YENİ KATILIM SİGORTACILIĞI MEVZUATININ SİGORTA ŞİRKETLERİ İÇİN GETİRDİĞİ DÜZENLEMELER VE YENİLİKLER

Türk sigortacılık sektöründe son yıllarda çokça konuşulan ve düzenlemeler yapılan konulardan biri katılım sigortacılığıdır. Katılım sigortacılığı en basit haliyle katılımcıların katkı adında bir tutarla ortak fona katkıda bulundukları ve hasarların da aynı fondan tazmin edildiği risk paylaşım ilkesine dayanan alternatif bir sigortacılık sistemidir. Dini ve faiz hassasiyetlerinden dolayı geleneksel sigorta ürünlerine tepkili olan veya uzak turan kişilerin sigorta ihtiyaçlarının karşılanması bakımından sigorta sektöründe katılım sigorta şirketleri doğmuştur. Kamu otoritesi tarafından da katılım sigorta şirketlerinin varlığı karşısında, ilkelerin belirlenmesi ve sigorta şirketlerinin katılım esasları çerçevesinde faaliyet yapabilmelerini teminen ilk defa 2017 yılında mevzuatı yapılmış ve 2020 yılı sonunda ise köklü değişiklikler yapılarak sigorta şirketleri açısından önemli düzenlemeler ve yükümlülükler getirilmiştir. Çalışmada yeni katılım sigortacılığı ile sigorta şirketleri için getirilen yenilikler ve yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerden bahsedilecek ve sigortacılık sektörü açısından önemine değinilecektir.

___

  • 2021/3 Sayılı Genelge. Katılım Esaslı Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Genelge.
  • https://seddk.gov.tr/katilim-esasli-sigortacilik-ve-bireysel-emeklilik-faaliyetlerine-iliskin-genelge-yayinlandi.html (erişim tarihi: 10.02.2022)
  • 30186 Sayılı Resmî Gazete. Katılım Sigortacılığı Çalışma Usul Ve Esasları. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/09/20170920-7.htm (erişim tarihi: 09.02.2022)
  • 31339 Sayılı Resmî Gazete. Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık Ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201219-2.htm (erişim tarihi: 10.02.2022).
  • 4632 sayılı Bireysel Emeklilik ve Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu. Mevzuat Bilgi Sistemi. https://www.tsb.org.tr/tr/mevzuat (erişim tarihi: 10.02.2022).
  • GÜRBÜZ, Yunus Emre. "İslam Ekonomisi ve Sigortacılık (Tekafül / Katılım Sigortacılığı)". S. Erdoğoan, A. Gedikli, & D. Ç. Yıldırım içinde, İslam Ekonomisi ve Finansı (s. 331-334). İstanbul: Umuttepe Yayınları, 2016.
  • İBNİ, Abidin. Reddül Muhtar, Çev: Ahmet Davudoğlu, Mazhar Taşkesenlioğlu, Mehmet Dsavaş, Cilt:IV. İstanbul: Şamil Yayınları, 2012.
  • KARAMAN, Hayrettin. Katılım Sigortacılığı. https://www.iktisad.org.tr/katilim-sigortasi/ (erişim tarihi: 08.02.2022)
  • LAÇİNBALA, Yasin, & ÜNSAL, Hilmi. "Katılım Sigortacılığında (Tekafülde) Pencere Sisteminin Değerlendirilmesi". Sosyoekonomi, Yıl: 2019, (s. 181-202).
  • ÖNER, Muhammed Hadin. "Katılım Sigortacılığı Yönetmeliği Perspektifinde İslami Sigortacılığın Gelişimi". JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy, 3(1), Yıl: 2018, (s. 59-71).
  • ÖZÜDOĞRU, Haşim. "Katılım Sigortacılığı ve Türkiye'deki Durumu". Third Sector Social Economic Review, 53(1), Yıl: 2018, (s. 1-16).
  • SEDDK. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu: https://www.seddk.gov.tr/katilim-easasli-faaliyetler-icin-sigorta-ve-bireysel-emeklilik-aracilari-egitim-kitabi-yayimlandi.html (erişim tarihi: 09.02.2022).
  • SEDDK. Sektör duyurusu. https://www.seddk.gov.tr/files/doc/duyurular/katilim-esasli-sigortacilik-faaliyetleri-cercevesinde-t%C3%BCrkiye-modelinin-tanimlanmasina-iliskin-sekt%C3%B6r-duyurusu.pdf, (erişim tarihi: 13.02.2022).
  • TSEV, Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı. https://www.tsev.org.tr/ (erişim tarihi: 13.02.2022).
  • TSB, Türkiye Sigorta Birliği. Üye Sigorta Kuruluşları. https://www.tsb.org.tr/tr/uye-sirketler (erişim tarihi: 10.02.2022).
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-1708
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: hacettepe üniversitesi hukuk fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ZARAR SİGORTALARINDA SİGORTALININ ZARARI AZALTMA KÜLFETİ VE BU KÜLFETİN SİGORTACININ HALEFİYETİNE ETKİSİ

Ekin KORKMAZ

MAHKEMEYE-TAHKİME BAŞVURMADAN ÖNCE SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURU ZORUNLULUĞUNDA SUNULACAK BELGELERİN (ÖZELLİKLE SAĞLIK KURULU RAPORU) DAVA ŞARTI VE TEMERRÜT İLE İLİŞKİSİ

Vural SEVEN

ÇEK KANUNU’NDA YAPILAN SON DÜZENLEMELER IŞIĞINDA KARŞILIKSIZ ÇEK SORUNUNA BİR ÇÖZÜM OLARAK KARŞILIKLI SİGORTA VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMASI

Eda KURT, Ömer Adil ATASOY

SİGORTA ŞİRKETİNİN MOTORLU ARACIN İŞLETİLMESİNDEN DOĞAN HUKUKİ SORUMLULUĞUNDA ZARAR GÖRENİN (MÜTERAFİK) KUSURU VE DİKKATE ALINMASI

Ferhat CANBOLAT, Günhan GÖNÜL KOŞAR

ANONİM ORTAKLIKLARDA RÜÇHAN HAKKININ KULLANILMAMASI SONUCU ARTAN PAYLARIN AKIBETİ

Nihan DEĞİRMENCİOĞLU AYDIN

FARKLILAŞTIRILMIŞ TESELSÜL KURALININ BANKA YÖNETİCİLERİNİN HUKUKİ SORUMLULUĞU ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN UYGULANMASI

Ahmet BATTAL

KARŞILIKSIZ ÇEKLERE İLİŞKİN SİGORTA FONUNUN OLUŞTURULMASI KONUSUNDA ÖNERİLER

Nazım AKSOY

TÜRK TİCARET KANUNU VE SERMAYE PİYASASI KANUNU HÜKÜMLERİ BAKIMINDAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE TANINAN MALİ HAKLAR

Aslı Elif GÜRBÜZ USLUEL

TİCARET ŞİRKETLERİNDE SERMAYE BORCUNUN İFASI TALEPLİ DAVALARIN DAVA ŞARTI ARABULUCULUK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Mustafa İsmail KAYA, Burçak TATLI

İKİ ORTAKLI LİMİTED ŞİRKETLERDE HAKLI SEBEPLE ORTAKLIKTAN ÇIKARMA KARARI ALINAMAYACAĞI YÖNÜNDEKİ YARGITAY İÇTİHADININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Yaşar Can GÖKSOY