Tarım Danışmanlığı Sisteminin Hizmet Alan Çiftçiler Aracılığıyla Değerlendirilmesi (Konya ili Örneği)

Çalışmada, Konya ilinde bulunan çiftçilerin tarım danışmanlarından aldıkları hizmetler bakımından tutum ve yaklaşımlarına ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma ankete dayalı olup 42 danışmanın tamamı değerlendirilme kapsamına alınmış ve bu danışmanların hizmet verdiği işletmelerden her birinin 3 hizmet sunduğu işletme ile anket çalışması yapılmıştır. Üreticiler tesadüfi örnekleme yöntemine göre toplamda 126 kişi olarak belirlenmiştir. Oluşturulan çizelgeler yüzde hesaplamalarıyla yorumlanmıştır. Varılan sonuçlara göre, üreticilerin danışmanlarla olan iletişimleri, yetiştiricilikte danışmanlardan fayda görmeleri, güven ve uyum içinde çalışmaları dikkat çekmekte ve daha fazla danışmanın hizmet sunmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca üreticilerin tamamı ihtiyaç duydukları anda istedikleri zaman danışmanlarına ulaşabilmekte ve %95,24’ü Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetinin faydalı olduğunu düşünmektedir. Tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve çiftçi-danışman etkileşiminin sağlanması önemli görülmektedir. Bu çerçevede, çiftçilerin en fazla danışmanlık hizmet aldığı kuruluş olan ziraat odalarının nitelikli beşeri sermayesinin arttırılması danışmanlık süreci açısından önemli görülmektedir.

___

  • Anonim, 2013. Tarım ve Orman Bakanlığı. https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=10633&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 (Erişim. 28.07.2022).
  • Artık, A. 2012. Paydaş Görüşlerden Hareketle Adana İlinde Serbest Tarım Danışmanlığı Sisteminin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Aydoğdu, M. H., Altun, M. 2019. Mısır Ekimi Yapan Çiftçilerin Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İçin Ödemeye Yönelik Tutumları: Şanlıurfa Örneklemesi. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 109-115.
  • Benor, D., Harrison, J. Q., Baxter, M. 1988. Tarımsal Yayım, Eğitim ve Ziyaret Sisitemi (çeviri: M. Küçükkurt). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, İzmir.
  • Cengiz, N. 2018. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Etkililiği Üzerine Bir Araştırma: Antalya İli Örneği. Doktora Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Çınar, G. 2009. “Üreticilerin Tarımsal Yayım ve Üretim Sistemi İçin Ödemeye İstekli Oldukları Ücretlerin Belirlenmesi: Aydın ili Örneği”. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi anabilim Dalı, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Çiçek, A., O. Erkan, 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Gürel, A., 1996. "Tekirdağ Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesinde Görev Yapan Yayım Elamanlarının Etkinlikleri Üzerine Bir Araştırma".T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi No: 246, Araştırma No: 93, Tekirdağ.
  • İmamoğlu, H., Çobanoğlu, F. 2018. Balıkesir ilinde tarımsal danışmanlık hizmetinin etkisinin değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimler Dergisi, 22(2): 263- 274
  • Kayabaş, Z. 2016. İstanbul İli Silivri İlçesinde Tarımsal Üretim ve Yayım Yaklaşımlarının Analizi Üzerine Bir Araştırma, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.
  • Kepenek, Y., Yentürk, N. 1995. Türkiye Ekonomisi. Remzi Kitapevi. 480s. Türkiye.
  • Kızılaslan, H, Çakmak, E. 2012. Tarımsal Yayım Geliştirme Projesi Kapsamında Tarım Danışmanlığı Sisteminin Değerlendirilmesi; Tokat İli Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2, 73-84.
  • Kızılaslan, N., Erdemir, S. 2013. Tarım Danışmanlarının Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Sistemindeki Rolleri Ve Sisteme Bakış Açıları (Tokat İli Merkez İlçe Araştırması). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (6):67-84.
  • Van den Ban, A. W., Hawkins, H. S. 1996. Agricultural Extension. Second Edition. Blackwell Science, p. 294. USA
  • Yılmaz, H., Demircan, V., Gül, M. 2009. Üreticilerin Kimyasal Gübre Kullanımında Bilgi Kaynaklarının Belirlenmesi ve Tarımsal Yayım Açısından Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4, 31-44.
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8168
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yağlık Zeytin İşleyen İşletmelerin Mevcut Özellikleri, Üretim ve Pazarlama Sorunları (TR 22 Bölgesi Örneği)

Serkan BİRSİN, Halil KIZILASLAN

The Evaluation of the Reproductive Performance of Land Snail, Cornu aspersum (Müller, 1774) without Photoperiod in the Non-breeding Season

M. Yeşim ÇELİK, Seval DERNEKBAŞI, Gülşen UZUN GÖREN, Emin KARATAŞ, Sedat KARAYÜCEL

Yozgat İlinde Yetiştirilen Bazı Tarla Ürünlerinin Maliyet Analizi

Merve AYYILDIZ, Zehra Meliha TENGİZ, Adnan ÇİÇEK, Bekir AYYILDIZ

Alümina, Grafen/Epoksi ve UHMWPE’ den Oluşan Çok Katmanlı Balistik Zırhın Performansının Sonlu Elemanlar Yöntemiyle İncelenmesi

Halil Burak MUTU, Alaettin ÖZER

Bitkisel Üretim Desteklemelerinin Ayçiçeği ve Buğday Ekiliş Alanlarına Etkisinin İncelenmesi; Tokat İli Zile İlçesi Örneği

Mustafa Erdem ÇİNİ, Gülistan ERDAL, Hilmi ERDAL

Tokat İlinin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyi, Toprak İşleme Alet ve Makinaları ve Ekim Makinaları Projeksiyonu

Esra Nur GÜL, Engin ÖZGÖZ, Ebubekir ALTUNTAŞ

Mersin İli Tarsus İlçesinde Mısır Üretiminde Görülen Bitki Koruma Sorunlarının Belirlenmesi

Ayşe YEŞİLAYER, Bilge GÖZENER, Rıdvan YILDIZBAKAN

Kentsel Yaşam Kalitesi Temelinde Park Alanlarında Gürültü Düzeylerinin Belirlenmesi: Tekirdağ/Çorlu Örneği

Dilem AKTAŞ, Tuğba KİPER

Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri

Mustafa ALAZ, Safder BAYAZİT

Kırsal Turizm Algısı ve Turizm Etkilerine Bakış Açısı (Tokat İli Örneği)

Nuray KIZILASLAN, Betül BAKIR