GÖÇÜN TARIM SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN PAZAR ÇALIŞANLARINA ETKİSİ VE YALOVA ÖRNEĞİ

Tarım sektörü içerisinde pazarcı çalışanları önemli bir yere sahiptir. Pazar çalışanlarının farklı illerden göç edenlerden oluşması ve enformel çalışma yönüyle yüksek orana sahip olması, diğer sektörlere göre pazarcı çalışanlarına dikkati çekmektedir. Ayrıca, uzun çalışma saatleri, sağlıksız çalışma ortamları, büyük oranda sosyal güvenlik dışında olmaları da diğer sorunları arasındadır. Özellikle göçmenlerin en çok çalıştığı bir sektör olarak pazarcılık bir geçiş sektörü olmaktadır. Küreselleşme çağında varlığını sürdürmeye çalışan pazarcılardan, Yalova ilindeki pazar yerlerinde tarım ürünleri satılan yerler, bu araştırmanın ilgi alanını oluşturmaktadır. Bu araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde pazarcı, pazaryeri, semt pazarı ve pazarcılık faaliyetini etkileyen göç olgusu ile kayıt dışı gibi kavramlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise yapılan saha çalışması, SPSS istatistik programı vasıtasıyla çeşitli testler uygulanarak analiz edilmiş ve tarım ürünleri satan pazarcı çalışanlarının sosyo-ekonomik profili ortaya konulmuştur. Anahtar kelimeler: Pazar Esnafı, Pazarcılık, Pazar Yerleri, Sosyo-Ekonomik Profil, Kayıt Dışı, Enformel, Göç.

-

The workers who work in marketplace where agriculture products are sold have much importance in the sector. The workers who come from different cities and have high rate in terms of informal working are different than other sectors' workers. Also, long working hours, unhealthy working conditions and being out of social security system with high rates are other problems of the workers. Especially, the markets where the mostly immigrants are working are seen as a transition al workplaces

___

  • KAYNAKÇA
  • AKER, Tamer, vd., “Zorunlu İç Göç: Ruhsal ve Toplumsal Sonuçları”, Anadolu Psikiyatri Dergisi, 3:97-103,2002.
  • BAŞEL, Halis, “İç Göçün Sonuçları Ve İşgücüne Etkileri”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Sayı:51, 2006.
  • BULUT, Halim, Murat, “Kayıt Dışı Ekonominin Boyutları, Etkileri ve Kayıt Dışı İle Mücadele Yöntemleri: Türkiye Örneği”, http://www.kayitdisiekonomi.com/files/ 2010y/10.pdf, 2007, Erişim: 02.03.2011.
  • ÇAKMAN, Mehmet, TÜSPAF Basın Açıklaması,http://baybul.com/diger-konulari/1551346-tuspaf-kayisdisina-care-bulunmali.html, Erişim: 23.12.2010.
  • GAVCAR, Erdoğan, vd.,“Seyyar pazar esnafının sorunları ve çözüm önerileri (muğla ili örneği) ”,İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl:5, Sayı:9, İstanbul, Bahar 2006/1 s.133-142.
  • GÜLOĞLU, Tuncay, “The Reality of Informal Employment in Turkey”, 2005, http://digitalcommons.ilr.cornell.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1008&context=intlvf, Erişim:11.12.2010.
  • Işık, Nihat ve Acar, Mustafa, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 21, Temmuz-Aralık 2003, ss. 117-136.
  • http://www.tuspaf.org.tr,1/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=27, Erişim: 25.02.2011.
  • http://www.tuspaf.org.tr,2/index.php?option=com_content&view=article&id=180:sebze-ve-meyveler-ile-yeterli-arz-ve-talep-derinligi-bulunan-diger-mallarin-ticaretinin-duzenlenmesi-hakkinda-kanun&catid=1:son-haberler&Itemid=50, Erişim: 25.02.2011.
  • MUTLU, Selcen, Türkiye’de Yaşanan Gecekondulaşma Süreci ve Çözüm Arayışları: Ankara Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2007
  • ÖZER, İnan,“Kentsel Ekonomik Araştırmalar Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme”, Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu, Cilt II, Mart, 2004.
  • ÖZTÜRK, Mustafa; ALTUNTEPE, Nihat, “Türkiye’de Kentsel Alanlara Göç Edenlerin Kent ve Çalışma Hayatına Uyum Durumları: Bir Alan Araştırması”, Journal of Yasar University, 3(11), 1587-1625, 2008.
  • ZAİM, Sabahattin, Çalışma Ekonomisi, 8. Baskı, Filiz Kitabevi, İstanbul, 1990.