MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ E-MUHASEBE UYGULAMALARINA İLİŞKİN TUTUMLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler birçok alanda bir değişim ve dönüşümü zorunlu kılmıştır. Bu süreçte muhasebe uygulamaları da bu dönüşümden ciddi manada etkilenmiş ve birçok işlem kâğıt ortamından elektronik ortama kaymıştır. Bu işlemlerin elektronik ortama aktarılmasıyla e-defter, e-beyanname, e-fatura, e-arşiv gibi uygulamalar karşımıza çıkmaktadır. Muhasebe işlemlerinin elektronik ortamda yapılması muhasebe meslek mensuplarının da iş yapış şekillerini etkilemiş ve meslek mensuplarının bu uygulamaları bilmelerini bir zorunluluk haline getirmiştir. Bu çalışmada Gaziantep’te faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının e-uygulamalara karşı tutumları araştırılmıştır. Araştırmada veriler anket yardımı ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, muhasebe meslek mensuplarının e-uygulamalarla ilgili genel olarak pozitif bir algıya sahip oldukları tespit edilmiştir. Meslek mensuplarının cinsiyet, yaş ve öğrenim durumuna göre; e-muhasebe uygulamalarına ilişkin tutumları arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Ancak katılımcıların mesleki unvanlarına göre e-muhasebe uygulamalarına ilişkin tutumları ölçeği ve boyutlarının puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir.

___

  • Bayraktar, C., ve Yıldırım, M. (2017). E-Belge Sistemleri Üzerine Davranışsal Tutum ve Kullanım Niyetlerinin İncelenmesi: Karabük İli Muhasebe Meslek Mensupları Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (75), 95-113 ,DOI: 10.25095/mufad.399884.
  • Bozkurt, E. (2020). Muhasebede E-Fatura,E-Defter :Yozgat'ta Faaliyet Gösteren Muhasebe Meslek Mensuplarının E-Fatura,E-Defter Uygulamalarına Karşı Tutumları. Yozgat: Yozgat bozok Üniversitesi,Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Bygren, K. (2016). The digitalization impact on accounting firms business models,. Sweden: KTH Industrial Engineering and Management.
  • Demirdöven, M. O. (2017). Muhasebede E-Fatura ve E-Defter;Türkiye'de E Fatura E Defter Sistemine Geçen İşletmelere İlişkin Bir Araştırma. Edirne: Trakya Üniversitesi,Sosyal Bilimler Enstitüsü .
  • Garip, O., ve Karasioğlu, F. (2019). E-Muhasebe Uygulamaları Kapsamında Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri:Karaman 'da Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi,Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 22 (2) ,433-446.
  • Genç, S., ve Soysal, M. İ. (2018). Parametrik ve Parametrik Olmayan Çoklu Karşılaştırma Testleri. Black Sea Journal of Engineering Science, 1 (1), 18-27.
  • Gürbüz, S., ve Şahin , F. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 5.Baskı.
  • Htaybat, K. A., A -Altaybat, L. v., And Alhatabat, Z. (2018). Educating Digital Natives For The future: Accounting Educators’ Evaluation of the Accounting Curriculum. Accounting Education, 333-357.
  • Kalaycı, Ş. (2014). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: (6.Baskı) ,Asil Yayınevi.
  • Kılıç, Ö. (2019). Türkiye'de E-Fatura Uygulaması ve Kullanıcı Şirketlerin E-Faturayı Değerlemesi. Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi,Fen bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Kulak, A. (2019). Muhasebe'de E-Dönüşüm. Malatya: İnönü Üniversitesi ,Sosyal Bilimler Enstitüsü , Yüksek Lisans Tezi.
  • Ös, M., ve Ercan, C. (2022). Muhasebe Meslek Mensuplarının Teknoloji Kullanma Düzeylerinin Tespitine Yönelik bir Araştırma. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 21 (2), 794- 812.
  • Şahin, N. (2019). Türkiye'de E-Fatura ,E-Defter ve E-Mutabakat'ın Şirketler Üzerinde Etkisi Denetimi Ve Vergilendirilmesi. İstanbul: Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Yıldırım, A. (2020). E-Dönüşüm Sürecinde,E-Muhasebe Uygulamalrı:Muhasebe Meslek Mensupları Üzerinde Bir Araştırma. Kırıkkale: Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.