Afetlerde Yaşlılara Yardım ve Destek: Afet Gerontolojisi

Türkiye'de deprem, sel baskını ve orman yangını gibi doğal ve doğal olmayan afetlere sık rastlanmaktadır. Afetleri, travmatik kriz olarak yaşayan yaşlılara özel yardım ve destekler sağlanırsa, bu durumu daha kısa sürede ve daha kolay atlatacaklardır. Bu görüşten hareket ederek, yeni bir gerontolojik girişim alanı olarak tanımlanan "Afet Gerontolojisi" bu çalışmada tanıtılmaktadır. Derleme olarak hazırlanmış olan bu çalışmada afetler kriz kavramıyla ilişkilendirilmekte ve teorik çerçeve ile bu ilişki desteklenmektedir. Afet öncesi ve afet sonrası gerontolojik müdahalelerin, uygulamalı gerontoloji kapsamında multidisipliner bir zeminde oluşturulması gerektiği ve “Afet Gerontolojisi’nin” gönüllü gerontologlar etkinliği ile hayata geçirileceği çalışma kapsamında vurgulanmaktadır.

Assistance and Support to the Older Adults in Disasters: Disaster Gerontology

Natural and unnatural disasters such as earthquakes, floods, and forest fires are common in Turkey. If special assistance and support are provided to older adults who experience disasters such as traumatic crises, they will get over it in a shorter time and more effortless. Based on this view, 'Disaster Gerontology', which is defined as a new field of gerontological intervention, is introduced in this study. In this study, prepared as a review, disasters are associated with the concept of crisis, and this relationship is supported by the theoretical framework. It is emphasized within the scope of the study that pre-disaster and post-disaster gerontological interventions should be created on a multidisciplinary basis within the scope of applied gerontology and that "Disaster Gerontology" will be implemented with the activity of volunteer gerontologists.

___

  • 1. Fuchs-Heinritz W, Klimke R, Lautmann R, Rammstedt O, Wienold H. Lexikon zur Soziologie. 2. geliştirilmiş ve genişletilmiş baskı, Opladen, Westdeutscher Verlag, 1988, 278.
  • 2. Tufan İ. Bakım Teknikerinin El Kitabı. 1. baskı, Ankara, Nobel Yayınevi, 2020.
  • 3. Tufan İ, Zengin MO, Köse MT. Sosyal Gerontoloji. Editörler; Tufan İ, Durak M. Gerontoloji: Kapsam, Disiplinlerarası İş Birliği, Ekonomi ve Politika, 1. baskı, Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık, 2017, 73-88.
  • 4. Tufan İ, Seeberger B, Şahin S. Türkiye'de İleri Yaşlılar. Editörler; Tufan İ, Durak M. Gerontoloji: Kapsam, Disiplinlerarası İş Birliği, Ekonomi ve Politika, 1. baskı, Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık, 2017, 37-45.
  • 5. Tufan İ. Birinci Türkiye Yaşlılık Raporu. 1. baskı. Antalya, GeroYay, 2007.
  • 6. Köther I. Gnamm E. Altenpflege in Ausbildung und Praxis. 3. baskı, Stuttgart, Thieme Flexible Taschenbücher, 1995, 696.
  • 7. Pousset, R. Altenpflege kompakt – Schlüsselbegriffe der Ausbildung und Praxis. 1. baskı. Weinheim-Basel, Beltz, 2002, 287.
  • 8. Asendorpf J. Bewerten. Editörler; Pöppel E, Bullinger M, Hartel U. Medizinische Psychologie und Soziologie. 1. baskı, Weinheim, Chapman & Hill., 1994, 121-130.
  • 9. Kruse A. Krisen und Belastungssituationen im Alter, Aspekte Psychothreapeutischer Intervention. Editörler; Kruse A, Lehr U, Oswald F, Rott C. Gerontologie. Wissenschaftliche Erkenntnisse und Folgerungen für die Praxis, 1. baskı, München, Bayerischer Monatsspiegel Verlagsgesellschaft mbH, 1988, 353-384.
  • 10. Erlemeier N. Suizidprävention. Editörler; Wahl HW, Tesch-Römer C. Angewandte Gerontologie in Schlüsselbegriffen, 1. baskı, Stuttgart, Kohlhammer Verlag 2000, 379-385.
  • 11. Schneider HD. Interdisziplinäre Perspektiven. Editörler; Wahl HW, Tesch-Römer C. Angewandte Gerontologie in Schlüsselbegriffen, 1. baskı, Stuttgart, Kohlhammer Verlag 2000, 21-26.
  • 12. Tufan İ. Gerontolojiye Hazırlık. 1. baskı, Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık, 2021.