HAVA VEYA GAZ İLE ŞİŞİRİLEBİLEN BALONLARLA DENİZE İNDİRME YÖNTEMLERİNİN TEKNİK VE EKONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ

Klasik yöntemlerden farklı olarak, balonla denize indirme yöntemi günümüzde uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde, balonlar belirli bir sisteme göre gemi altına yerleştirilir. Gemi, tamamen balonların üstüne oturduktan sonra ilk hareket verilerek denize inme işlemi gerçekleştirilir. Balonla denize indirme yönteminde gerekli fiziksel koşulların sağlanması, gemi ve balon hazırlıklarının en iyi şekilde tamamlanması güvenli bir iniş açısından son derece önemlidir. Güvenliğin ön planda tutulması koşulu ile yöntemin getirdiği kolaylıklar ve ekonomik avantajlar bu yöntemin giderek daha fazla tercih edileceğini göstermektedir

___

  • Akyıldız, H. Gemi ve Deniz Yapıları Hidrostatiği ve Stabilitesi, Çözümlü Problemler. GMO Yayını, 2010.
  • Akyıldız, H. Balonla Denize İndirme, Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojisi Teknik Kongresi, Cilt 1, Kasım 2008, İstanbul.
  • CB/T 3837-1998 “Technological Requirements for Ship Upgrading or Launching Relying on Air-Bags, Shipbuilding Industry Standard”, China State Shipbuilding Corporation, 1998.
  • CB/T 3795-1996 “Air Bag for Ship up to or down to Launching Way”, China State Shipbuilding Corporation, 1996.
  • Akkuş, Ö. “Balonla Denize İndirme”, Bitirme Ödevi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, 2008. [6] Sağlam, M. “Balonla ve Kızakla Denize İndirme Arasındaki Teknik ve Ekonomik Farklılıklar”, Bitirme Ödevi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, 2010.