Antik Apollonia Kentinden Bir Mezar Taşı

2010 yılının Temmuz ayında Isparta Arkeolojik Surveyinde (IAS), antik Apollonia kenti yakınındaki Uluğbey köyünde bulunan Seyyit Veli Baba Sultan Türbesinde, Aurelios Asklepiades'in oğulları olan Auxanon'a, Zoticus'a ve onların ailesine ait olduğu anlaşılan bir mezar taşı bulunmuştur. Daha önce J. R. S. Sterrett tarafından yayınlanan bu mezar taşının üzerinde bulunan yazıtta bazı hatalar tespit edilmiştir. Bu makalede söz konusu hataların düzeltilmesi amaçlanmıştır. Taşın üzerinde yer alan figürlerden yola çıkılarak, söz konusu mezar taşının sahibinin ve ailesinin, geçimlerini hem çiftçilik hem de balıkçılıkla kazandıkları tespit edilmiştir. Dolayısıyla, söz konusu mezar taşının, dönemin ekonomik ve sosyal yaşantısına ışık tutacak bir nitelik taşıdığı anlaşılmıştır. Mezar taşının ön yüzünde (A) ve sağ yüzünde (B) toplam on bir satır uzunluğunda bir yazıt bulunmaktadır. Asklepiades'in oğlu Auxanon'un ölümü vesilesiyle ailesi için yaptırdığı mezar yazıtının çevirisi şöyledir:Ön Yüz (A): Andronikos'un oğlu Aurelios Asklepiades (bu mezarı), kendi çocukları Auxanon'un ve Zotikos'un, hem kendilerinin hem de çocuklarının hatırası için (yaptırdı). Güzel evlad(ımız) Auxanon.Sağ Yüz (B): Her kim bu mezar taşına uğursuz elini sürerse, evi barkı olmasın, hanesi harab olsun!

A Revised Gravestone from Pisidian Apollonia

A gravestone from Pisidian Apollonia, published, with mistakes, by Sterrett, has been revised here with some corrections and notes about its content. This gravestone, set up by Aurelius Asclepiades for his children Auxanon and Zoticus, dates back to the first half of the 3rd century AD; the names suggest that it was erected after Constitutio Antoniniana. The patterns engraved on the stone show that Asclepiades and his family earned their living by farming and fishing.

___

  • İ. Balık – H. Çubuk – R. Özkök, Eğirdir Gölünde Ekonomik Balık Populasyonlarının Göl Sahasındaki Dağılımları, Journal of Fisheries Scien¬ces 1/2, 2007, 88–96.
  • M. Görmüş – H. Çoban – Ş. Caran – K. Uysal – C. Bircan – İ. O. Tunç, Eğirdir Gölü Batısı Pliyo–Kuvaterner Sedimanları, Türkiye Kuvaterner Sempozyumu (TURQUA) V, İstanbul 2005, 205–218.
  • J. R. S. Sterrett, The Wolfe Expedition to Asia Minor, Boston 1888 (Papers of the American School of Classical Studies at Athens III).
  • J. Strubbe, ΑΡΑΙ ΕΠΙΤΥΜΒΙΟΙ. Imprecations against Desecrators of the Grave in the Greek Epitaphs of Asia Minor, A Catalogue, Bonn 1997 (I.K. 52).
  • M. Wealkens, Kleinasiatische Türsteine, Mainz 1986.