Orta Anadolu, Karadeniz Geçit Ye Ardahan İzole Bölgeleri Balarısıekotiplerinin Morfolojik Özellikleri

İklim çeşitliliği ve topoğrafik yapısı sonucu oluşan kapalı bölgeler nedeniyle Anado¬lu'da; morfolojik ve fizyolojik özellikler bakımından farklı bal ansı genotipleri-ekotipler- ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada A.m. anatolica olarak bildirilen Orta Anadolu, A.m. cauca- sica içinde lokal tip olduğu söylenen Ardahan ve gezginci analığın yoğun olduğu Karade¬niz Geçit Bölge arılannın biyometrik ölçüm yöntemiyle tergit genişliği ve rengi, keçe bant genişliği ve indeksi, kıl uzunluğu, kilbital indeks, kanat koyudan ve indeksi, çengel sayısı, bacak uzunluğu, tarsal indeks ve dil uzunluğu gibi morfolojik karakterlerine ait değreler saptanmıştır. Çalışma sonucu, morfolojik özellikler bakımından Orta Anadolu anlannın Çevre anlardan farklı değerler gösterdiği bölgede yapılacak çalışmalar ile standart tiplerin elde edilebileceği, Karadeniz Geçit Bölge anlannı aynı özellikler bakımından tanımlanma¬nın güç olduğu ve Ardahan İzole Bölgesi anlannın, Anadoluda var olan populasyonlar için¬de en çok bir örneklik gösteren arılar olduğu, bu bölgeden elde edilen birçok değerin A.m. caucasica için bildirilen sınırlar içinde kaldığı görülmüştür.

The Morphological Characteristics Of Honeybees, Apis Mellifera Of The Central Anatolia, Black-Sea Passage And Ardahan Isolated Regions

Many morphologically and physiologically different forms of honeybee - ecotypes - ha¬ve evolved in the closed regions of Anatolia which differ from each other on climate and topography. This research concerned itself with such morphlogical characteristics as the width and color of tergit, width and index of tomentum, hair length, cubital index, wing di-mensions and index, number of hamuli, length of hind leg, tarsal index and the length of proboscis, to identify the honeybee forms found in Central Anatolia, Ardahan and Black- Sea Passage Regions. The results show that the Anatolian bees differ morphologically from neighbouring bee populations like Cypria, Syriaca which are claimed to be the ancestors. Therefore, it seems possible to isolate a standart race indigenous to Anatolia. Honeybees of the passage region are not to be considered a race as they do not show uniformity, whereas Ardahan bees are homogenous and almost all measurements are found to be within the li¬mits for A.m. caucasica which is internationally ackonwledged as the standart race.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi