Bir Hastanede Çalışan Ev İdaresi Personelinin Karşılaştığı Sorunların İncelenmesi

Bu araştırma, Ankara’da bir üniversite hastanesinde çalışan ev idaresi personelinin iş yaşamında karşılaştığı sorunları belirlemek ve sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formunun 23 Şubat-1 Nisan 2005 tarihleri arasında söz konusu hastanede çalışan ev idaresi personeline (N:250) dağıtılması ve cevaplanan formların (N:159) toplanması sonucu elde edilmiştir. Cevaplanma oranı yaklaşık %64.0 dır. Araştırmaya katılan personelin kişisel sorunları arasında % 31.4 ile sağlık sorunları ilk sırada yer almaktadır. Personelin öğrenim düzeyi arttıkça işini sevmeyenlerin, yönetim, eldiven, maske vb. konularda sorun yaşadığını belirtenlerin oranı da artış göstermektedir. Personelin çalışma koşullarına ilişkin sorunları arasında; % 66.7 ile izinle ilgili sorunlar önde gelmekte, bunu aydınlatma, havalandırma, gürültü vb. fiziksel çevre koşullarına ilişkin sorun yaşadığını bildirenler izlemektedir. Öğrenim düzeyi arttıkça kullanılan araçlar, görev tanımı, işin yapılma zamanı ve sıklığı, dinlenme araları konusunda sorun yaşadığını belirtenlerin oranı da artmaktadır

___

  • Akkaya G. (2002) “Otellerde Ev İdaresi Hizmetlerinin Yürütülmesinden Sorumlu Yönetici ve Personelin Karşılaştıkları Sorunların İncelenmesi”.H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara. 2. Aykanat S. ve Tengilimoğlu D. (2003) “Hastanelerde Sağlık Personelini Motive Eden Faktörlere İlişkin Bir Alan Çalışması”. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi ; 6; 2. 3. Erkal, S. ve Şafak Ş. (1998). “Hastanelerde Çalışan Ev İdaresi Personelinin Hijyen Kurallarına İlişkin Davranışlarının İncelenmesi.” Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Yayınları No:1, Araştırma Serisi 1,Ankara. 4. Gönen E. ve Özgen Ö. (1993). “Kurumlarda Ev İdaresi Hizmetlerini Yürüten Personelin Çalışma Koşullarının Ergonomik Açıdan İncelenmesi”. Dördüncü Ergonomi Kongresi. MPM Yayınları:509, İzmir. 5. Hatfield D. and Winter C. (1986) Professional Housekeeping. London. 6. İncir G. (1988). “Güdüleyici Çalışma Ortamı ve Verimlilik”. I.Ulusal Ergonomi Kongresi, Ankara.54-64. 7. Oral S. ( 2001) Otel İşletmeciliği ve Otel İşletmelerinde Verimlilik Analizleri. Kanyılmaz Matbaası.İzmir. 8. Şafak Ş. (1997). Kurumlarda Ev İdaresi. Damla Matbaacılık Yayıncılık. Ankara. 9. Şafak Ş. Yertutan C., Erkal, S. Çopur Z. ve Ergüder B ( 2004).“ Bir Hastanede Ev İdaresi Hizmetlerinde Çalışan Personelin İş Yaparken Sağlığını Korumaya Yönelik Aldıkları Önlemlerin ve Karşılaştıkları Sağlık Problemlerinin İncelenmesi”.IX. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Bildiriler Kitabı, 3-6 Kasım,173, Ankara. 10. Terzioğlu G. (1998) “Kurum Ev İdaresi ve Verimlilik. I. Ulusal Kurum Ev İdaresi Kongresi (Uluslar arası Katılımlı) 21-23 Ekim, Ankara. 11. Yaman M. ve Şanlı N. (2001) “Kurumlarda Çalışan Temizlik Elemanlarının İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin İncelenmesi”. Sekizinci Ergonomi Kongresi, 25-26 Ekim. 12. Yertutan C., Sökmen A. ve Öztop H. (1995) “Hastanede Çalışan Ev İdaresi Personelini İşlerinden Memnun Olma Durumları ve Bunu Etkileyen Faktörler”. Beşinci Ergonomi Kongresi .MPM Yayınları No: 570, İstanbul.
  • Yertutan C. (2000) “Kurumlarda Ev İdaresi Hizmetlerinin Verimliliği.” Minpa Matbaacılık Tic. Ltd.Şti. Ankara. 14. Zink KJ (2005) Personel Management and Human Factors: The Necessity of Integrative Concepts. Ergonomics Abstracts. Zeitschrift fur Arbeitswissenschaft, 59:5 : 385-394.