Turizm Sektöründe Enerji Tüketimi ve Enerji Tasarruf Olanakları

Enerji günümüzün en önemli öğelerinden birisidir. Turizm sektöründe enerji giderleri, toplam giderler içerisinde %8-12 arasında bir orana sahiptir. Sektörel olarak incelendiğinde, otellerde ve restoranlarda enerji giderleri içerisinde en büyük payın ısıtma, aydınlatma ve sıcak su kullanımında olduğu görülmektedir. Bu nedenle enerji tasarruf olanakları araştırılırken ısıtma ve aydınlatmaya yoğunlaşılmasının yararlı olacağı düşünülebilir. Turizm işletmelerinde enerji tasarruf potansiyelli %40’ların üzerindedir. İnsanların huzur ve güven içinde ve konforlu bir ortamda konaklamaları durumunda müşteri memnuniyetinin sağlanabileceği düşünülerek, konfordan ödün vermeden enerji tasarrufu yapılması sağlanmalıdır. Bu nedenle gün ışığından maksimum yararlanılmalı, ısı kayıplarının azaltılması için duvar, boru ve kapıların yalıtımı sağlanmalı, camlar enerji kayıplarını azaltmak için çift cam şeklinde yapılmalı, sıcaklık kontrolleri otomatik olarak yapılabilmelidir. 

___

  • Aydın, Ç., & Aydın, C. (2016). Konaklama Sektöründe Enerji Kullanımı ve Sıfır Enerjili Binalar Kavramı, 8. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Konferansı.
  • EII. (2003). Energy Innovators Initiative, Hospitality Sector, Saving Energy Dollars in Hotels, Motels and Restaurants Energy Publications Office of Energy Efficiency, Natural Resources Canada
  • Karabulut, E.. Kula, M., Çağatay, S. & Gül, H. (2014), Turizm Sektörünün Yapısı, Büyüklüğü ve Ekonomiye Katkısı Araştırması, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB).
  • Eurostat. (2016a). Kullanıcı Tipine Göre Elektrik Fiyatları, http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00117&plugin=1
  • Eurostat. (2016b). Kullanıcı Tipine Göre Doğalgaz Fiyatları, http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00118&plugin=1
  • Dagsöz, K. (2001). Isı yalıtımı ve kalorifer tesisatı standartları üzerine görüşleri. MMO Tesisat Mühendisliği. MMO, Dünyada ve Türkiye’de Enerji Verimliliği Oda Raporu, TMMOB, Makina Mühendisleri Odasi, 2008.
  • Dombaycı, Ö. A. & Öztürk, H. K. (2016). Insulation of CeilingwithDifferentInsulationMaterialsanditsEffect on EnergySaving. International Journal of Materials Scienceand Applications. Special Issue: Energy and Materials. 5, (6-1), 1-5.
  • Öztürk, M. (2004). Otellerde ve Motellerde Verimli Su, Aydınlatma ve Isıtma Enerjisi Kullanımı, Çevre ve Orman Bakanlığı.
  • Siemens. (2016). Energy efficiency at the heart of sustainable hotels, http://w3.siemens.com/market-specific/global/en/hospitality/hotels-resorts-casinos/hotel-energy-efficiency/pages/hotel-energy-efficiency.aspx.
  • TP. (2015). Ham Petrol ve Doğal Gaz Sektörü Raporu. http://www.tpao.gov.tr/docs/imaj/TP_HAM_PETROL-DOGAL_GAZ_SEKTOR_RAPORU__2015.pdf
  • Tsoutsos, T., Tournaki, S., de Santos, C. A. & Vercellotti, R. (2013). Nearly Zero EnergyBuildings Application in Mediterraneanhotels.Energy Procedia, 42, 230-238.
  • IEA. (2012). World Energy Outlook. https://www.iea.org/publications/freepublications/publication/English.pdf