Açık Maden İşletmeciliği Uygulamalarında Elipsoidal Yükseklik Farklarından Ortometrik Yükseklik Belirleme Üzerine Deneysel Araştırma

Bu çalışmada; açık maden işletmelerinde Maden Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği (MKUY) kapsamında ve işletmenin avan proje uygulamalarında gereksinim duyulan ortometrik yükseklik verilerinin, GNSS ölçmeleri ile elipsoidal yükseklik farklarından pratik olarak elde edilmesine ilişkin olarak teorik ve deneysel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. 150m'ye kadar kısa aralıklarda GNSS ölçülerinden elde edilen elipsoidal yükseklik farklarının, ortometrik yükseklik farklarına eşdeğer alınabileceği ve bu durumun maden sahalarında pratiklik kazandıracağı iki farklı deneysel çalışma ile gösterilmiştir.

Experimental Research on Determining Orthometric Height from Ellipsoidal Height Differences on Open Pit Mining Applications

In this study, a theoretical and experimental research related to orthometric height data, which are required on the applications of preliminary projects on the basis of physical development planning law and obtained from GNSS measurements (ellipsoidal height differences) practically, has been carried out. GNSS measurements and geometric leveling have been conducted on the study area. It was revealed that height differences obtained from GNSS measurements at intervals of 150 m could be admitted equal to orthometric height differences. Moreover, it has been presented that this situation enables someone to gain hands-on experience on mining sites by two different experimental studies.

___

  • 1. Kuşcu, Ş., 1997, "Madenlerde Ölçme ve Plan", 263 sh, Filiz Kitapevi, İstanbul.
  • 2. Demirel, H, Üstün, A., 2013, "Matematiksel Jeodezi", http://galileo.selcuk.edu.tr/~aydin/docs/jeodezi.pdf.
  • 3. Gürkan, O., 1979, "Çekül Sapması Kavramı ve Türleri", Harita Dergisi, sayı 86, 2445,Ankara.
  • 4. Ceylan, A., Akkul, M., 2009, "GPS ve Nivelman Ölçüleri İle Çekül Sapması Bileşenlerinin Hesaplanması Üzerine Bir Çalışma", TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, Ankara.
  • 5. Heiskanen, W., Moritz, H., 1984, "Fiziksel Jeodezi" (çeviri: O. Gürkan), 491sh, KTÜ yayınları, Trabzon.
  • 6. King, R.W.,Masters, E.G., Rizos, C., Stolz, A. and Collins, J., 1987, "Surveying With Global Positioning System-GPS", 128sh Fred. Dümler Verlag, Bonn.
  • 7. Cross, P.A., Hollwey J.R., Small L.G., 1989, "Geodetic Appreciation", 179sh Polytechnic of East London.
  • 8. Erenoğlu, R. C., Yücel, M. A., Pırtı, A., Şanlı, D. U., 2012, "On The Performance Of GNSS Levelling Over Steep Slopes", Bol. Ciênc. Geod., sec. Comunicações/Trab. Técnicos, Curitiba, v. 18, no 4, p.645-660.