Mudurnu Bolu ve Yakın Çevresi Peyzaj Özelliklerinin Ekoturizm Kapsamında İrdelenmesi

Günümüzde bölgelerarası kalkınmışlık düzeylerini dengelemek, turizmden elde edilen gelirleri arttırmak ve ülkenin hemen her yerinde bulunan doğal, kültürel ve tarihi çekicilikleri bir alternatif olarak kullanabilmek amacı ile alternatif turizm faaliyetlerine yönelim başlamıştır. Mudurnu ve yakın çevresi Osmanlı kasabası karakteristiğini yitirmemiş kentsel dokusu ve kültür varlıklarının yanında doğal kaynakları ile ekoturizm yaklaşımı kapsamında farklı turizm aktiviteleri için potansiyel taşımaktadır. Bu çalışmada Mudurnu’nun doğal ve kültürel değerleri analiz edilerek ekoturizm potansiyeli belirlenmeye çalışılmış, ekolojik dengeye zarar vermeyen turizm çeşitlerinin uygulanmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur

Investigation of Mudurnu Bolu and Close to the Surrounding Landscape Properties Content on Ecotourism

Today, the level of interregional balance of development, increase income from tourism and in almost every part of the country’s natural, cultural and historical appeal as an alternative use for the purpose of the activities of alternative tourism began orientation. Lost the characteristics of Ottoman urban identity of the town and its environs Mudurnu cultural assets and natural resources in addition to the potential for tourism activities is of a different scope and approach to ecotourism. In this study, natural and cultual values of Mudurnu was determine by analyzing the potential ecotourism does not damage the ecological balance for the implementation of tourism types of suggestions were made

___

  • [1] Asatekin, N.G., 2004, “Kültür ve Doğa Varlıklarımız, Neyi, Niçin, Nasıl Korumalıyız”, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.
  • [2] Babalı, M., 2007, “Mudurnu’nun Fiziksel ve Tarihsel Dokusu, Sivil ve Anıtsal Mimarlık Örnekleri Çevresel Analiz ve Koruma Önerileri”, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • [3] Bolu Meteoroloji İl Müdürlüğü, 2007, “Mudurnu Meteoroloji Verileri”, Bolu.
  • [4] Çağatay, A., 2002, “Eko-Turizm İçin Mekan ve Yerel Toplulukların Katılımının Planlanması”, II. Turizm Şurası Bildirileri, II. Cilt, s.204, Ankara.
  • [5] Doğulu, N., 1993, “Geçmişten Günümüze Mudurnu”, Mudurnu Kaymakamlığı Yayınları, Bolu.
  • [6] Mudurnu Belediyesi, 1995, “Mudurnu Koruma Amaçlı İmar Planı Plan İzah Notu”, Mudurnu.
  • [7] Ekoturizm Derneği, 2007, http://www.ekoturizmdernegi.org/
  • [8] Hoşcan, N., 2008, “Orman Köylerinde Doğal ve Kültürel Değerlerin Ekoturizm Etkinliklerinde Kullanılması: Bolu İli Mudurnu İlçesinde Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Çevre Bilimler Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • [9] Karaman, A., 1996, “Sürdürülebilir Turizm Planlaması İçin Ekolojik Bir Çerçeve Sürdürülebilir Turizm; Turizm Planlamasına Ekolojik Yaklaşım”, 19. Dünya Şehircilik Günü Kollokyumu, s.102, İstanbul.
  • [10] Mudurnulular Derneği, 2009, http://www.mudurnululardernegi.com/
  • [11] Tisdel, C., 1996, “Ecotourism, Economics and the Environment: Observations from China” Journal of Travel Research, Volume:34, Issue:4, p:11-19.
  • [12] Türkiye Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü, 2009, http://www.tuik.gov.tr
  • [13] World Tourism, 2008, http://www.world-tourism.org