Abelardus'un Bilgi ve Tümeller Görüşü

Bu çalışmada Ortaçağ düşünürlerinden Petrus Abelardus'un tümeller görüşü ve bilgi felsefesiyle ilgili düşünceleri ele alınmıştır. Tümel kavramların elde edilmesi bilginin neliği ve bilme türleriyle ilgili olduğundan Abelardus'un bu konu hakkındaki düşünceleri dönemi içinde bir özgünlüğü yansıtır. Ona göre, tümeller herşeyden önce tek tek nesnelerden zihnin soyutlama, birleştirme ve ayırtetme edimleri sayesinde elde edilir. Bu süreç ise elde edilen bilgi ve kavramların ne olduğunu ve hangi yollarla elde edildiğini gösterir. Dolayısıyla Abelardus tümele ayrı bir varlık alanı ayırmakta ve bu alanda tek olan, akıllı bir varlık olan insan etkin yerini almaktadır.

Peter Abelard's View on Knowledge and Universals

In this study, mediavel thinker Peter Abelard's view of universals and his thoughts related to epistemology have been discussed. Since the acquisition of universal conceptions is related to the knowledge and modes of knowledge, Abelard's view of universals has an originality in his era. He thinks that universals are acquired through the operations of the mind which are abstraction, combination and distinction from the particulars. This process shows what the knowledge and concepts acquired are and the ways in which they are acquired. Therefore, Abelard devotes a separete ontological region to universal in which man with his reason is the only effective actor.

___

  • Abelardus, Petrus. Dialectica. Yayınlayan L.M. de Rijk, Van Gorcum and Co., Assen 1970
  • Abelardus, Petrus. A Dialogue of a Philosopher with a Jew and a Chirstian. Çev: Pierre J. Payer, Pontifical Institute of Medieval Studies, Toronto 1979
  • Babür, Saffet; Çotuksöken, Betül. Ortaçağda Felsefe. Kabalcı Yayınları, İstanbul 1993
  • Çotuksöken, Betül. Ortaçağ Yazılan. Kabalcı Yayınları, İstanbul 1993.
  • Dronke, Peter. A History Of Twelfth Century Western Philosophy. Cambridge University Press, Cambridge 1992
  • Gökberk, Macit. Felsefe Tarihi. Remzi Kitabevi, Istanbul 1990.
  • Marenbon, John. The Philosophy Of Peter Abelard. Cambridge University Pres, Cambridge 1997
  • Wippel, F. John; Wolter, B. Allan. Medieval Philosophy From St. Augustinus To Nicholas Of Cusana Collier MacMillan Publishers, London 1969.