Uzay Fotogrametrisi

Yeryüzüne ait konumsal bilgiler elde etmede uydu görüntüleri, teknolojik gelişmeler doğrultusunda geçmişe nazaran daha kullanılır ve pratik olmaya başlamıştır. Yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri nin erişmiş olduğubu üstün kalite bu verilerin ortofoto görüntüler ve diğer haritacılık ürünleri konusunda iyi bir kaynakolabileceği literatürde iyice yer edinmiştir. Şüphesiz bunun en önemli nedeni elde edilen görüntülerin yerörnekleme aralığının (GSD) küçülmesi yani çözünürlüğün artması ve bu sayede nesneler daha ayrıntılı olarakelde edilmektedir. GSD’ nin yanı sıra görüntülerin radyometrik ve tayfsal çözünürlüklerin kullanılan bantlararacılığıyla birlikte veri içeriğini etkilemektedir. Böylelikle elde edilecek sonuç ürünlerin istenilen özelliklerdeolması ihtiyaca gore üretim sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, teknolojinin ilerlemesiyle uzayfotogrametrisinin ve uzaktan algılamanın fotogrametrik ürünler elde etmede ve dünya üzerinde var olansorunlarda çözüm üretme potansiyelini araştırmak ve uygulanabilirliğini ele almaktır. 

___

  • Atak, V,O, 2007, Yüksek Çözünürlüklü Uydu Görüntülerinin Geometrik Doğruluk ve Detay Değerlendirme Yönünden İncelenmesi, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Bilgi, S., 2006, Fotogrametri ve Uzaktan Algılamada Veri Elde Etme Yöntemlerinin Gelişimi ve Kısa Tarihçeleri, Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yöneyimi Dergisi 2007/1, Sayı 96.
  • Gürbüz, H., 2006, Genel Fotogrametri 1, Birlik Matbaacılık, Ankara, 11, 213.
  • Li, R., Zhou, G., Yang, S., Tuell, G., Schmidt, N. J., Fowler, C., 2000, A Study of the Potential Attainable Geometric Accuracy of Ikonos Satellite Imagery, IXX. Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği (ISPRS) Kongresi, Komisyon IV, Çalışma Grubu IV/6,
  • Önder, M., 1998, Uzaktan Algılama Ders Notları, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Ankara.
  • Önder, M., 1998, Uydu Görüntülerinden - Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemine Temel Oluşturacak Nitelikte - Topoğrafik Harita