Harran Ovasındaki Bazı Toprak Serilerinin Sulama Sonrası Agregat Stabilitesinin Değişim

Toprak agregatları suda dağıldıkları zaman çözülmeden ne kadar uzun süre kalabilirlerse, buagregatlardan oluşan topraklar da erozyona o kadar dayanıklı ve dirençli olurlar. Bu çalışmadaHarran Ovası nın önemli ve yaygın olan altı toprak serisinden alınan 36 adet toprak örneğininıslak eleme metodu ile agregat stabiliteleri belirlenerek ova topraklarında sulu tarıma geçilmedenönce aynı toprak serilerinden alınan toprak örneklerinin yine aynı metot ile belirlenen agregatstabilitesi değerleri arasında bir değerlendirme yapılmıştır. 1994 yılında sulama öncesi bulunan enyüksek agregat dayanıklılığı Sıırın serisi olup, en düşük agregat stabilitesine sahip toprak serisiCepkenli serisi olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda ise en yüksek agregat dayanıklılığı Kısasserisinde, en düşük agregat dayanıklılığı ise yine Cepkenli serisinde elde edilmiştir.

After Irrigation The Changes On Aggregate Stabilities Of Some Soil Series In Harran Plain

n this study, a total of 36 soil samples from the most common soil series of the Harran Plainwere taken and analyzed for agregat stabilities using wet sieving method. The results werecompared with the finding obtained from the same soil series using the same methodology priorto irrigation. In 1994, prior to irrigation, the largest AS value was obtained for Sırrın series whilethe lowest one was for Cepkenli series. According to study findings, the largest agregat stabilitywas obtained for Kısas series the lowest was for Cepkenli series as in the case of 1994 year.

___

  • Ağca, N., M. Aydın, M. R. Derici, M. Ş.Yeşilsoy, S. Erşahin, 1998. Alkalinization Tendency and Infiltration Rate Relationships of Widely Soil Series in Harran Plain, Turkey. M.Şefik Yeşilsoy International Symposium on Arid Region Soil, 21-24 September Menemen-İzmir. Akalan, İ. 1969. Kuzey – Batı Çukurova topraklarında organik madde miktarı ile suya dayanıklı agregatlar arasındaki ilişki. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, Fasikül: 1-2, 170-227s. Aksoy, N. 1973. Mikroorganizmalarla Aşılama ve Fümigasyonun Muhtelif Rutubet Seviyelerinde İnkübasyona Tabi Tutulan Bazı Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Topraklarının Agregatlaşmalarına Olan Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No.93. Baver, L.D. 1935. Factors contributing to the genesis of soil microstructure. Am. Soil Survey Assoc. Bull. 16: 55- 56. Bilgehan,G., 1994. Sulama Başlamadan Önce Harran Ovası Topraklarının Strüktür Durumları. Chesters, G., O.J. Attoe ve O.N. Allen, 1957. Soil aggregation in relation to soil constituents. Soil Sci. Soc.. Amer. Proc. 21: 272-277. Çullu, M. A., Almaca, A., Öztürkmen, A. R., Ağca, N., İnce, F., Derici, M. R., 2000. Harran Ovası Topraklarında Tuzluluğun Yayılma Olasılığının Belirlenmesi. T. C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı. Çullu, M.A. 2010. Harran Ovası Tuzluluk Haritasının Oluşturulması ve Tuzlulaşmanın Bitkisel Verim Kayıplarına Etkisinin Tahmini Projesi Raporu, No: 24-25 Eyüpoğlu, F. 1999. Türkiye Topraklarının Verimlilik Durumu. T.C.Başbakanlık Köy Hizm. Gen. Müd. Sayfa No: 13- 29-65-77. Kemper, W.D. ve E.J. Koch, 1966. Aggregate Stability of Soils From Western United States and Canada. U.S. Dept. Agriculture Tech. Bull No. 1355. Mazurak, A.P. 1950. Aggregation of clay separates from bentonite, kaolinite and a hydrous mica soil. Soil Sci. Soc. Amer. Proc. 15: 18-24. Noori, K. 1969. Ankara Çevresinde Çeşitli Ana Materyal Üzerinde Oluşmuş Topraklara Ait Örnek Profillerin Önemli Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri ve Bu Özelliklerin Erozyonla İlgisi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Basılmamış). Peterson, J.B. 1947. Calcium linkage, a mechanism of soil granulation. Soil Sci. Soc. Amer. Proc. 12: 29-34. Rost, C.O. and C.A. Rowles, 1940. A study of factors affecting the stability of soil aggregates. Soil Sci. So. Amer. Proc. 5: 421-433. Savaş, Y. 2011. Harran Ovası Topraklarında Agregat Stabilitelerinin Sulama Öncesi Ve Sonrasındaki Durumunun Değerlendirilmesi. Sayfa No: 30-31- 32-33.