Bir Çocukta Yabani Yumru Zehirlenmesi: Eminium intortum (Banks & Sol.) Kuntze – İlk Olgu Sunumu

Bu olgu sunumunda 16 yaşında genç bir kız hastanın Eminium bitkisine ait yumruyu yanlışlıkla yemesi sonucu oluşan zehirlenme olgusu sunulmaktadır. Olgumuz tarlada çalışırken adını bilmediği yeşil yapraklı bir bitkinin yumrusundan bir miktar yedikten sonra ağızda yanma hissi, aşırı sulanma ve nefes darlığı şikayetleri ile Çocuk Acil Servisi’mize başvurmuştur. İlk değerlendirmelerin ardından, zehir danışma hattı arandı. Öneriler doğrultusunda hastaya nazogastrik sonda ile aktif kömür verildi, sıvı tedavisi için damar yolu açıldı, rutin kan tetkikleri planlandı. Bilinci açık ve vital bulguları stabil olan olgumuz çocuk sağlığı ve hastalıkları servisine yatırıldı. Olgu 6 günlük gözlemden ve tedaviden sonra şifa ile taburcu edildi. Hastanın tedavisi devam ederken, zehirlenmeye sebep olan yabani bitki yumrusunun doğal ortamında gözlenmesi ve tespiti için hasta yakınları ile arazide keşifler yapılmış, bitkinin Eminium intortum olduğu anlaşılmıştır. Bu olgu sunumunda Eminium intortum bitkisine ait yumruların yenildikten sonra bu olguda gelişen intoksikasyon deneyiminin sunulması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Child, Eminium intortum, poisoning

Wild Tuber Poisoning in a Child : Eminium Intortum (Banks & Sol.) KUNTZE – A first case report

A case of poisoning, accidentally eating the tuber of the Eminium intortum (Banks & Sol.) Kuntze plant by a 16-year-old young girl, is presented. Our patient while working in the field, eating a pieces of the tuber of a green leafy plant, complaining of a burning mouth in the mouth, excessive watering and shortness of breath, later applied to our Pediatric Emergency Department. After the initial evaluations, the poison hotline was called. In line with the recommendations, the patient was given activated charcoal with a nasogastric tube, vascular access was opened for fluid treatment, and routine blood tests were planned. Our case, who was conscious and whose vital signs were stable, was admitted to the pediatric health and diseases service. The case was discharged with full recovery after 6 days of observation and treatment. While the patient's treatment was continuing, explorations were made in the field with the patient's relatives to observe and identify the wild plant tuber that caused the poisoning in its natural environment, and it was understood that the plant was E. intortum. In this case report, it is aimed to present the intoxication experience that developed in this case after the tubers of E. intortum were eaten.

___

1. Çeçen C, Akan H, Balos MM. Şanlıurfa Yöresinde Doğal Yayılış Gösteren Eminium (Blume) Schott (Araceae Juss.) Cinsine Ait Taksonların Anatomik ve Morfolojik Yönden İncelenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi. 2019; 22(2): 296-309.

2. Oztekin-Mat A. Plant poisoning cases in Turkey. In: Annales Pharmaceutiques Francaises. 1994, 52. 5: 260-5.

3. Bown D. Aroids: Plants of the Arum Family. Second Ed. USA: Timber Press, 2000:392 pp.

4. Raju KP, Goel K, Anandhi D, Pandit VR, Surendar R, Sasikumar M. Wild tuber poisoning: Arum maculatum–A rare case report.. International journal of critical illness and injury science 2018; 8(2): 111.

5. Maree A, Hashavya S, Gross I, Asaf, Y, Bentur Y. Arum palaestinum poisoning: revenge of the witch. European Journal of Pediatrics. 2020; 179:1553–1557.

6. Yurt NŞ, Türe E, Çubukçu M. Nivik Otu Zehirlenmesi: Arum maculatum-Bir Olgu Sunumu. Ankara Medical Journal. 2019; 19(4): 796-799.

7. Anandhi D, Raju KP, Saya RP, Pandit VR. Difficult airway management in a case of hair dye poisoning. International Journal of Academic Medicine. 2017; 3(1): 120-123.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9623
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Fast-Track Kardiyak Anestezide İntratekal Morfin Uygulaması

Gülsen KESKİN, Sumru ŞEKERCİ, Murat SAYIN, Berna TAŞ ÖNAL, Haluk GÜMÜŞ

Harran Üniversitesi Hastanesi’nde Yatan Hastaların Kan Kültürlerinden İzole Edilen Acinetobacter Suşlarının Antibiyotiklere Direnç Profili

Hatice ALBAYRAK, Mehmet Tevfik BAYRAKTAR, Fadile YILDIZ ZEYREK

Deneysel Diyabette Deri Hasarına Karşı Propolisin İyileştirici Etkilerinin Araştırılması

Sibel TÜREDİ

Topikal D Vitamininin Titanyum İmplantların Osseointegrasyonu Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi: Deneysel Bir Çalışma

Alihan BOZOGLAN, Serkan DÜNDAR

Gömülü Süt Azı Dişlerin Prevalansı: Retrospektif Bir Çalışma

Seçil ÇALIŞKAN, Canan ÖZDEMİR, Şule BAYRAK, Sena AYYILDIZ

Toplumun Human Papilloma Virus (HPV) ve HPV Aşısı Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Davranışları: Tek Merkezli Kesitsel Çalışma

Gökçe TURAN, Gülnur KUL, Yağmur SOYKAN

Üfürüm ile Başvuran Çocukların Ekokardiyografi Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Mehmet TÜRE, Alper AKIN, İrfan Kemal KAYA, Şeyhmus YAVUZ

2019 Yılı İçerisinde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına Başvuran Kadına Yönelik Fiziksel ve Cinsel Şiddet Olgularının Değerlendirilmesi

Tuğçe KOCA, Kenan KAYA, Ahmet HİLAL

Subakromiyal Sıkışma Sendromunda Video Oyunları Tabanlı Egzersiz Eğitiminin Etkilerinin İncelenmesi

Begümhan TURHAN, Hilal ASLAN

Cerrahi Erken Menopoz Geçiren Hastalarda Damar Sertliği Artar mı?

Murat AKÇAY, Metin ÇOKSEVİM, Ömer GEDİKLİ, Hasan ULUBAŞOĞLU, Özcan YILMAZ