İklim Değişikliğinin Turizme Etkisini Belirlemeye Yönelik Hazırlanan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili

Bu araştırmanın amacı, iklim değişikliğinin turizme olan etkisini belirlemeye yönelik hazırlanmış olan lisansüstü tezlerin çeşitli parametreler çerçevesinde bibliyometrik olarak analiz edilmesidir. Bu amaçla YÖK Ulusal Tez Merkezi Merkezi ve Proquest veri tabanında yer alan lisanüstü tezlerden iklim değişikliğinin turizme olan etkisini konu edindiği tespit edilen 14 yüksek lisans 24 doktora olmak üzere toplam 38 tez nicel analiz yöntemlerinden olan bibliyometrik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Tezlerin sınıflandırılmasında “tez türü”, “yayımlandığı yıl”, “yayımlandığı üniversite”, “yayımlandığı enstitü”, “yayımlandığı anabilim dalı”, “araştırmanın türü”, “uygulama alanı”, “yöntem” ve “tezin çalışma konusu” parametreleri esas alınmıştır. Araştırma kapsamına dâhil edilen tezler, ilgili parametrelere göre frekans analizine tabi tutulmuştur. Bu çalışmanın, iklim değişikliği ve turizm ilişkisi üzerine araştırma yapacak olan araştırmacılara konuyla ilgili literatürde hangi alanlarda eksikliğin olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.

Bibliometric Profile of Postgraduate Theses Prepared to Determine the Impact of Climate Change on Tourism

The aim of this research is to analyze bibliometrically the various post-graduate theses that are prepared to determine the effect of climate change on tourism. For this purpose, a total of 38 theses were analyzed by bibliometric analysis method, which consists of 14 master and 24 doctoral theses which were found to be related to the effect of climate change on tourism, from the database of YOK National Thesis Center and Proquest database. In the classification of the theses, parameters such as "thesis type", "published year", "published university", "published graduate school", "published field", "type of research", "application area", "method" and "thesis work". The theses included in the scope of the research were subjected to frequency analysis according to the related parameters. This study is thought to be important in terms of showing the deficiencies in the relevant literature to the researchers who will make research on the relationship between climate change and tourism

___

Agnew, M. ve Viner, D. (2001). Potential impacts of climate change on international tourism. Tourism and Hospitality Research, 3(1), 37-60.

Al, U. (2008). Bilimsel yayınların değerlendirilmesi: h-endeksi ve Türkiye’nin performansı. Bilgi Dünyası, 9 (2), 263-285.

Aydın, B. (2017). Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezinde (YÖKTEZ) yiyecek içecek işletmeciliği alanında kayıtlı bulunan tezlerin bibliyometrik analizi. Disiplinlerarası Akademik Turizm Dergisi, 2(1), 23-38.

Evren, S. ve Kozak, N. (2012). Türkiye’de 2000-2010 yılları arasında yayımlanan turizm konulu makalelerin bibliyometrik analizi. VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 12-15 Nisan 2012, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi ve Dokuz Eylül Üniversitesi, Antalya, 250-266.

Güçlü Nergiz, H. (2014). Türkiye’de lisansüstü turizm tezlerinin bibliyometrik profili (1990-2013). VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 4-5 Nisan 2014, ss. 212-221.

Güdü-Demirbulat, Ö., ve Tetik-Dinç, N. (2017). Sürdürülebilir turizm konulu lisansüstü tezlerin bibliyometrik profili. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(2), 20-30.

Hoogendoorn, G. ve Fitchett, J. (2018). Tourism and climate change: a review of threats and adaptation strategies for Africa, Current Issues in Tourism, 21(7), 742-759.

İçöz, O. ve Kozak, N. (1999). Turizm İşletmeciliği Dergisi'nin turizm literatürüne katkısı hakkında bir inceleme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 10(2): 9-17.

Kanat, Z. ve Keskin, A. (2018). Dünyada iklim değişikliği üzerine yapılan çalışmalar ve Türkiye’de mevcut durum. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49 (1): 67-78.

Karagöz, D., Kozak, N. (2014). Anatolia Turizm Araştırmaları dergisi’nin bibliyometrik analizi: araştırma konuları ve kurumlar arası iş birliğinin sosyal ağ analizi ile incelenmesi. Türk Kütüphaneciliği, 28(1), 47-61.

Kozak, N. (1995). Türkiye’de yayımlanan turizm konulu makaleler üzerine bir inceleme. Anatolia Türk Turizm Yazını Araştırmaları III, Mart.

Kozak, N. (1996). Dünyada Turizm ve İlgili Alanlarında Yayınlanan Dergiler. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Mart- Haziran, 80-91.

