Hegel 'in Tarih Tasarımında Özgürlük ve İlerleme

Bu yazıda, Hegel'in tarih tasarımı, 'özgürlük' ve 'ilerleme' kavramları bağlamında ortaya konmaya çalışılacaktır.Bunu yapabilmek için, ilkin, Hegel'in 'tin' kavramı 'halk-tini', 'anayasa', 'devlet' gibi kavramlaiia (bağlantısında açık kılınacaktır; ikincileyin, Hegel'in toplum, devlet ve birey arasındaki ilişkiler hakkındaki anlayışı serimlenecektir; üçüncüleyin, bu ilişkilerden yola çıkılarak, Hegel'in "özgürlük"ten ne anladığı ve özgürlük ile ilerleme arasında nasıl bir bağ kurduğu gösterilecektir. Bu yazıdaki temel iddia, tinin, her ne kadar cisimsiz bir şey olsa da, ortaya çıkmasına ve geçerlilik kazanmasına neden olan kaynağın "insanların gereksinimler dizgesi" olduğu, özgürlüğün sınırının da bu dizgeyle uyum içinde belirlendiğidir.

Freedom and Progress in Hegel's Representation of History

In this paper, Hegel's representation on history will be exposed in the context of concepts of 'freedom' and 'progress'. For this purpose, at first, it is tried to make clear Hegel's conception of 'spirit' in its relations with concepts like 'public-spirit', 'constitution' and 'state'. Secondly, Hegel's understanding about relations between society, state and individual is set forth. And finally, Hegel's conception of "freedom" based on these relations and the relation set up by Hegel between freedom and progress are displayed in the last part of this chapter. The main argument of this paper is that, although spirit itself is something that does not have a concrete body, the source that gives existence and curreny to spirit is "the system of needs of human" which is itself something concrete and the limits of freedom must be determined in accordance with this system.

___

  • BIEDERMANN, Georg. "Hegel'in Felsefesinde Kişilik Kavramı", s. 168-173, Felsefe Dergisi.(Çev. Selçuk Uzun). İstanbul, sayı 31,1990.
  • BUMİN, Tülin. Hegel. İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, 1998.
  • HEGEL, G.W.F. Elements of the Philosophy of Right. (Çev. H.B. Nisbet). Cambridge,Cambridge University Press, 1991.
  • HEGEL, G.W.F. Tarihte Akıl. (Çev. Onay Sözer). İstanbul, Kabalcı Yayınevi, 1995.
  • MOTROŞILOVA, Nelli. "Hegel'in Toplum Felsefesi ve Halkların İşbirliği Düşüncesi", s.27-36,Felsefe Dergisi. (Çev. Yakup Şahan). İstanbul, sayı 31, 1990.
  • SINGER, Peter. Hegel. (Çev. Bahar Öcal Düzgören). İstanbul, Altın Kitaplar, 2003.