KONKORDATONUN MUHASEBE İŞLEMLERİNE ETKİSİ

Konkordato hem borçluyu hem de alacaklıyı etkileyen bir kurumdur. Borçlunun borçlarını ödemesine imkan sağlarken, alacaklının alacaklarını kısmen tahsil edebilmesine fırsat vermektedir. Bu bakımdan konkordato anlaşması borçlu ve alacaklı işletmelerin hesaplarında bir takım değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Konkordato sonucu alacaklılar alacaklarının belirli bir kısmından vazgeçmiş olmakta, borçlular ise borcun belirli bir kısmından vazgeçilmesinden dolayı ödemekten kurtulmuş olmaktadır. Dolayısıyla her iki taraf da bunu muhasebe kayıtlarında göstermeleri gerekecektir. Bu çalışmada konkordato ile birlikte borçlu ve alacaklı işletmelerin muhasebe kayıtları ele alınmıştır. 

THE EFFECT OF CONCORDATUM TO ACCOUNTING TRANSACTIONS

Concordatum is an istitution affects both debtor and payee. While it provides debtors to pay their debts, it also gives the opportinity to payees to collect their receivables  partly. In respect to this, Concordatum makes changes in account of payees and debtors businessess. As a result of Concordatum payees give up some of their receivables and so debtors get rid of payment due to payees giving up some part of receivables. Hence, the two side will have to indicate this in the accounting records of debtor and payee businesses with concordatum has been handled. 

___

  • Aslanoğlu, S., Özalp A. D., Özalp, A. R. (2018). “Bir Yeniden Yapılandırma Kurumu Olarak Konkordato Başvurusu, Geçici Mühlet ve Gerçekleri”, Ekonomi, İşletme, Siyaset ve Uluslar arası İlişkiler Dergisi -JEPPIR, 3 (2), 63-68.
  • Öğrendik, G. (2013). “Vazgeçilen Alacağın Zarardan Mahsubu ve Bu Mahsubun Muhasebeleştirilmesi, Değersiz Alacaklar İle Vazgeçilen Alacaklar Arasındaki Karşılıklı İlişkinin İncelenmesi ve Özellik Arz Eden Bazı Durumlar” Lebib Yalkın Mevzuat dergisi, Şubat, Sayı:110. Özkan, Ö. (2007). “Vazgeçilen Alacaklar ve Bu Alacakların Muhasebeleştirilmesi”, İSMMMO, Mali Çözüm Dergisi, Kasım – Aralık 203-212. Yavuz, M. (2018). “Son Düzenlemeler Işığında Mahkemelerce Verilen Konkordato Mühletinin Alacaklılar ve Borçlular Bakımından Sonuçları”, İSMMMO, Mali Çözüm Dergisi, Mayıs – Haziran, 159-168.
  • Yılmaz, Ö., Kanlı, S. (2018). “Ekonomik ve Siyasi Kriz Yaşayan Ülkelerde Olan Alacakların Tahsilinin İmkansız/Şüpheli Hale Gelmesi, Libya, Suriye ve Türkmenistan Örnekleri” İSMMMO, Mali Çözüm Dergisi, Mart – Nisan 219-229.
  • Yücel, M. (2011). “Vergi Usul Kanunu’na göre Değersiz Alacak Yoluyla Gider Yazabilme Koşulları, Özellik Arzeden Hususlar ve Muhasebeleştirilmesi” İSMMMO, Mali Çözüm Dergisi, Mayıs – Haziran, 247-263.
  • 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu, Kabul tarihi: 09/06/1932, Resmi Gazete, Sayı: 20128.
  • 7101 Sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Kabul Tarihi: 28/02/2018, Resmi Gazete, Sayı: 30361.
  • 2013 Sayılı Vergi Usul Kanunu, Kabul tarihi: 04/01/1961, Resmi Gazete, Sayı: 10703-10704-10705.
  • http://www.iflaserteleme.com/konkordato-kesin-muhlet-karari/
  • http://www.muhasebetr.com
  • http://www.ertadenetim.com
  • http://www.tdk.gov.tr