Biyolojik atıksu arıtma teknolojilerinin karşılaştırılması ve maliyet analizi-Kayseri İli örneği

Ülkemizde ve dünyada ciddi bir sorun teşkil eden su kirliliğinin kontrol altına alınması için kritik öneme sahip olan atıksu arıtma tesislerinin inşası ve işletilmesi oldukça büyük yatırımlar gerektirmektedir. Tesislerin verimli bir şekilde işletilmesi literatür bilgisi, personelin eğitimi ve doğru yönetimi, arıtma tesisi ekipman ve teçhizatlarının zamanında ve doğru bakımı, analiz raporları ve standartlara uygun olarak yapılan yorumlamalar ile mümkün olmaktadır. Diğer üretim süreçlerinde olduğu gibi arıtma tesislerinin sürecinde de enerji, personel, bakım ve onarım da dahil olmak üzere maliyet analizi oldukça geniş kapsamlıdır. Bu çalışmada, KASKİ İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde bulunan ünite, ekipman ve makinelerin avantaj ve dezavantajlarının belirlenmesi, maliyet hesabı olarak ilk yatırım ve işletme maliyetlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Çalışmada, arıtma tesisi için gerekli her türlü ekipmanın, piyasa fiyatları baz alınarak maliyet belirlemeleri incelenmiştir. Tesis genelini kapsayan tüm maliyet ve alt başlıkları değerlendirilerek karşılaştırmaları yapılmıştır.

Comparison of Biological Wastewater Treatment Technologies and Cost Analysis-Kayseri Province Example

In order to control water pollution, which is a serious problem in our country and in the world, the construction and operation of wastewater treatment plants, which are of critical importance, require significant investments. The efficient operation of the facilities is possible with the knowledge of the literature, the training and correct management of the personnel, the timely and correct maintenance of the treatment plant equipment, the analysis reports and the interpretations made in accordance with the standards. Cost analysis including energy, personnel and maintenance in the process of treatment plants is quite comprehensive, as in other production processes. In this study, it is aimed to determine the advantages and disadvantages of the units, equipment and machines in the KASKI Advanced Biological Wastewater Treatment Plant, and to calculate the initial investment and operating costs. Cost analyzes of all kinds of equipment required for the treatment plant were examined based on market prices. All costs and sub-headings covering the entire facility were evaluated and compared.

___

  • [1] Ö. Özdemir, «İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde Sürdürülebilir İşletme İçin Revizyon ve Enerji Verimliliği: Malatya Örneği,» Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, pp. 9-20, 2016.
  • [2] Fakıoğlu, Malhun; Güven, Hüseyin; Öztürk, İzzet;, «Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı: Bilimsel Gerçekler, Psikolojik ve Dini Tereddütler,» Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, pp. 1-20, 2020.
  • [3] Erdoğan, Argun Olcayto; Zengin, Gülsüm Emel; Orhon, Derin;, «Türkiye'de Evsel Atıksu Oluşum Miktarları ve Karakterizasyonu,» İTÜ Dergisi, pp. 1-3, 2005.
  • [4] R. Meral ve F. Cavadzade, Atıksu Arıtma Tesislerinin İşletilmesi, Bakü, 2014.
  • [5] Nas, Bilgehan; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Atıksu Arıtma Tesislerinde İşletme Sorunları ve Çözümleri, Ankara: Selçuk Üniversitesi Basım Evi, 2017.
  • [6] B. Nas ve S. Turgut, «İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinin İlk Yatırım Maliyetlerinin Değerlendirilmesi,» Su ve Çevre Teknolojileri, pp. 44-54, 2019.
  • [7] İ. Öztürk, Atıksu Mühendisliği, İstanbul: İSKİ, 2017.
  • [8] A. Durak, A. Özgüven ve A. Demir Yetiş, «Van İli Atıksu Arıtma Tesisleri İşletme Sorunları ve Çözüm Önerileri,» BEÜ Fen Bilimleri Dergisi, pp. 1448-1463, 2021.
  • [9] S. Turgut, «Ülkemizdeki Evsel ve Kentsel Atıksu Arıtma Tesislerinin İlk Yatırım ve İşletme Maliyetlerinin Farklı Arıtma Proseslerine Göre Değerlendirilmesi,» Yükseklisans Tezi, Konya, 2019.
  • [10] A. Samsunlu, Atıksu Arıtma Tesisi Projelendirilmesi, İstanbul: Birsen Yayınevi, 2010.
  • [11] A. Toltar, Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Maliyetlerine Etki Eden Faktörler ve Aralarındaki Bağıntıların Araştırılması, Gebze, 2006.
  • [12] B. Nas ve S. Turgut, «İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinin İlk Yatırım Maliyetlerinin Değerlendirilmesi,» Su ve Çevre Teknolojileri, pp. 44-54, 2019.
  • [13] F. Yamaç, Evsel Atıksu Arıtma Tesisleri Maliyetlerine Etki Eden Faktörler ve Kişi/Maliyet Analizleri, İller Bankası Anonim Şirketi, 2016.
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Biyolojik atıksu arıtma teknolojilerinin karşılaştırılması ve maliyet analizi-Kayseri İli örneği

Hazal DALGALI, Merve OĞUZ

Artvin ve Rize İstasyonlarına ait Aylık Toplam Yağış Verilerinin Trendinin Farklı Yöntemlerle Değerlendirilmesi

Veysel GÜMÜŞ, Oğuz ŞİMŞEK, Muhammed Kürşad AÇAR

Atık Alüminyum Metal Matrisli Kompozit Malzemelerde Al2O3 Takviye Oranının Isı İletim Katsayısına Etkisinin İncelenmesi

Mehmet DİRİLMİŞ, Muhammed GÖKSOY

Aydeniz Yöntemiyle Şanlıurfa İlinin meteorolojik kuraklık riski altındaki alanlarının belirlenmesi

Ali Demir KESKİNER

Oğuzeli bölgesinde (Barak Ovası) dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde aflatoksin oluşumunun belirlenmesi

İmad ALCASIM, M.bozan ÇERİ, Hasan VARDİN

Farklı Sonlu Elemanlar Yaklaşımları Kullanılarak Radye Temel Parametrelerinin Temel Oturması Üzerine Etkisinin Araştırılması

Arda Burak EKMEN, Fethi GÜLLÜ

Pomza agregası içeren hafif geopolimer kompozitin ötojen rötre ve mikroyapısal özelliklerinin değerlendirilmesi

Şevin EKMEN, Kasım MERMERDAŞ, Zeynep ALGIN

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Asenkron Motorun PWM Arızasının Analizi

Davut SUN, Ferhat ÇIRA

Adıyaman İli için Yapay Sinir Ağları ile Geoit Belirleme

Nihat DİNÇ, Mustafa ULUKAVAK

Al2O3 ve TiO2 nanopartikül katkısının cam elyaf takviyeli kompozitlerin mekanik özelliklerine ve burkulma davranışına etkisi

Cenap GÜVEN, Murat KISA, Mustafa ÖZEN, Gökhan DEMİRCAN