TÜRK DÜNYASI'NIN ORTAK KÜLTÜR TARİHİNDE AİLE VE KADIN

Abdülkadir Yuvalı ve Hikmet Demirci’nin hazırlamış olduğu bu araştırma/ değerlendirme eserinde Türk kültüründe aile yapısı ve Türk kadını detaylı bir şekilde aktarılmaktadır. Eser dil ve üslup açısından bakıldığında ise akıcı, akademik bir şekilde yazılmıştır. Eserde arkeolojik örneklerle birlikte,Türk kültüründe önemli yer tutan Manas Destanı, Divan-ı Lügati’t-Türk gibi önemli kaynaklardan da faydalanılmıştır. Bunun yanında eserde Türk aile yapısının Asya Hun aile yapısından başlanarak kronolojik olarak aktarılması konunun kavranmasını ve kültür aktarımınn nasıl gerçekleştiğinin gözlemlenebilmesini sağlamıştır. Ek olarak evlenme sürecindeki geleneklere detaylı olarak yer verilmesi bu konu ile ilgili okuma yapmak isteyen araştırmacılara önemli bir yarar sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Aile, Kadın, Tarih, Kültür, Türk

FAMİLY AND WOMEN İN THE COMMON CULTURAL HİSTORY OF THE TURKİSH WORLD

In this work prepared by Abdulkadir Yuvalı and Hikmet Demirci, the family structure and woman are conveyed in detail in Turkish culture. This book is written in a fluent, academic way from the point of view of language and style. In the book, along with archaeological examples, important sources were also used. Such as The Saga of Manas and Divan-ı Lugati't-Turk, which played an important role in Turkish culture. In addition, the chronological transfer of the Turkish family structure from the Asian Hun family structure in the book has provided an understanding of the subject and the observation of how the cultural transfer took place. Also, a detailed inclusion of the traditions in the marriage process provides an important benefit to researchers who want to read about this subject.

___

  • YUVALI, Abdülkadir, Hikmet Demirci, Türk Dünyası’nın Ortak Kültür Tarihinde Aile ve Kadın, Selenge Yayınları, İstanbul 2021.