Kadın Girişimciliğinde “Bir Tık” Ötesi: Kadın Dijital Girişimciler Üzerine Nitel Bir Araştırma

Bu çalışmanın amacı, girişimci kadınların dijital ortamları girişimcilik aracı olarak nasıl kullandıklarını ortaya koymaktır. Bu amaçla kadın dijital girişimcilerle nitel araştırma tekniklerinden görüşme tekniği ile veri toplanmıştır.  Araştırma sonuçları katılımcı kadınların en çok yeteneklerini değerlendirmek için girişimci olduklarını, dijital girişimcilik aracı olarak instagram ve facebook’u tercih ettikleri ve bu dijital ortamları daha çok satış, sipariş, reklam ve hedef kitlelere ulaşmak için kullandıkları görülmüştür. Katılımcıların dijital ortamlar için algıladıkları en önemli fırsat geniş kitlelere ulaşma en önemli risk ise güvenlik riski olarak bulunmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlar girişimci olmak isteyen kadınların ve geleneksel girişimci olmakta zorlanan diğer dezavantajlı grupların dijital girişimciliğe yönelimleri açısından önem taşımaktadır. Çalışmanın bulguları mevcut dijital girişimcilerin, hem kendilerini hem de diğer girişimcileri kendi ifadeleri ile görebilme, üstünlük ve zayıflıklarını değerlendirebilme fırsatı sağlamaktadır. Bu bulgular ayrıca, literatürde oldukça az sayıda çalışma olan dijital girişimcilik ve özellikle kadın dijital girişimciliği üzerine çalışma yapan araştırmacılara da kaynak teşkil edebilecektir.

“One Click” Beyond at Women Entrepreneurship: A Qualitative Research on Women Digital Entrepreneurs

The aim of this study is to put forward how entrepreneurial women use digital media as entrepreneurship tools. For this purpose, data were gathered from women digital entrepreneurs through qualitative research techniques. The results of the research showed that women are the entrepreneurs to evaluate their talents, they prefer instagram and facebook as a digital entrepreneurship tool and they use these digital media to reach more sales, orders, advertisements and target audiences. The most important opportunity which participants perceive for the digital media is to reach large masses. The results obtained from the study are important for women who want to be entrepreneurs and for other entrepreneurs who have difficulty in becoming traditional entrepreneurs. The findings of the study provide the opportunity for the digital entrepreneurs to evaluate themselves and other entrepreneurs with their own expressions to evaluate their superiority and weaknesses. These findings could also be the source of a number of studies in the literature, including digital entrepreneurship and in particular women who work on digital entrepreneurship.

___

  • Batı, G. B. & İnel, M. N. (2015), “Kadın Girişimcilerin Profili Bağlamında Çatışma Düzeyleri ve Yatırım Tercihleri: Yalova İli Üzerine İnceleme”, Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 11 (44): 101-119.
  • Busenitz, L.W., (1999) “Entrepreneurial Risk And Strategic Decision Making”, Journal Of Applied Behavioral Science, (35): 325-341.
  • Chan, K.L.G., Selvadurai, S., Hamid, B.D.A. and Nurdin, G. (2015), “Women Online Entrepreneurship and Social Environment In Malaysia: Some Preliminary Findings, Journal Of Social Sciences And Humanities, Special Issue 2, 10-21, ISSN: 1823-884x
  • Davidson, E. & Vaast, E. (2010), “Digital Entrepreneurship and Its Sociomaterial Enactment”, Paper Presented At 43rd Hawaii International Conference On System Sciences (HICSS), 5-8 January 2010.
  • Esen, Ş. & Çetin, S. (2012), “Siyasi Parti ve Hükümet Programlarında Girişimcilik ve İnovasyon”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 34, 71-82.
  • Hair, N., Wetsch, L. R., Hull, C. E., Perotti, V. and Hung, Y-T. C. (2012). “Market Orientation in Digital Entrepreneurship: Advantages and Challenges in A Web 2.0 Networked World”. International Journal of Innovation and Technology Management, 9(6) DOI: 10.1142/S0219877012500459
  • Hoş, R. (2012). The Experiences Of Refugee Students With İnterrupted Formal Education In An Urban Secondary School Newcomer Program, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Margaret Garner Graduate School of Education and Human Development, University of Rochester, Rochester, New York, ABD.
  • Jagongo, A. & Kinyua, C.(2013), “The Social Media and Entrepreneurship Growth (A New Business Communication Paradigm among SMEs in Nairobi)”, International Journal of Humanities and Social Science, 3(10), 2013-227.
  • Johnson, D. (2001),"What Is Innovation and Entrepreneurship? Lessons For Larger Organisations", Industrial and Commercial Training, 33 (4) pp. 135 – 140.
  • Kıyan, Ş. S.& Özer, A. (2011), “İşletme Sınırlarının Girişimci Faaliyetle Yeniden Yapılandırılması: Yeni Pazar Oluşturma”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 66 (2), 93-120.
  • Kuş Saillard, E. (2010). “Ruhsal hastalara yönelik damgalamaya ilişkin psikiyatrist görüşleri ve öneriler”, Türk Psikiyatri Dergisi, 21 (1), 14-24.
  • Kuşay, Y. (2017). “İş Gücü Alanı Olarak Sosyal Medyanın Kullanımı ve Girişimci Kadınlar”, Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi, 1: 23-33, DOI: 10.26695/mukatcad.2017.2
  • Merriam, S. B. (2013). Nitel Araştırma Desen Ve Uygulama İçin Bir Rehber. (Çev.Selahattin Turan), Ankara: Nobel Akademik Yay.Eğt.Dan.Tic.Ltd.Şti.Öztürk, İ. (2008), Girişimcilik Raporu, İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği, İstanbul.
  • Özyılmaz, A.M. (2016). Türkiye’de Kadın Girişimciliği Ve Girişimci Kadınların Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma, T.C. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi.
  • Taşlıyan, M., Hırlak, B., Çiftçi, G.E. ve Fidan, E. (2016). “Kahramanmaraş’taki Kadın Girişimcilerin Özellikleri, Girişimci Olma Nedenleri ve Karşılaştıkları Sorunlar”, 1. Uluslararası Sosyal Bilimler Sempozyumu, 13-14-15 Ekim 2016, Elazığ.
  • Vural, M. & Çavuş, Ş. (2017). Elektronik Girişimcilik ve Kırgızistan'da Uygulanma Olanakları, Akademik Bakış Dergisi, sayı 59, 50-64, ISSN:1694-528X.Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • http://www.kagider.org/docs/default-source/Raporlar-ve-Sunumlar/ankarada-kadin-girisimcilik.pdf? sfvrsn=12, erişim tarihi: 16.08.2018.