Tokat Atıksu Arıtma Tesisinde Biyogaz ve Elektrik Üretim Kapasitesinin Belirlenmesi

Bu çalışmada, atıksu arıtma tesisinde atıklarından elde edilen biyogaz ve elektrik üretim kapasitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Tokat Belediyesi sınırları içindeki Taşlıçiftlik Mevkii’nde bulunan Tokat Atıksu Arıtma Tesisinde var olan bölümler, biyogaz ve elektrik üretimi yapılıncaya kadar geçen aşamalar ayrıntılı açıklanmıştır. Bu tesiste üretilen biyogaz, tesisin ısı enerjisi ihtiyacının tamamını karşıladığı belirlenmiştir. Tesisin elektrik enerjisi ihtiyacının %47’lik kısmı biyogazdan elde edilmektedir.

___

  • Ahn, J-H. and Forster, C.F., 2002. The effect of temperature variations on the performance of mesophilic and thermophilic anaerobic filters treating a simulated papermill wastewater”, Process Biochemistry, 37:589–594.
  • Anonim, 2005. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, "Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği", Resmi Gazete, sayı: 25777, tarih 5 Nisan 2005, Ankara.
  • Anonymous, 2009. U.S. Department of Energy, Office of Energy Efficiency and Renewable Energy Clearinghouse, “Methane (Biogas) from Anaerobic Digesters”, http://www.eren.doe.gov/consumerinfo/refbriefs/ab5.html. (2009)
  • Elango, D., Pulikesi, M., Baskaralingam, P., Ramamurthi, V. and Sivanesan, S., 2007. Production of biogas from municipal solid waste with domestic sewage”, Journal of Hazardous Materials, 141, 301–304.
  • Filibeli, A., Büyükkamacı, N. ve Ayol, A. 2000. “Anaerobik Arıtma”, DEÜ, Müh. Fak.Yayınları, No:280, İzmir, 206s.