“ELİT” KAVRAMI ve OLUŞUM MEKANIZMALARI

Elit yönetim, yaratıcılık görevlerini yerine getiren yüksek, ayrıcalıklı tabakanın veya tabakaların ve nüfusun kalan kütlesinin non-yaratıcı, üreme görevler yapan istenen sosyal yapının zorunlu unsurları olduğunu iddia eden elit teorilerinin temel kavramıdır. Batı sosyoloji ve politlogiyasında "elit"kavramı kesin değildir. Ondan geniş anlamda kullanılır: faaliyetleri alanında en yüksek endeks almış adamları eklemek için; siyasi açıdan en aktif, iktidara meyil eden adamları, toplumun azınlık organize bölümünü, hakim sınıf eklemek için; toplumda daha büyük nüfuza, statüye, servete sahip olan adamları eklemek için; xarizimaya sahip olan, "Tanrıdan ilham alan "adamları; toplumun sivil yaratıcı çoğunluğunun aksine, yaratıcı azlığını eklemek için; toplumda daha önemli görevler üstlenen, daha fazla etkisi olan adamları eklemek için; toplumun siyasi, ekonomik, kültürel hayatında önemli pozisyon yakalayan kişilerden oluşan nispeten küçük grupları eklemek için siyasi elit, ekonomik elit, kültürel elit ; bürokratik yönetim sistemindeki en kalifiye bilim adamları, yöneticiler ve yüksek görevlileri eklemek için; istenilen sosyal grubun - profesyonel, etnik, mahalli grupların önde gelen temsilcilerini sporcular, teyyareçiler, hatta ovçuular eliti vb. , eklemek için. Herhangi bir durumda elit-kitle haçalanması sosyal sturukturun tehlilinde başlıca metodolojik prensiptir
Anahtar Kelimeler:

elit, oluşum, mekanizma, politika

___

  • 5. Нарта М. Теория элит и политика. М .: Прогресс, 1978. - 198 с.
  • 6. Понеделков А.В. Политико-административная элита: генезис и проблемы ее становления в современной России. М .: Росс. Акад. гос. службы при Президенте РФ, 1995.- 64 с.
  • 7.Политическая элита. политический ежегодник. Москва, «ОЛМА-ПРЕСС», 2003, с.541. с.
  • 8.Рахманов А.Б. Гаэтано Моска отец элитологии // Личность. Культура. Общество. 2001.Т.З.Вып.З (9). - С.141-148.
  • 9. Гаман-Голутвина Ö.B. Региональные элиты в постсоветской России Текст. / О.В.Гаман-Голутвина // Российская Федерация. 1995. - № 10. - С.23-27.
  • 10. Гаман-Голутвина О.В. Политическая элита: определение основных понятий Текст. / О.В.Гаман-Голутвина // Полис. 2000. - № 3. -С.27-31.