SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM EKSENİNDE TÜKETİCİNİN KORUNMASI, EĞİTİMİ VE BİLİNÇLENDİRİLMESİ İÇİN BİR ÖNERİ OLARAK TÜKETİCİ GELİŞTİRME MERKEZİ (TÜGEMER)

Sürdürülebilir tüketim, sonuçları itibariyle günümüzde çok konuşulan ortak dünya gündemlerinden sürdürülebilirliğin en önemli mecburiyetlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Sürdürülebilirliği tüketim boyutundan ele alan bu çalışmada sürdürülebilir tüketimin tüketici eğitimi almış, kendi kendini koruyabilen bilinçli tüketiciler tarafından sağlanabileceği kabulünden yola çıkılarak tüketici eğitimi, tüketicilerin korunması ve bilinçlendirilmesi faaliyetleri ile bu faaliyetleri gerçekleştiren resmi kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve örgütler incelenmiştir. Yapılan değerlendirmelerin ardından, eksikliklerin giderilmesi amacıyla söz konusu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için bilimsel yollarla sistematik şekilde faaliyetlerin organizasyonunu ve işleyişini sağlayabilecek, bunu yaparken yerel iletişim kanallarını kullanarak yerel tüketiciyle daha yakın ilişki kurabilecek bir yapı olarak, üniversiteler bünyesinde akademisyenler tarafından yönetilecek Tüketici Geliştirme Merkezi (TÜGEMER) önerisi ortaya atılmıştır. Çalışmada TÜGEMER’in yapısı, organizasyonu, işleyişi, faaliyetleri ile sürdürülebilir tüketim üzerine olası olumlu etkileri tartışılmıştır.

___

  • BALDERJAHN, I., PEYER, M. ve PAULSSEN, M. (2013). “Consciousness for Fair Consumption: Conceptualization, Scale Development and Empirical Validation”, International Journal of Consumer Studies, 37(5): 546-555.
  • BAYAZIT HAYTA, A. (2006). “Tüketici Haklarının Tüketici Eğitimindeki Rolü”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26(3): 239-250.
  • ERGÖNÜL, B. (2013). “Consumer Awareness and Perception to Food Safety: A Consumer Analysis”, Food Control, 32(2): 461-471.
  • FIRAT, A., BULUT, Z. A. ve GÜLER, M. E. (2008). “Genç Tüketicilerin Yaşam Kalitesi ve Sürdürülebilir Tüketim Davranışları Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Araştırma”. 13. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiriler Kitabı, Çukurova Üniversitesi İİBF, Adana.
Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-8946
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sosyo-Ekonomik Kalkınmada Kadın Girişimciler ve İşletmeleri

Dr. Seda SAĞLAMYÜREK TAŞDEMİR

DÜZELTME: GİRİŞİMCİLERİN LİDERLİK DAVRANIŞLARININ SOSYAL SERMAYE VE GİRİŞİMSEL ÖZ YETKİNLİK ALGILARI İLE OLAN İLİŞKİSİ: TEKNOPARKLARDAKİ ŞİRKET SAHİPLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (yazar sıralaması 16/1 sayısında sehven hatalı girilmiştir. İlgili düzenleme yapılmıştır)

Özge KIZILÖZ, Gülsevim YUMUK GÜNAY, Ali İhsan DURGUT

SAĞLIK HİZMETLERİNDE GENÇ İŞSİZLİĞİ SORUNUNA FENOMENOLOJİK BİR YAKLAŞIM

Salih TOSUN

HİSSE SENEDİ GETİRİSİ VE VOLATİLİTESİ ÜZERİNDE RASYONEL VE İRRASYONEL YATIRIMCI DUYARLILIĞININ ETKİSİ: BORSA İSTANBUL ÜZERİNDE AMPİRİK BİR ANALİZ

Esra DEMİREL, Nazan YELKİKALAN

Ülkelerin İnovasyon Performansının CRITIC Temelli WASPAS Yöntemiyle Değerlendirilmesi

Sibel SATICI

EĞİTİM HARCAMALARI- GENÇ İŞSİZLİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİ İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ

Feyza ARICA

DÖVİZ KURUNUN DIŞ TİCARET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BRICS-T ÜLKELERİ İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ

Gülistan CAN, Cüneyt KILIÇ

SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM EKSENİNDE TÜKETİCİNİN KORUNMASI, EĞİTİMİ VE BİLİNÇLENDİRİLMESİ İÇİN BİR ÖNERİ OLARAK TÜKETİCİ GELİŞTİRME MERKEZİ (TÜGEMER)

Filiz EROĞLU, Elçin BAYRAKTAR KÖSE

Sosyal ve Ekonomik Değişim Davranışı Ölçeği Uyarlama ve Karşılaştırma Çalışması

Yılmaz YILDIRIM, Vildan DURMAZ