Alana Dayalı Görüntü Eşleme Metotları İle Sayısal Arazi Modeli Üretimi

Son yıllarda doğru ve güncel olarak geniş alanların Sayısal Arazi Modellerinin (SAM) üretilmesi için uygun tekniklerden biri Fotogrametri dir. Otomatik SAM oluşturma Dijital Fotogrametrinin başlıca fonksiyonel modülüdür. Aslında birçok Dijital Fotogrametrik Sistem bu foksiyonelliği sunar ve birçok kullanıcı için önemli olduğu dikkate alınmalıdır. Digital Fotogrametrinin bize sunduğu en büyük avantajlardan biriside görüntü eşleme teknikleri ve dış yöneltme parametreleri yardımıyla düzenli bir SAM‟ inin üretilmesidir. Bu yöntemlerde, dış yöneltme parametreleri biliniyor iken herhangi bir noktanın verilen X, Y arazi koordinatları ile noktanın Z koordinatı uygun yazılımlarla hesaplanır. Bu çalışmada ise otomatik olarak Sayısal Arazi Modeli elde etmek için Gruen ve Baltsavias‟ın çalışmalarından yararlanılarak yeni bir yöntem denenerek geliştirilmiştir. Bu yöntemde görüntü eşleme teknikleri ve dış yönelteme parametreleri yardımıyla düzenli bir SAM üretmek mümkündür.

Digital Terrain Model Generation By Using Area Based Image Matching Techniques

Recently, Photogrammetry is the one of the most suitable methods to be Digital Terrain Model (DTM) generation for large areas accurately and actually. Automatic DTM generation is fundamental functional module of Digital Photogrammetry. In fact, many of Digital Photogrammetric systems offer that function and must take into consideration that be significant for a great number of users. One of the most advantages the Digital Photogrammetry have been formed a regular DTM by means of image matching techniques and exterior orientation parameters, too. In this methods, while exterior orientation parameters is known, it is calculated X, Y land coordinate of each point and Z coordinate of the point with appropriate software. In the study, To obtain Digital Terrain Model as automatic has been developed a new method helped by from Gruen ve Baltsavias‟ studies. In the method make possible to form a regular DTM generation with image matching techniques and exterior orientation parameters.
Keywords:

-,

___

  • Can, Z.Cevdet, Karalar, F., Uysal, M., Varlık, A. 1999, “The First Turkish Digital Photogrammetry Software”, Third Turkish – German Joint Geodetic Days, s.5, İstanbul, 1999.
  • Can, Z. Cevdet, İ. Baz, 1987, “Fotogrametrik Modellerden Elde Edilen Sayısal Yükseklik Modeli İçin B-Spline İnterpolasyonu ve Perspektif Çizim”, İTÜ Dergisi, Cilt 45 , s. 3 – 4, İstanbul, 1987.
  • Gruen , A., 1998, “DTM Generation and Visualization”, Symposium On Digital Photogrammetry, s.VI-1, İstanbul, 1998.
  • Gruen,A.,Emmanuel B., 1987, “High Image Precision Image Matching For DTM Generation”, Photogrammetria ( PRS ) , 42 , Elsevier Science Publishers , B. V., s. 97 – 112 , Amsterdam , 1987.
  • Gruen,A.,Emmanuel B., 1985, “Adaptive Least Squares Correlation with Geometrical Constraints”, Proc. SPIE , Vol. 595 , s. 72 – 82 Cannes , France , 1985.
  • Gruen,A.,Emmanuel B., 1988, “Geometrically Constrained Multiphoto Matching”, Photogrammetric Engineering and Remote Sensing , Vol. 54 , No : 5 s . 633 - 641, 1988.
  • Güler , A., 1985, “ Sayısal Arazi Modellerinde İki Interpolasyon Yöntemi ile Denemeler “ , Harita ve Kadastro Mühendisliği Odası Dergisi , Sayı : 52 – 53 , s. 98 – 118, Ankara, 1985.
  • Güler , A., 1978, “ Sayısal Arazi Modellerinde İnterpolasyon Yöntemleri “ Harita ve Kadastro Mühendisliği Odası Dergisi , Sayı : 85 , s. 53 – 70 , Ankara, 1978.
  • Karalar, F., 1998, “Alana Dayalı Görüntü Eşleme Metodları ile Sayısal Arazi Modeli ve Digital Ortofoto Üretimi”, Yüksek Lisans Tezi, A.K.Ü.; Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998.
  • Kraus, K., 1992, “With contributions by P. Waldhausl Photogrammetry”, Volume 1, Dümmler / Bonn, 1992.
  • YILDIZ, F., 2007, “Sayısal Arazi Modelleri, Yüksek Lisans Ders Notları”, Konya , 1992.