Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmada Bir Alternatif Olarak Kadın Girişimciliği: Afyonkarahisar Örneği

Kırsal kalkınmanın nihai amaçlarından biri; ülkemizin tüm kırsal alanlarında yaşayan kadınların istihdamının girişimcilik yönünde gelişmesi sağlanarak yaşam standartlarının arttırılması ve kentlerde yaşayan kadınların yaşam standartlarına yaklaşmalarını mümkün kılmaktır. Çalışmanın amacı son zamanlarda gelişme gösteren kadın girişimciliğinin, kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliği açısından önemini ortaya koymaktır. Günümüz koşullarında genel bir kalkınma anlayışının ötesinde, yerel kaynakların değerlendirildiği kırsal kalkınma gelişmekte olan ülkeler için bir rekabet avantajı sunmaktadır. Bu anlamda kadın istihdamının kırsalda güçlendirilmesi için girişimcilik uygulamalarının teşvik edilmesi ve ekonomideki tüm kurumların iş birliği içinde bulunmaları önem arz etmektedir. Bu çerçevede; Afyonkarahisar ilinde kırsal kesimdeki kadınların girişimciliğini artırmaya yönelik uygulamalar ve uygulamaların sonuçları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak T.C Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen projeler sayesinde kırsal alanda yaşayan kadınların girişimcilik anlamında kendilerini ifade etmelerine fırsat verildiğinde aynı zamanda kentte yaşayan kadınların sahip olmuş olduğu teknik sosyal ve ekonomik donanımlar sağlandığında bu alanda başarılı olabilecekleri kanaatine ulaşılmıştır.

The Entrepreneurship of Women as an Alternative for the Sustainable Rural Development: A Sample of Afyonkarahisar

One of the ultimate goals in rural development is to increase the standard of living of women living in all rural areas of our country by enabling their employment to develop towards entrepreneurship and to make it possible for these women to approach their life standards to the ones of the women living in urban areas. The aim of the present study was to demonstrate the importance of women entrepreneurship developing lately, in terms of the sustainability of rural development. Beyond a general understanding of development in today's conditions, rural development where local resources are assessed offers a competitive advantage for the developing countries. In this sense, it is important that entrepreneurship practices be encouraged in order to strengthen women's employment in rural areas and all institutions in the economy cooperate with each other. In this context, the applications for increasing women's entrepreneurship in the rural areas of Afyonkarahisar province and their results will be evaluated. As a result, thanks to the projects carried out by Afyonkarahisar Provincial Directorate of Agriculture and Forestry within the Ministry of Agriculture and Forestry; if rural women are given the opportunities to express themselves in the sense of entrepreneurship and the social and economic equipment provided by women living in the city are provided it is believed that they may be successful in this field.

___

  • D.P.T. (2000). “Kırsal Kalkınma ÖİK Raporu”, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ankara.
  • Doğanay, F. (1993). Kırsal Kalkınma. DPT, Ankara.
  • Ecevit, Y. (1993). “Kadın Girişimciliğinin Yaygınlaşmasına Yönelik Bir Model Önerisi”, Kadını Girişimciliğe Özendirme ve Destekleme Paneli” , Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Kadının Statüsü ve Sorunları, Genel Müdürlüğü Eğitim Serisi Yayın No:74, Ankara, ss.15-34.
  • Gülçubuk, B. vd. (2012). “Kırsalda Yoksulluğu Azaltmanın Bir Aracı Olarak “Kadın Girişimciliği”, 10.Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 5-7 Eylül, Konya, ss.358-366.
  • İlter, B. (2010). “Girişimcilik Sürecinde Kadın Girişimcilerin Karşılaştıkları Sorunların Analizi: Kagider Örneği”, Yayınlanmış doktora tezi, Adalet yayınevi, Ankara.
  • Kantar, M. (1999). “Girişimcilik ve Kırsal Kadınlar”, Tarım Ekonomisi Dergisi, 1999-4, ss.29-42.
  • Moseley, M. J. (2003) . “Rural Development Principles and Practice”. First Published, London: SAGE Publications Ltd.
  • Müftüoğlu, T. ve Durukan, T. (2004). “Girişimcilik ve KOBİ’ler”, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Oğuz, C. (2015). “Türkiye’de Kırsal Kadınların İşgücüne Katılımı ve İstihdamı”, Uluslararası Katılımlı Sosyal Yaşam ve Kadın Sempozyumu Bildiri Özetleri, Konya.
  • Özgen, Ö. ve Ufuk H. (2011). “Kırsal Kesimde Kadın Eğitimi”, http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/6121d1f782d29b6_ek.pdf?tipi, ss.1063-1078, Erişim:24.05.2018
  • Proje 1. (2017). “Yeni Geliştirilen Kuru Fasulye Çeşitlerinin ve Yetiştirme Tekniklerinin Afyonkarahisar İli Kadın Çiftçilerine Yayımı” Projesi, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Afyonkarahisar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Afyonkarahisar.
  • Proje 2. (2017). “Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi Programı Genç Girişimci Kadın Çiftçi Projeleri. Afyonkarahisar 2017” , T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Afyonkarahisar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Afyonkarahisar.
  • Soysal, A. (2013). “Kırsal Alanda Kadın Girişimciliği: Türkiye İçin Durum Değerlendirmesi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Nisan 8-1,ss. 163-189.
  • T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. (2012). “Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı (2012-2016)”,s s.12.