BİR FERİBOTTAN YAYILAN EMİSYONLARIN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ

Bu çalışmada Marmara Denizi’nde sefer yapan bir feribottan yayılan egzoz emisyonları MARPOL Ek VI NOx Teknik Dokümanına uygun bir şekilde ölçülmüştür. NOx, SO2, CO, CO2, partikül madde ve yanmamış hidrokarbon emisyonları ölçülmüştür. Ayrıca şaft gücü de ölçülerek egzoz emisyon faktörleri g/kWh olarak belirlenmiştir. Değişik makine yüklerinin egzoz emisyonlarının oluşumuna etkileri incelenmiştir. Toplam NOx ve partikül madde emisyon faktörleri sırası ile 11.91 g/kWh ve 0.079 g/kWh olarak elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ölçülen emisyon faktörleri kullanılarak geminin yaydığı yıllık emisyonlar hesaplanmıştır. Böylece feribottan yayılan emisyonların Marmara Denizi’ndeki bölgesel hava kalitesine etkileri incelenmiştir. Marmara Denizi’ndeki gemi kaynaklı emisyonların incelenmesi bölgenin ekolojik ve özel konumundan dolayı önemlidir

BİR FERİBOTTAN YAYILAN EMİSYONLARIN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ

___

  • Endresen, Ø., S. Dalsİren, M. Eide, I. Isaksen and E. Sİrgård (2008). The environmental impacts of increased international maritime shipping–Past trends and future perspectives. Proceedings of the Global Forum on Transport and Environment in a Globalising World, Guadalajara, Mexico, November.
  • ICCT (2011). Reducing Greenhouse Gas Emissions from Ships, The International Council on Clean Transport (ICCT).
  • IMO (2009). Revised MARPOL Annex VI: Regulations for the Prevention of Air Pollution from Ships and NOx Technical Code 2008, International Maritime Organization.