Ertelenmiş Vergi Varlığına ve Yükümlülüğüne Neden Olan Muhasebe Standartlarının Tespiti

Bu çalışmanın temel amacı; hisseleri Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem gören ve İmalat Sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalarda, Ertelenmiş Vergi Varlığına ve Yükümlülüğüne neden olan en önemli standart uygulamalarının neler olduğunu incelemek ve böylece ilgililere faydalı bilgiler sunmaktır. Belirtilen amaç doğrultusunda çalışmada oluşturulan hipotezler Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri ile test edilmiştir. Analizlerde BİST İmalat Sanayi Sektörünün 9 alt sektöründen verisine ulaşılabilen 158 firma verileri kullanılmıştır. Çalışma bulguları; hangi standartların, ilgili sektörde sistematik bir şekilde ertelenmiş vergi varlığı ve yükümlülüğü yarattığını açıkça ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular bağlamında çalışmada ileri sürülen sav, ilgili kurumların Türk vergi mevzuatını bu çalışmada sözü edilen standartlarla uyumlu hale getirebileceği yönündedir. Böylelikle vergi gelirlerinde önemli bir değişiklik olmazken, tek bir vergi rakamına sahip daha sade bilançoların oluşması sağlanacak, ayrıca firmaların hem standarda hem de vergi mevzuatına uygun muhasebe uygulamalarından, böylece zamandan ve gereksiz iş yükünden kurtulmalarına ve finansal bilgi kullanıcılarının daha sağlıklı bir şekilde analiz yapmalarına da imkân tanınmış olunacaktır.

Determination of Accounting Standards Causing to Deferred Tax Assets and Liability

The main aim of this study is to examine what are the most important standard practices that cause deferred Tax Assets and Liabilities in companies whose shares are traded in the Borsa Istanbul Stock Market and operating in the Manufacturing Industry sector, thus to provide useful information to those concerned. In line with the stated purpose, the hypotheses created in the study were tested with Mann-Whitney U and Kruskal Wallis H tests. The data of 158 companies, whose data can be accessed from 9 sub-sectors of BIST Manufacturing Industry Sector, were used in the analysis. The findings of the study clearly show which standards create systematically deferred tax assets and liabilities in the relevant sector. In the context of the findings obtained, the argument put forward in the study is in the direction that the relevant institutions urgently need to harmonize the Turkish tax legislation with the standards mentioned in this study. Thus, while there will be no significant change in tax revenues, simpler balance sheets with a single tax figure will be created, in addition, firms will be given the opportunity to get rid of accounting practices according to both standard and tax legislation, thereby spending time and unnecessary workload and financial information users will be given the opportunity to analyze in a more productive way.

___

Bozkurt, İ. (2015). Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Piyasalarda Anomali Yükümlülüğünün İncelenmesi. Business & Economics Research Journal, 6(4), 19-37.

Cavlak, H. ve Cebeci, Y. (2017). Ertelenmiş Vergi Unsurlarının Analizi, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(1), 48-60.

Çalış, N. (2013). Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları ile Vergi Usul Kanunu Düzenlemeleri Arasındaki Farklılıkların İncelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.

Dinç, E.(2007). Muhasebe ve Vergi Kuralları Arasındaki İlişki Ve Gelir Vergileri (TMS 12) Standardının Muhasebe Uygulamalarına Etkisi, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28, 21-48.

Ergin, N. E. (2016). Vergi Mevzuatı ile TMS/TFRS’nin Değerleme Ölçüleri Açısından Karşılaştırılması, Vergi Dünyası, 418, 9-20.

Gujarati, D. N., Çev., Şenesen, Ü. ve Şenesen, G. (2001)., Temel Ekonometri, İstanbul: Literatür Yayıncılık

Karakaya, G. ve Sevim, C. (2016). TMS-12 Gelir Vergileri Standardına Göre Ertelenmiş Vergi Kavramı ve Bir Uygulama, Journal of Accounting , Finance and Auditing Studies, 2/3, 255-270.

Kaya, U. (2011). Muhasebe – Vergi Kanunlarının Etkileşiminin Türkiye Muhasebe (Finansal Raporlama) Standartları Açısından Değerlendirilmesi , Mödav, 3, 177-199.

Küçük, T. M. (2014). Türk Muhasebe Standartları ve Vergi Uygulamaları Arasındaki Uyum ve Bilançoya Yansımaları, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Orhunbilge, N. (1996). Uygulamalı Regresyon ve Korelasyon Analizi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları

Özkan, A. (2009). TMS 12 Gelir Vergileri Standardına Göre Ertelenmiş Vergiler ve Muhasebe Uygulamaları, Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, 32, 97-112.

Tekin, V. N. (2006). SPSS Uygulamalı İstatistik Teknikleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-7423
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Gümüşhane Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bireysel Yatırım Kararlarında Davranışsal Eğilimlerin Ölçülmesi: Gümüşhane İlinde Bir Araştırma

Alper Veli ÇAM, Emre HIRKA

Akademisyenlerin Kariyer Memnuniyeti Düzeylerine, Çalışma Ortamı Memnuniyeti ve Organizasyona Güven Değişkenlerinin Etkisi: Kişisel Gelişim Düzeyinin Aracı Rolü

İbrahim DURMUŞ, Ahmet Mutlu AKYÜZ

Afganistan’da Dışarıda Çalışan Kadınlara İlişkin Sosyo-Demografik Faktörlerin Cinsiyet Normlarına Etkisi

Mustafa KARTAL

Covid-19 Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitimi Kullanan Öğrencilerin Memnuniyet ve Davranışlarının Teknoloji Kabul Modeli Çerçevesinde İncelenmesi

İbrahim AVCI, Emel YILDIZ

Hastane İşletmelerinde Kalite Maliyetlerinin PAF Modeline Göre Analizi: Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Bir Uygulama

Burcu ERKAYA DAŞTAN, Enver BOZDEMİR

Üniversite Öğrencilerinin Serbest Zaman Algısı ve Somut Tarihi Kültürel Miras Farkındalığı

Barış ÇAĞIRKAN, Günal BİLEK, Hale TELLİ

İşletmelerin Endüstri 4.0 Teknolojileri Kullanım Düzeyinin Belirlenmesine Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması

Meral ÇALIŞ DUMAN, Bunyamin AKDEMİR

Türk Bankacılık Sisteminin Finansal Performansının ROC-ITARA-CODAS Yöntemleriyle Analizi

Gülay DEMİR

Müze Ziyaretçilerinin Hizmet Kalitesi Algılamalarının Memnuniyetleri Üzerindeki Etkisi: Topkapı Sarayı Müzesi Örneği

S. Banu YILDIZ, Büşra DİKEN

Sosyal Medya Bağlamında Gündüz Kuşağı Televizyon Programlarının İzleyici Profili

Zehra DURSUN, Vahit İLHAN