Yeni Bir Alan: Gerokinesiyoloji

Toplumdaki yaşlı oranının artması, bu grubun eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaç alanlarındaki çalışmaların kapsamı da genişletmektedir. Yetişkinler, gençler ve çocuklarda olduğu gibi, yaşlı bireylerde de sağlığın iyileştirilmesinde egzersiz ve fiziksel aktivitenin önemi ve etkisi daha iyi anlaşılmıştır. Bu sebeple, hem bu konuda çalışan akademik çevre için hem de eğitim almak isteyen ve çalışmak isteyen gençler içinde yeni bir istihdam alanı oluşmaya başlamıştır. Yaşlı bireylerin fiziksel aktivite, spor ve egzersiz faaliyetleri konusunda uzman kişilerin yetişmesi için geliştirilen Gerokinesiyolojinin ortaya çıkmasından sonra programlar daha bilimsel olmaya başlamıştır. Gerokinesiyoloji fiziksel aktivite ve yaşlanma üzerine araştırmalar ve profesyonel antrenmanlar üzerine odaklanan özel ve hızla yayılan bir çalışma alanıdır. Bu makalenin amacı, Türkiye’de yeni bir alan olan Gerokinesiyolojinin diğer bilim dalları ile olan ilişkisini ve farklılıklarını açıklamaktır.

A New Field: Gerokinesiyology

The increase in the proportion of the older adults in the society also expands the scope of the studies on the education, health and other needs of this group. As in adults, youngs and children, the importance and effect of exercise and physical activity in the improvement of health in older adult has been understood. A new employment area has started to be created both for the academic environment working on this subject and for young people who want to study in this field. Programs started to be come more scientific after the Gerokinesiology, which was provided education to students to train older adults for physical activity, sports and exercise activities. Gerokinesiology is a special and rapidly spreading field of study focusing on research and professional training on physical activity and aging. The aim of this article is to explain Gerokinesiology as a new area in Turkey and its relationships and differences with other disciplines.

___

  • REFERANS1-Aydın ZD. Yaşlanan Dünya ve Geriatri Eğitimi. Türk Geratri Dergisi. 1999; 2 (4): 179-187.
  • REFERANS2-Hoffman SJ, & Knudson DV. (Eds). Introduction to Kinesiology (5th ed.) Champaign, IL: Human Kinetics. 2017.
  • REFERANS3-Jones CJ, & Rose DJ. Physical Activity Instruction of Older Adults. Champaign, IL: Human Kinetics. 2005.
  • REFERANS4-Jones CJ, & Rikli RE. The Revoluation in Aging: Implications for curriculum development and professional preparation in physical education. Journal of Aging and Physical Activity. 1994; 2: 261-272.
  • REFERANS5-Osiński W, & Szeklicki R. Development of Gerokinesiology: One of the Greatest Challenges Faced by Sport Sciences. Antropomotoryka. Journal of Kinesiology and Exercise Sciences (JKES). 2012; 58:117-126.
  • REFERANS6-Rose DJ. Physical Activity Instruction of Older Adults. Second Edition. Champaign, IL: Human Kinetics. 2019.
  • REFERANS7-Tufan İ, Kılavuz A. Özgür Ö, Ayan S, Gürdal FY, Engin B. Türkiye'de Gerontoloji Atlası: Yaşlı Yoksulluğu ve Yalnızlık Üzerine Bulgular. Geriatrik Bilimler Dergisi. 2019; 2(1):1-7.
  • REFERANS8-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları. Ankara. 2019.
  • REFERANS9- www.http://catalog.westfield.ma.edu.
  • REFERANS10- www.https://catalog.fullerton.edu.
  • REFERANS11- www.http://eng.kiu.ac.kr/english/academics2019,
  • REFERANS12-https://www.aic.edu/school-of-health-sciences/course/exs4400-gerokinesiology/