İnsan kaynakları planlaması açısından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde çalışan hekimlerin sorunları ve memnuniyet durumlarının değerlendirilmesi

Türkiye’de gelişmişlik düzeyi bakımından birbirinden farklı bölgeler bulunmaktadır. Sağlık sektöründe bölgesel farklılıklar ve etkili bir insan gücü planlamasının yapılamamış olması ülke genelinde sağlık insan gücünün gelişmiş bölgelerde çalışmayı tercih etmesine, bu durum ise coğrafi dağılımın az gelişmiş bölgeler aleyhine etkilenmesine neden olmaktadır. Bu çerçevede sağlık hizmeti sunumunda temel rol oynayan hekimlerin bölgedeki sorunları nasıl algıladıklarını ve burada çalışma konusundaki memnuniyet durumları ile bunun nedenlerini tespit ederek, dağılım sorununun çözümüne önerilerde bulunarak katkı sağlamak çalışmanın başlıca amacı olarak belirlenmiştir. Bu amaçla bölge hastanelerinde görev yapan hekimlerin görüşleri anket yöntemi kullanılarak araştırılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; üç temel grupta toplanabilir: 1.Hekimler bölgenin en önemli sorunlarını sırasıyla ücret yetersizliği ve zor çalışma koşulları olarak ifade etmektedirler. 2. Hekimlerin %49’u bölgede çalışmaktan memnun değildir. 3. Hekimler bölgede çalışmaktan memnun olmama nedenleri arasında 1. ve 2. öncelikli sorun olarak; bölgede sosyal ve kültürel imkanların sınırlı olması ile mesleki gelişim ve eğitim olanaklarının olmamasını göstermişlerdir. Hekimleri memnun eden en önemli konu ise hekimlik mesleğinin hekime, bölgede daha saygın ve prestijli bir konum sağlamasıdır.

An evaluation of physicians problems and state of satisfaction in the region of east and Southeast Anatolia with human resource planning perspective

There are regions of Turkey with different development levels. These regional differences and lack of an effective health manpower planning have been caused that health manpower preferred working at more developed regions at the cost of regional inequalities in terms of health human resources. Within this frame, the purpose of the study is to identify the perceptions of the physicians on the problems of East and Southeast Anatolian Regions and the factors both satisfy and dissatisfy them. Thus it will be possible to make some suggestions for the inequality problems of the region. A questionnaire form is used for collecting data concerning the physician working at the region.Research findings can be grouped into three categories: 1. Physicians rank compensation issues and difficult working conditions as the first and second important regional problems respectively. 2.49% of physicians are not happy with working at the region. 3. The first and second issue that physicians are not happy with are limited social and cultural facilities and lack of means for professional development and education. The most important source of satisfaction for physicians is that the profession provide them higher social status and more prestigious position

___

  • 1. Aldemir C., Ataol A. ve Budak G. (1998) Personel Yönetimi. Barış Yayınları Fakülteler Kitabevi, İzmir.
  • 2. Aykaç B. (1999) İnsan Kaynakları Yönetimi ve İnsan Kaynaklarının Stratejik Planlaması. Nobel Yayını, Ankara.
  • 3. Aykanat S. ve Tengilimoğlu D. (2003) Hastanelerde Sağlık Personelini Motive Eden Faktörlere İlişkin Bir Alan Çalışması. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 6(2):71-97.
  • 4. Balkan G. (1976) Ücret Sistemleri. Ege Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesi Yayın No:12, İzmir.
  • 5. Dalkıran M. (1993) TSK Asker Hastanelerinde Görev Yapan Sağlık Personelinin Daha Verimli Çalışmasına Etki Eden Motive Edici Faktörlerin Analizi. GATA Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Yönetimi ABD. Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara.
  • 6. Ergin C. (1995) Sağlık Personelinin İş Anlayışları ve Tutumları Araştırması. Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü Yayını, Ankara.
  • 7. Gür M. (1987) Hastane Personelini Motive Eden Faktörler. H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara.
  • 8. Gültekin B.(1990) Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Personelinin İşe Yabancılaşması Konusunda Bir Araştırma. H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara.
  • 9. Rakich J.S. and Darr K. (1978) Hospital Organization and Management. 2.Ed. SP Medical Scientific Books, New York.
  • 10. Sağlık Bakanlığı (2001) Yataklı Tedavi Kurumları İstatistik Yıllığı.
  • 11. Türkay F. ve diğerleri (1999) Sağlık İnsangücü Mevcut Durum Raporu. Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü Yayını, Ankara.
  • 12. Yüksel Ö. (2000) İnsan Kaynakları Yönetimi. Gazi Kitabevi, Ankara.