Gümüşhane-Trabzon Karayolunda Ulaşım ve Peyzaj

Karayolları sosyo-ekonomik ilişkilerin sürdürülmesinde çeşitli çevreler ve yerleşim birimleri arasında bağlantıyı sağlayan elemanlardır. Günümüzde ise gelişen karayolu ulaşım örgüsü, ulaşım fonksiyonu dışında seyahat edenlere görsel ve rekreasyonel yönü ile de çeşitli fonksiyonlar sunmaktadır. Çalışma alanı olan Gümüşhane-Trabzon karayolunda trafik güvenliği ve doğa koruma açısından riskli bölgeler ile farklı yükselti, bakış açısı ve yönlerinde peyzaj değeri yüksek fırsatlar bulunmaktadır. Bu kapsamda çalışmada, alanının doğal ve kültürel peyzaj özellikleri incelenerek karayolu ve yakın çevresini içeren tespit ve analizler yapılmıştır

Transportation and Landscape on Gumushane-Trabzon Road

Highways connected elements that maintenance of socio-economic relations between different environments and residential units. Today, the developed highway transportation of the various functions offers that recreational aspects and visual function for those traveling outside. In the study area of Gumushane-Trabzon highway are there opportunities to traffic safety and risky terms of nature conservation with the different altitude, view and aspects of high landscape value regions. In this context, study was identified and analysis of road and the immediate environment examining the area's natural and cultural landscape features

___

  • [1] Bayraktar, A., 1984, “Karayollarından Kaynaklanan Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Çevre’ 84. Sempozyumu, sayfa:28-32, İzmir.
  • [2] Gümüşhane Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, 2004, “Gümüşhane İli 2004 Yılı Çevre Durum Raporu”, Yayın no:2, Gümüşhane.
  • [3] Gümüşhane Valiliği Resmi İnternet Sitesi, 2007, http://www.gumushane.gov.tr
  • [4] Karahan, F., 2003, “Erzurum Rize Karayolu Peyzaj Planlaması ve Manzara Yolu Olarak Kullanıma Sunulma Olanakları”, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı ABD., Doktora Tezi, s.209, Erzurum.
  • [5] Karakaş, P., 1998, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Çalışmaları ve Karayollarının Çevresel Etkilerinin Peyzaj Mimarlığı Açısından İzmir-Urla-Çeşme Otoyolu Üzerinde İrdelenmesi”, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, s.193, İzmir.
  • [6] Şahin, Ş., Talay, İ., 1999, “Karayolu ÇED Çalışmalarında Peyzaj Değeri Yüksek Alanların Saptanması ve Değerlendirilmesine Bir Örnek” Karayolu Vakfı Dergisi, Yıl:11 Sayı:122-123.
  • [7] Tsunokawa, K., Hoban, C., 1997, “Roads and the Environment”, World Bank Technical Papers No: 376, 303 page, Washington.
  • [8] Uzun, G., Altan, T., Gültekin, E., 1982, “Otoyol Peyzaj Planlama İlkeleri ve Tarsus-Pozantı Otoyolu Peyzaj Planlama Uygulamaları Üzerinde Bir Araştırma”, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 161, 14 sayfa, Adana.