Milli Mücadele ve Atatürk Dönemi Kaynaklarının Toplu Değerlendirmesi

Makalede, Milli Mücadele ve Atatürk dönemi tarihine ait kaynakların saklandığı edildiği yerler, türleri, özellikleri, tarihçi tarafından kullanım alanları ve işleme yöntemleri üzerinde durulmakta, her bir veri türünün, tarihî bilgi üretimine katkısı tespit edilmeye çalışılmaktadır. Kaynakların saklandığı yerler, üç kısım halinde incelenmektedir: 1-Arşivler, 2- Kütüphaneler, 3- Müzeler. Her bir kurumun niteliği ve önemi hakkında bilgi verilerek, başvurulması gereken belli başlılarının adlan belirtilmiştir. Arşivlerde saklanan kaynaklar cerideler, gazeteler, dergiler, mecmualar ve diğer süreli yayınlar, günlükler ve günlük notlan, mahkeme zabıtlan, meclis zabıtlan, mektuplar, not defterleri kayıtları, nüfus idaresi kayıtlan, resmi dairelerde tutulan kayıtlar, resmi yazışmalar, tapu sicilleri, tebrik mesajlan ve yazılan ve telgraflar olarak tasniflenmiş, içerikleri ve kullanım yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Kütüphanelerde saklanan kaynaklar, Atatürk'ün söylev ve demeçleri, önemli konuşmalan, Atatürk'ün vecizeleri (özdeyişleri), biyografiler ve otobiyografiler, devlet büyüklerinin söylev ve demeçleri, döneme ait kanun ve yönetmelikler, hatıralar (hatırat), her çeşit edebî eser (şiir, hikâye, roman), istatistik kayıtlan, kongre ve seminer notlan ve tutanaklan, kronolojiler ve kronolojik bilgiler, milli mücadele anekdotlan, hikâyeleri ve fıkraları, yabancı yayınlar, yıllıklar, almanaklar ve anallar adlan altında tasniflenerek, haklannda bilgi örnekleriyle birlikte verilmiştir. Müzelerde saklanan kaynakların yalnızca adlarının sıralanmasıyla yetinilmiştir. Makalenin amacı, tarih araştırmacıları ve öğrencilerini, döneme ilişkin kaynak malzeme türleri ve bunların bütünleşik biçimde kullanımı hakkında bilgilendirmektir.

A Review of the Sources of the National Struggle and the Era of Atatürk

Examining the source material from the period of National Struggle and the era of Atatürk, this article focuses on the places where these documents are housed, their types, and methods by which they are studied. The article also emphasizes the ways in which the historian makes use of the information these sources provide and their contribution to the advancement of historical knowledge. The article analyses the location of the source materials under three headings: archives, libraries, and museums, and provides contact information for some of the main locations. The source material housed in the archives is categorized under the headings of newspapers, journals and periodicals, diaries, court records, parliament papers, private letters, notes, censuses, official records, official correspondence, registers, postcards, and telegrams. Information is given about the content of each source and its use in historical studies. Sources found in the libraries are classified under the categories of speeches and statements by Atatürk, sayings by Atatürk, biographies and autobiographies, statements by statesmen, law codes, memoirs, literary sources (poems, stories, novels), statistics, congress and symposium records, chronologies, anecdotes, yearbooks and almanacs. Information is also given about each of these sources together with sample studies. Finally, the names of artifacts displayed in museums and public places are listed, and some summary information is given. This article aims at bringing to the attention of history students and researchers the abundance of the source material concerning the national struggle and Atatürk's life, and their use in an integrated way.

___

  • Acun, F. (2004). Görsellik ve Yakın Dönem Tarihi Araştırmalarında Kullanımı. Kebikeç, 18.95-118.
  • Gürün, K. (1996). Tarih ve Hatırat. Belleten, LX (227), 227-231.
  • Higha, J., L. Krieger ve F. Gilbert. (1965). History, The Development of Historical Studies in the United States New Jersey: USA.
  • Holloway, S. W. F. (1967). History and Sociology: What History is and What it Ought to be.Studies in the Nature and Teaching of History (s.1-25). W. H. Burston and D. Thompson.(ed.) London.
  • Yalçın, S. (2004). Türkiye Cumhuriyeti Tarihi I, Kaynaklar. Ankara: Siyasal Kitabevi.