ERP SİSTEMİNDE AKTİVİTE BAZLI PERFORMANS TAKİBİ ÖNERİSİ

Gemi inşaatında piyasa koşulları daha verimli ve sistematik üretim yapmayı zorunlu kılmaktadır. Bu bakımdan bilişim teknolojileri vazgeçilmez araçlar haline gelmişlerdir. Gemi inşaatında kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerinin proje planlama ve kontrolü modüllerinde genellikle blok veya aktivite esaslı bilgi işlenmektedir. Sistem üzerinde biriken veri, ilerleyişle alakalı çeşitli analizlerin yapılarak üretimle alakalı muhtelif özelliklerin ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır. Bu sayede muhtemel aksaklıklarla alakalı çeşitli tedbirler alınabilir. Bu çalışmada ERP sistemlerinde toplanan verinin farklı bir şekilde işlenerek daha detaylı performans analizi yapılabilmesi için bir iyileştirme yöntemi ileri sürülmüştür. Bu kapsamda ERP yazılımında üretim performansının takibi için aktivite temelli performans izleme önerisi ortaya atılmıştır.

___

  • [1] Günay, D. (2002). Gemi inşa sanayi sektör araştırması. Türkiye Kalkınma Bankası AŞ., Ankara.
  • [2] Sharma, R., Sha, O. P. (2007). Development of an ERP model for modularly designed ships for medium scale shipyards–I: manufacturing management. Journal of Marine Engineering & Technology, 6(2), 17-43.
  • [3] Choi, Y., Heo, H., Lee, J., Park, I., Park, J. (2018). Interactive Paperless Solution using Mobile Device in Ship and Offshore Production. In SNAME Maritime Convention. The Society of Naval Architects and Marine Engineers.
  • [4] Kim, B. C., Lee, D. H., Lim, R. S., Kim, H. K. (2013). A state-based monitoring system for collecting the performance of steel-cutting jobs in shipbuilding. In 2013 13th International Conference on Control, Automation and Systems (ICCAS 2013) (pp. 1747-1750). IEEE.