Fibromyaljili Hastalarda Yeme Tutumunun Değerlendirilmesi (Evaluation of Eating Attitude in Patients with Fibromyalgia)

Amaç: Fibromiyalji sendromu olan hastalarda yeme tutumuna ait değişimi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğinde fibromiyalji tanısı ile takip edilmekte olan hastalar ile sağlıklı kontrol grubuna ait yeme tutumu testleri (YTT) retrospektif olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 47.86±8.72 yıl ve kontrol grubunda ise 46.72±8.01 yıl olarak bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0.625). Hasta grubunun vücut kitle indeksi 29.24±5.51 kg/m2 olarak kontrol grubunun ise 25.54±4.06 kg/m2 olarak saptandı ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0.008). Hasta grubunun yeme tutumu testi 21.46±13.06 olarak kontrol grubunun ise 14.88±5.88 olarak saptandı ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p=0.025). Sonuç: Fibromiyaljili hastalarda yeme tutumunun bozulmuş olduğu ve anksiyete ve depresyon ile de paralellik arzettiği görülmekte olup bu ilişkinin saptanmış olmasının tedavinin etkinliğine katkıda bulunacağı söylenebilir.

Evaluation of Eating Attitude in Patients with Fibromyalgia

Objective: To evaluate the changes in eating behavior of patients with fibromyalgia syndrome. Methods: In this study patients with fibromyalgia and healthy control group people were retrospectively compared in terms of Eating Attitudes Test (EAT). Results: The average age inpatient and control group in the study were 47.86±8.72 and 46.72±8:01 years, respectively, and were notstatistically different (p=0.625). The average body mass index of the patient group was 29.24±5.51 kg/m2 and that of the control group was 25.54 ± 4.06 kg/m2. The difference was statistically significant (p=0.008). The eating attitude score was 21.46±13.06 in the patient group and 14.88±5.88 in control group, and the difference was statistically significant (p=0.025). Conclusions: It was found that eating behaviour changed in patients with fibromyalgia, and this change was parallel to anxiety and depression of the patients. Identification of such an association could lead to an improvement in treatment of the disease
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-3320
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kolonoskopi Hazırlığı için Oral Sodyum Fosfat Solüsyonu Kullanımının Akut Böbrek Hasarı ile İlişkisi (Use of Sodium Phosphate Solution for Colonoscopy Preparation is Relationship Acute Renal Failure)

Şafak Şahin, Türker Taşlıyurt, Hakan Şıvgın, Faruk Kutlutürk, Berna Yelken, Abdülkerim Yılmaz

Akromegalinin İlk Bulgusu Olarak Diyabetes Mellitus: Üç Olgu Sunumu Diyabetes Mellitus as the Primary Manifestation of Acromegaly: Three Case Reports

Faruk Kutlutürk, Türker Taşlıyurt, Şafak Şahin, Abdülkerim Yılmaz, Banu Öztürk, Hakan Şıvgın, Fatma Sakıncı, Berat Acu

Inverted Nipple: Contemporary Techniques (İçe Dönük Meme Başı Hastalığı: Güncel Teknikler)

Umut Tuncel, Aydın Turan, Selçuk Aytac, Rıza Kanturk, Ufuk Aydın, Naci Kostakoglu

Miyopik Gözlerde Kornea Kalınlığının Dual Scheimpflug Kamera ile Değerlendirilmesi (Evaluation of Corneal Thickness in Myopic Eyes with Dual Scheimpflug Camera)

Selim Demir, Hüseyin Ortak, Osman Sayın, Ufuk Taş, Barış Sönmez

Fibromyaljili Hastalarda Yeme Tutumunun Değerlendirilmesi (Evaluation of Eating Attitude in Patients with Fibromyalgia)

Ahmet İnanır, Huriye Toprak, Sema İnanır, Emre Kuyucu

Fibromyaljili Hastalarda Geleneksel Korsenin Yürüme Potansiyeline Etkisinin Değerlendirilmesi (The Evaluation of Effectiviness of Conventional Corset on Walking Potential in Patients with Fibromyalgia)

Ahmet İnanır, Abdulkadir Habiboğlu, Ünal Erkorkmaz, Sema İnanır