Kozak, N. (2001). Türkiye’de turizm pazarlaması literatürünün gelişim süreci: 1972-1998 yılları arasında hazırlanmış lisansüstü tez çalışmaları üzerine biyo-bibliyografik bir inceleme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 12: 26-33.

Pritchard A. (1969). Statistical bibliography or bibliometrics, Journal of Documentation, 25(4): 348-349.

Tayfun, A., Küçükergin, F. N., Aysen, E., Eren, A. ve Özekici, Y. K. (2016). Turizm alanında yazılan lisansüstü tezlere yönelik bibliyometrik bir analiz. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 1 (1), 50-69.

Tayfun, A., Ülker, M., Gökçe, Y., Tengilimoğlu, E., Sürücü, Ç., ve Durmaz, M. (2018). Turizm alanında yiyecek ve içecek ile ilgili lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 523, 547.

Tekin, A. Ö. (2016). Türkiye'deki Lisansüstü Turizm Tezlerinde Odaklanılan Konular: 1984-2015. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8 (2): 175-187.

Temizkan, P. S., Çiçek, D., Özdemir, C. (2015). Sağlık turizmi konusunda yayınlanan makalelerin bibliyometrik profili. International Journal of Human Sciences, 12(2): 395- 415.

Turan, A. (2014). Turizm Konulu Yüksek Lisans Tezlerinin Bibliyometrik Özellikleri (1984-2013), VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 4-5 Nisan 2014, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi ve Dokuz Eylül Üniversitesi, Aydın, ss. 3-15.

WTO (World Tourism Organization). (2003). Climate change and tourism. [www.world-tourism.org/sustainable/climate/final-report.pdf],: Erişim tarihi: 28 Temmuz 2018.

Yılmaz, G. (2017). Ulusal turizm kongrelerinde gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile ilgili yayınlanan bildiriler üzerine bir araştırma. Turizm & Araştırma Dergisi, 6(1): 1-21.

Yozgat, U. ve Kartaltepe, N. (2009). Ulusal yönetim ve organizasyon kongre kitaplarında yer alan bildirilerin bibliyometrik profili: örgüt teorisi ve örgütsel davranış bildirileri üzerine bir araştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 4(1), 149‐165.

Zan, U. B. (2012). Türkiye’de bilim dallarında karşılaştırmalı bibliyometrik analiz çalışması. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-7423
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Gümüşhane Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bağımsız Denetim Kalitesinin Muhasebe İhtiyatlılığı Üzerindeki Etkisi: BİST’te Bir Araştırma

Selim CENGİZ

Hedonik ve Faydacı Tüketimin Elektronik Pazarlama ve Satın Alma Davranışı Üzerine Etkisi

Ali KÖROĞLU, Salih YILDIZ

Altyapı, Üstyapı ve Çevre Sorunlarının Turist Şikâyetleri Kapsamında Değerlendirilmesi ve Yerel Yönetimlerin Çözüm Potansiyeli: Antalya Örneği

Ömer SARAÇ, Oğuz TÜRKAY

Türkiye’de Turizm Gelirleri ve Cari İşlemler Dengesi Arasındaki İlişkinin Analizi

Canan SANCAR ÖZKÖK, Yusuf Ekrem AKBAŞ

Müşteri Odaklı Pazarlama Stratejileri için Veri Madenciliği Teknikleri Kapsamında Perakende Sektöründe Kümeleme Analizi Uygulaması

Ersin NAMLI, Sümeyra MURAT

Kıyı Müdahalelerinin Tarihi Kıyı Yapıları ve Turizmin Sürdürülebilirliğine Etkileri: Trabzon Örneği

Coşkun ERÜZ, Yaşar Selçuk ERBAŞ, Dursun YÜCEL

Turist Rehberlerinin Yaşadıkları Deneyimlere Göre Doğu Karadeniz Bölgesi Yayla Turizminin Değerlendirilmesi

Fazıl KAYA, Sema KÜÇÜKALİ, İsmail KIZILIRMAK

Gümüşhane’nin Eko-Turizm Potansiyelinin Kavramsal Analizi ve Bu Potansiyelin Değerlendirilmesine Yönelik Öneriler

Murat ÖDEMİŞ, Azize HASSAN

Turizmin Ekonomik, Sosyal, Çevresel ve Kültürel Etkilerine Yönelik Yöre Halkının Farkındalığı; Gümüşhane Örneği

Uğur AKDU, Elif ÖKTEM

Korunan Alanların Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Değerlendirilmesi: Gümüşhane Limni Gölü Tabiat Parkı Örneği

İsmail ÇALIK, Barış PİR