Çocukta İki Taraflı Böbrek Taşının Nadir Bir Nedeni: D Vitamini İntoksikasyonu (A rare Cause of Bilateral Kidney Stone in A Child: D Vitamin Intoxication)

D vitamini kullanılmasının potansiyel yan etkileri iyi bilinmektedir. D vitamini aşırı doz kullanımı barsaklarda aşırı kalsiyum emilimine neden olarak hiperkalsemi, yumuşak dokularda ve böbrekte kalsiyum birikimine bağlı olarak nefrokalsinozise yol açabilmektedir. Bu olguda aşırı doz D vitamini alımına bağlı D vitamini intoksikasyonu ve nefrokalsinozis tanısı alan bir hasta sunulmuştur. D vitamini intoksikasyonundan ve komplikasyonlarından kaçınılması için ilaç dozu dikkatli hesaplanmalı ve hasta yakınları bilgilendirilmelidir.

A rare Cause of Bilateral Kidney Stone in A Child: D Vitamin Intoxication

The potential hazards of excessive administration of vitamin D are well known. The increased intestinal absorbtion of calcium due to vitamin D over dosage leads to hypercalcemia, development of nefrokalsinozis and soft tissue calcification. Clinical features of this case of iatrogenic vitamin D intoxication and development of nephrocalcinosis was presented. The dose of vitamin D should be carefully determined in order to avoid vitamin D intoxication, and its complications. In addition, public health measures should be undertaken to prevent drug consumption without prescription that may be dangerous especially for children