Mim Kara’nın Doğuya Hüzün Turları Adlı Yapıtında Doğunun ve Batının Koordinatlar

Bu çalışma, Mim Kara’nın Doğuya Hüzün Turları adlı nesir-şiirlerle örülü yapıtındaki tartışmalar ekseninde doğunun ve batının sınırlarını belirlemeyi, sözü edilen sınırlar üzerinden Doğulu ve Batılı kimliğine ilişkin şairin düşüncelerini irdelemeyi amaçlamaktadır. Çağdaş Türk şiiri ve oryantalist çalışmalar gözönüne alındığında, Mim Kara’nın Doğuya Hüzün Turları’nda ortaya koyduğu düşüncelerin tarih boyunca emperyalist ereklerle üretilen doğu-batı algısının tersine, mekânsal bir ayrıma gitmediği görülür. Mim Kara eserinde doğu-batı diye konumladırılan yerlerin sadece bulundukları koordinatlar ile belirlenemeyeceğini ifade eder. Eserde genel eğilimin bir kaçış olduğu, bu kaçışın ise Batının ürettiği makul akıl ve bilimsel verili bilgiden masumiyete doğru olduğu görülmektedir. Bu kaçış bir yolculuk olarak değerlendirilirse, çıkılan bu yolculukta koordinatlar değil hüzün onun yol göstericisidir. Bu yaklaşıma koşut olarak, şairin eserinde ifade ettiği çok boyutlu, yenilikçi ve derinlikli anlatılar bu çalışmanın yapılmasını hususunda bizi güdülemiş ve bu çalışmayı elzem kılmıştır. Ayrıca, Mim Kara’nın eserindeki öncüllerinden farklı minvalde sunulan doğu-batı ayrımı bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada tarihsel süreç boyunca ortaya konulmuş olan oryantalist düşüncelerin genel olarak çalışılmasının ardından eserin Doğu-Batı algısı, saf ve makul akıl açısından derinlemesine incelenmesini yöntem olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Kara’nın ortaya koyduğu düşüncelerin mekânsal olmayan doğu-batı algısını oluşturduğu ve doğunun saf aklının Batı’nın verili ve makul aklıyla anlaşılamayacağını görülmüştür

Coordinates of the East and West in Mim Kara’s Doğuya Hüzün Turları (Sorrow Tours to the East)

This study aims to determine the borders of the east and west through arguments in Mim Kara’s Doğuya Hüzün Turları (Sorrow Tours to the East), a volume woven with prose poems. It will scrutinise the poet’s thoughts regarding the identity of the easterner and westerner through the said borders. When contemporary Turkish poetry and orientalist studies are taken into consideration, it is seen that the thoughts in Mim Kara’s Doğuya Hüzün Turları do not draw a distinction on places contrary to the general east-west tendency which is created with imperialist purposes. Mim Kara states that the places that are located east and west are not just determined by their coordinates. In the book, the general tendency is to escape, and this escape is from rationality and quantifiable knowledge towards innocence. When this escape is considered as a journey, not the coordinates but sorrow is the loadstar. In line with this, Kara’s multidimentional, innovative and profound narratives that are put forth in his book motivate us to write. Moreover, the east-west distinction that is presented differently from the premises in his book, is the focal point of the study. In this article, first the general orientalist arguments are studied, then, the profound investigation in terms of the perception of east-west, pure and rational reason is determined as a method of this study. In the conclusion, the thoughts that Kara puts forth in his book constitute the perception of east-west, and it is seen that eastern pure reason cannot be understood by means of western quantifiable knowledge and rationality.

___

  • Arslan, N. (2007). Türk Romanının Oluşumu. Ankara: Phoenix Yayınları. Dirlik, A. (2010). Postkolonyal Aura: Küresel Kapitalizm Çağında Üçüncü Eleştirisi. (Galip Doğduaslan, Çev.). (2.bs.). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi. Fanon, F. (1967). Black Skin, White Masks. (C. L. Markmann, Trans.). New York: Grove Press. Febvre, L. (1995). Rönesans İnsanı. (M. A. Kılıçbay, Çev.). Ankara: İmge Kitabevi Yayınları. Hakkıoğlu, M. (2016). Bir Kaçış Öyküsü: Mim Kara’nın Doğuya Hüzün Turları. Mavi Atlas Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Elektronik Dergisi, 7, (2016): 181-190. (Erişim: http://dergipark.gov.tr/gumusmaviatlas/issue/28510/297450, 01/04/2017) Hentsch, T. (1996). Hayali Doğu Batı’nın Akdenizli Doğu’ya Politik Bakışı. (Aysel Bora, Çev.). İstanbul: Metis Kitap. Hourani, A. (1991). Islam in European Thought. Cambridge: Cambridge University. Irwin, R. (2008). Oryantalistler ve Düşmanları. (Bahar Tırnakçı, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Kara, M. (2015). Doğuya Hüzün Turları. İstanbul: Barbar Kitap. Karataş, T. (2014). Yunus Divanı. İstanbul: Kaynak Yayınları. Meriç, C. (1999). Sosyoloji Notları ve Konferanslar. (5. bs.). İstanbul: İletişim Yayınları. Misalli Büyük Türkçe Sözlük. (2010). İstanbul: KubbealtıLugatı. Parla, J. (2002). Babalar ve Oğullar/Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri. İstanbul: İletişim Yayınları. Said, E. (2000). Haberlerin Ağında İslam. (Alev Alatlı, Çev.). Babil Yayınları: İstanbul. Said, E. (2006). Şarkiyatçılık: Batı’nın Şark Anlayışları. (Berna Ülner, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları. Süphandağı, İ. (2004). Batı ve İslam Arasında. İstanbul: Gaye Kitap. Türkçe Sözlük. (1998). (10. bs.). İstanbul: Türk Dil Kurumu Yayınları: 549. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. (2007). İstanbul: TDV İslam Araştırmaları Merkezi. Yeni Tükçe Lügat. (2004). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. Walia, S. (2004). Edward Said ve Tarih Yazımı. (Gürol Koca, Çev.). İstanbul, Everest.