risk management in incidents caused by hazardous materials that we may encounter at any time in today’s world, and what needs to be done to increase the efficiency of Emergency Call Centre personals.  

___

  • Ekşi, A. (2010). Kamu Hizmetinden Yararlanma Hakkı Çerçevesinde Acil Çağrı Merkezlerinin Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Denizli.
  • Ekşi, A. (2013). Nükleer Kaza ve Saldırılarda Bütünleşik Kriz Yönetimi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İzmir.
  • Ekşi, A. (2014). Türkiye’de Tehlikeli Madde Olayları ile İlgili Mevzuatın Afet Yönetimi Açısından Değerlendirilmesi. Acil ve Afet Dergisi. 2(5):15-28.
  • Ekşi, A., Çertuğ, A., Balkan, B.K., Çelikli, S., Yenal, S., Özel, Ö. ve ark. (2014). Almanya Paramedik Eğitiminin ve Acil Çağrı Sisteminin Değerlendirilmesi. II. Uluslararası Paramedic Kongresi. 6-9 Kasım 2014. İzmir.
  • Ekşi, A. ve Çelikli, S. (2016). Kitlesel Olaylarda Olay Yeri Yönetim Sisteminin Kamu Yönetiminde Koordinasyon Açısından Değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 8(16):105-118.
  • Ekşi, A. (2017a). Kitlesel Olaylarda Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri Yönetimi. Kitapana Yayınları. İzmir.
  • Pena-Fernandez, A., Dunford, L.J., Haris, P.I., Lobo-Bedmar, M.C., Pena, M.A. (2016). Harmonising The training of Students Within the EU TO Implement Intervention Programmes to Protect the Public in The Aftermath of a Hazmat Incident. Faculty of Health and Life Sciences, De Montfort University. The Gateway (UNITED KINGDOM).
  • Yeung, RSD., Chan, JTS., Lee, LLY., Chan, YL. (2002). The use of personal protective equipment in Hazmat incidents. Hong Kong Journal of Emergency Medicine. 9(3):171-176.