İçme Suyu İletim Hatlarında Kullanılan Boru Tiplerinin Ekonomik Analizi

İçme suyu iletim hatlarında basınçlı boruların kullanılmasıyla, iletim hatlarının boyu kısalmış olmakla birlikte, su kayıpları azaldığından su tasarrufu da sağlanmaktadır. İletim hatları, büyük maliyetli yatırımlar olduğu için, bu tesisler projelendirilirken, kullanılacak malzemenin ekonomik, işletme masraflarının düşük, bakım, onarım ve montajının kolay ve ekonomik olmasına dikkat edilmelidir. Basınçlı iletim hatlarında maliyet, inşa maliyeti ve işletme (enerji, bakım-onarım vb.) maliyetinden oluşmaktadır. Bu çalışmada, içme suyu iletim hatlarında kullanılan boruların maliyete etkisi incelenmiştir. İletim hatlarında çoğunlukla çelik, yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) ve cam elyaf takviyeli polyester (CTP) borular kullanılmaktadır. Bu boruların farklı çapları için maliyet hesapları yapılmıştır. Yapılan hesaplamalarda maliyeti en düşük boru türü CTP boru olarak belirlenmiştir. CTP boruyu sırasıyla çelik ve HDPE boru takip etmektedir. Ancak boru tercihi yapılırken borunun ekonomik olmasının yanında uzun ömürlü kullanım, dayanıklılık, bakım, onarım ve montaj kolaylığı gibi özelliklerinde dikkate alınması gerekmektedir. Bu özelliklerde dikkate alındığında en ekonomik çözümün çelik boru olduğu görülmüştür

___

  • [1] Öztürk, Y., Kahramanmaraş İlinde İçme ve Kullanma Suyu İhtiyacının Tespiti, Yüksek isans Tezi, Gazi Üniversitesi, en Bilimleri Enstitüsü, 1996.
  • [2] Çelik, M. A., İçme Suyu Şebekelerinin Optimum Tasarımı, Yüksek isans Tezi, Dicle Üniversitesi, en Bilimleri Enstitüsü, 2004.
  • [3] http://allyguner.blogspot.com.tr
  • [4] Karpuzcu, M., Su Temini ve Çevre Sağlığı, Kubbealtı eşriyat, İstanbul, 2005.
  • [5] Bostancı, ., “İçmesuyu Temini Sistemlerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, II. Ulusal Su Mühendisliği Sempozyumu, İzmir, 775-785, 21-24 Eylül 2005.
  • [6] Cumalı, A., “Cazibe ile Gelmekte Olan İçmesuyu İsale Hatlarının İşletme Tazyiklerine Göre İktisadi Çözüm Tarzı”, Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisi, No 98, 41-47, 1963.
  • [7] Hooda, P. S., Edwards, A.C., Anderson, H.A., and Miller, A., “A Review of Water Quality Concerns in Livestock Farming Areas”, Science of The Total Environment, 250(1), pp. 143-167, 2000.
  • [8] Karadoğan, H., “Boru Hatları Tasarımı”, Tesisat Mühendisliği Dergisi, No 119, 5-10, 2010.
  • [9] Çağlısoy, T., İçme Suyu Şebekelerinde Boru Türünün Maliyete Etkisi ve İldem-Kayseri Örneği, Yüksek isans Tezi, Erciyes Üniversitesi, en Bilimleri Enstitüsü, Kayseri, 2010.
  • [10] Şekerdağ, ., Su Getirme ve Kanalizasyon Problemleri, obel Akademik Yayıncılık, Ankara, 2014.
  • [11] Anonim., İçmesuyu Tesisleri Etüt, izibilite ve Projelerinin Hazırlanmasına Ait Teknik Şartname, İller Bankası Anonim Şirketi, Ankara, 2013.