Remisyonda Takipli Gastrik Adenokarsinom Olgusunda Dissemıne İntravasküler Koagülopati

Dissemine intravaskuler koagülasyon (DIC) (yaygın damar içi pıhtılaşma, tüketim koagülopatisi, defibrinasyon sendromu) hemostatik dengenin bozularak pıhtılaşma sisteminin damar ağı içerisinde fibrin oluşumuna yol açacak şekilde yaygın olarak uyarılması ile tromboz ve kanamalarla seyreden sistemik bir olaydır. Küçük ve orta çaplı damarları tıkayarak multıorgan yetersizliğine sebep olan bu tablo her zaman başka bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar. Bu açalışmada gastrik adenokarsınom tanısı ile onkoloji takibi altında olan olgumuzda gelişen akut DIC olgusunu sunduk.

Disseminated Intravascular Coagulopathy in a Follow-up Gastric Adenocarcinoma Case in Remission

Dısseminated intravascular coagulation (DIC) is a systemic event that progresses with thrombosis and hemorrhage by the disruption of the hemostatic balance and the widespread stimulation of the coagulation system to cause fibrin formation within the vascular network.This pathoogy, which causes multiorgan insufficiency by occluding small and medium vessels, always occurs as a result of another disease.In this study, we presented a case of acute DIC that developed in our patient who was under oncology follow-up with the diagnosis of gastric adenocarcinoma.

___

  • 1. Büyükaşık Y. Dissemine İntravasküler Koagülasyon. Yoğun Bakım Dergisi 2004;4(1):5-12.
  • 2. Gezer S. Dissemine İntravasküler Koagülasyonun Tanı ve Tedavisi. 16. Ulusal Hematoloji Kongresi. 2012;107-111.
  • 3. Bayık M. Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma (YDP). Türk Hematoloji Derneği, 9. Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursu. 2006;18-23.
  • 4. Leung LLK. Disseminated intravascular coagulation (DIC) in adults: Evaluation and management. 2020.
  • 5. Sumer M, Özön AÖ, Cila A. Paraneoplastik İskemik İnme: Olgu Sunumu ve Derleme.Türk Nöroloji Dergisi. 2008;14:338-43.
  • 6. Çavuşoğlu B,Ahbab S, Çetin F, Ataoğlu E, Yenigün M. Gastrik Adenokarsinom Olgusunda Gelişen Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma. Medical Bulletin of Haseki/Haseki Tip Bulteni. 2015;53:251-2.
  • 7. Yıldırım İ, Saygılı Ö, Taşlı AT, Sarkisla N, Çakar S, et al. Malign Melanoma with Bone Marrow Involvement: A Case Report. Acta Oncologica Turcica. 2019:52:332-35.